z szynki - 3000 przepisów (strona:165/200)

Sadzone jajka w kokilkach 179

szczypta suszonego koperku,szczypta słodkiej papryki,szczypta soli.Przygotowanie:    Do kokilek (są to takie małe naczynia do zapiekania) na sam spód wkładamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę lub szynkę. Na to wbijamy jajko i posypujemy pokrojonym żółtym serem. Posypujemy odrobiną soli, słodkiej papryki i koperku. Kokilki wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, moc 600 W. Jeśli białko będzie płynne

Aga w kuchni
Serowe paluchy 221

Pyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :) Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g żółtego seraPrzygotowanie:   Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce. Układamy

Aga w kuchni
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 191

gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład

Z Kuchni Do Kuchni
Chifferi rigati . I kropka. 158

listków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego  -kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! -parmezan -oliwa z oliwek -czosnek różowy polski -papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 303

nawet 2 lub 3 łyżki. Zakręcamy i pasteryzujemy jak zwykle. Uwaga, doskonała sałatka ma być chrupiąca i jędrna.Ma dobrze smakować z rybą w kanapce, jak i z szynką parmeńską ,salami, wiejską kiełbasą, wątróbką z grilla czy mięsem z grilla...dlatego należy dobrze zdecydować jaką zalewę chcemy. Nie należy przesadzać z cukrem, to już wiem.. bo kiedyś mi się

Z Kuchni Do Kuchni
Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 174

jaja! I czy całość mimo ,że taka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne

Z Kuchni Do Kuchni
Przystawka na dużego głoda 257

szpinaku , wymieszaj. Upewnij się, że wszystko jest idealnie popieprzone, i posolone. Nakładaj do indywidualnych, „jednoosobowych naczynek”- mogą być kokilki i obficie posyp ziarnami. Podawaj z grissini i parmeńską szynką, nie zapomnij o winie. Podczas gdy goście będą zajęci taką przystawką Ty możesz wymknąć się do kuchni i zająć daniem głownym... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 218

BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam

Z Kuchni Do Kuchni
Red Rock City - opinia 226

jednocześnie czuć, że został zachowany styl i jeden rodzaj kuchni. To też się chwali. Na początek wybraliśmy burgery: ja zdecydowałam się na Hawaiian Hamburger (20 zł) z grillowaną szynką, ananasem i serem, a Mąż na Classic American Cheesburger (19,50 zł) z podwójnym serem. Do tego piwo Paulaner (8 zł za 0,5l).  Burgery były dobre, bułka nie rozpadała

Pasja Smaku
Kanapka z gruszką i kozim serem 147

Macie już dość kanapek z żółtym serem i szynką?  Może spróbujecie połączenia gruszki i koziego sera?  Na nie mogłam się najeść, tak mi smakowało.  Do powtórzenia koniecznie.     Składniki: 4 kromki tostowego chleba 4 plastry gruszki 2 plastry koziego sera masło   Wykonanie: Kromki chleba posmarować z zewnętrznej strony masłem.  Do środka włożyć po plastrze

Sto kolorów kuchni
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 198

się tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste, czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam

kolorowotorcikowo
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 170

kosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione.  Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie zawinięte w szynkę parmeńską, zapiekane pod beszamelem. Tej propozycji nie ma w karcie - została przygotowana specjalnie dla nas. Czy skradła moje serce? Niestety nie do końca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo

Pasja Smaku
Tapas V - Antipasto, przekąski 238

 Pamiętam czasy, kiedy największym problemem dla mnie było przygotowanie imprezy. Nigdy nie chcialam by było banalnie i zawsze miało być orginalnie - czytaj nie tak samo

Smaki Edyty
Pizza z patelni 47222

przekąska. PolecamZaczynamy: Składniki na ciasto-trzy średnie pizze:300 gr mąki ok 120 ml oliwyok 120-150 ml wodyplaska łyżeczka soliskładniki na obłożenie:3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki passatypieczarki, szynka, cebula, pomidory, oliwki,  ser starty Wykonanie: ugniatamy ciasto. Ciasto nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie. Dzielimy na trzy części.Rozwałkujemy na kształt pizzy.Pasatte  mieszamy

Smaki Edyty
Polędwica z szynkowara 141

blogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła

Kulinarne przygody Gatity