z szynki - 3000 przepisów (strona:139/200)

Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej. 250

innego jak upiec je w piekarniku. Polecam ten sposób, jeśli i u Was pogoda nie dopisze, a tęskno Wam już za tak przygotowanym mięskiem. :) Składniki - 0.70 dkg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) - 3-4 cebule - 2-3 kolorowe papryki - 3 łyżki marynaty staropolskiej Skworcu - 1 łyżeczka czosnku mielonego - olej Dodatkowo - patyczki do szaszłyków Wykonanie Mięso oczyszczam ze zbędnych błonek, czy żyłek

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 255

przepisy na obiady i kolacje, niewiele jest przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 155

jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.   Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła

bistro mama
Karkówka 10- minutowa - domowa wędlina 252

Był już  przepis na  szynkę , był i 10 minutowy  schab . Przyszła pora na sprawdzenie jak uda się karkówka. Zmieniłam nieco przyprawy, dodałam chili gdyż chciałam aby wędlina była trochę ostrzejsza. Pierwszy raz robiłam karkówkę zgodnie z przepisem, czyli 5 minut gotowania. Okazało się jednak, że przy tłustych fragmentach mięso nie do końca było sparzone jak trzeba. Następnym

Stare Gary
Żurek świąteczny 175

żeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie

Gotowanie jest łatwe
Keks wytrawny z żółtym serem, salami i oliwkami Calamata Jumbo 206

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczka chili w proszku sól (do smaku; uważać bo oliwki są słone; dodałam porządną szczyptę) Dodatkowo: 50g żółtego sera 50g salami (może być szynka)  10 oliwek Calamata Jumbo z pestką 1 cebula (mała) 2 suszone pomidory 1/3 pęczku szczypiorku Wierzch: plastry salami do dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać

Di gotuje
Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem 180

podwajając proporcje - w większej keksówce. Dodatki, które w nim się znajdą - to również indywidualny wybór, bo w zasadzie wszystko do niego pasuje, np. pieczarki, ulubione warzywa, czy zamiast łososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy

Di gotuje
Jajecznica z wędzonym łososiem 192

łososia – równie pysznego jak w jajkach szykowanych na swojskiej wędzonce, ale bardziej eleganckiego. Jajecznica szykowana na wędzonce to w naszej kuchni klasyk – i tu będą pasowały zarówno wędzona kiełbasa, szynka jak i boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby

Karo in the Kitchen
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 166

zdań na jej temat. Ugotowane ziarna według mnie są mało wyjściowe i w smaku takie neutralne, ale w sałatce nabrały charakteru, a w połączeniu z filetem ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to już dla mnie była tak zwana petarda. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego polecam ją jako dodatek do obiadu, ale także jako jedzenie

Blondynka Gotuje
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 259

zmielone mięso nie jest smaczne, włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone, nie pocięte. Zawsze możecie też, jeśli macie maszynkę, kupić wybrane kawałki wołowiny (pręga, łata, antrykot) i wieprzowiny (szynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane.   Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety

Karo in the Kitchen
Placek po węgiersku 182

może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej

MyCookBook.pl
Tapas Party. Menu na imprezę. 176

czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim   suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Paluchy drożdżowe z sosem pół na pół od Krokusa 214

płaska łyżeczki soli - 1 i 1/2 łyżki oleju  Nadzienie: - 4 łyżki sosu Krokus " pół na pół " chili i pomidory - 10 plastrów sera żółtego - kilka plastrów wędliny, salami, szynka, wędzonka, kabanosy 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy na kilka minut aby zaczęły "pracować". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz mieszankę z drożdżami. Zagniatamy miękkie i elastyczne

Apetyczna babeczka
Baleron wędzony 241

brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba  wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę i szynkę, idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70-72 stopnie. Parzenie - Przygotowujemy duży gar do parzenia - wlewamy wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 617

złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC.  Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty,pyszne farsze...w ten sposób mamy ciągle nowe dania

Niespełnione zdolności kulinarne