więc na dwie dorosłe osoby jakieś 200 gram, by z reszty wyczarować coś innego :) spora garść orzechów włoskich (posiekać), spora garść rodzynek (mogą być także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie), w końcu miodu do polania (wg uznania),Ser pokroić w grube plastry i ułożyć
Delicious Titbitsnajprostszej postaci (same) lub z jogurtem, bez dodatku cukru. Spieszmy się nimi cieszyć, bo ich dni są policzone! :) Potrzebujemy: truskawki jogurt naturalny opcjonalnie: pestki słonecznika, siemie lniane, owoce suszone, np. śliwki Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny. Oraz dla zdrowia i urody :) pestki słonecznika, siemię lniane. i kilka suszonych owoców, ja użyłam śliwek
Taste Of My Dayprostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli. Ja osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia(...)upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto! Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki 100 g kandyzowanej
maniapieczeniaŚliwki w czekoladzie z marcepanem to dla mnie połączenie idealne. Jeśli i Wy lubicie takie połączenie smaków zachęcam do zrobienia tych smakołyków. Ja wykorzystałam śliwki kalifornijskie suszone bio firmy Fresano. Takie śliwki można również ładnie zapakować i w okresie bożonarodzeniowym wykorzystać jako prezent dla naszych bliskich. Składniki: 150 g śliwek kalifornijskich bio fresano 80 g masy marcepanowej
Ala piecze i gotujenawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymiesza
Moje domowe kucharzeniekolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie-gruszki są gwarantem długowieczności-śliwki odpędzają złe moce,a kompot ze śliewek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy,by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło(...)sytości.Nie dosładzaj kompotu cukrem,ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu.Składniki:300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele3-4 suszone figi3-4 plastry pomarańczy4-5 goźdków1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonusok z 1/2 cytryny1-2 łyżki miodu2 l wodyWykonannie:owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru do smaku pieprz Wykonanie: Umyte mięso oraz obrane warzywa wrzucamy
kgwjanczewoekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję. Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc i ja przerzuciłam się na zdrowszą(...)super pomysł dla każdego łasucha :) Jedna trufla ma ok.: 115kcal B: 2,4g T: 2,4g W: 18,5g Składniki na 14-15 trufli: 100g daktyli 100g suszonych, wędzonych śliwek 150g płatków owsianych 50g otrębów żytnich lub pszennych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% Kakao naturalne do obtoczenia Przygotowanie: Daktyle zalewamy woda na godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Z daktyli
Czarnawisienkawina40 ml octu balsamicznego100 g miodu50 g cukru brązowego1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku)3 całe goździki1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na 4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i smażymy na wolnym ogniu
Mia Cucina SofietaCześć :)Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty...Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeśćlitry bigosu 1 kg kwaszonej kapusty 1 kg świeżej kapusty 50 dag kiełbasy śląskiej 50 dag wieprzowiny 25 dag wędzonego boczku 5 dag suszonych grzybów 2 cebule 1 opakowanie śliwek wędzonych koncentrat pomidorowy sól kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego i jałowca kilka liści laurowych przepis Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy(...)Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz , liść laurowy i jałowiec , doprawiamy solą . Wszystko mieszamy , dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu
Smakowite Daniamleka- 3,5 łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika- płaska łyżeczka cynamonu- łyżeczka gorzkiego kakao- 1,5 łyżeczki miodu lipowego- 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi)Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę(...)mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki. Podawać gorącą.Porada: Śliwki można zastąpić kawałkami świeżej pomarańczy lub suszoną żurawiną i orzechami laskowymi
W poszukiwaniu inspiracjibardzo smacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu
ciastkarnia na kruchym spodziewcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce) 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4 ząbki czosnku 50 g masła 100 g suszonych wędzonych śliwek Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy(...)masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa. 40 g borowików szlachetnych (suszonych) 40 g grzybów mun Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin
ClauditteMissCookingmatjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag biały pieprz Moczymy śledzie do 20 minut (trzeba próbować), osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy po obu stronach musztardą, kroimy na kawałki, przyprawiamy białym pieprzem. Śledzie wkładamy do wyższego półmiska Cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy na śledzie(...)następnie kładziemy śliwki uprzednio pokrojone w kostkę, potem pokrojone orzechy, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy przynajmniej dwie warstwy. Można więcej. Ostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Humanistka w kuchni