z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:36/67)

Śliwki w czekoladzie 202

Składniki: 300 g suszonych śliwek kalifornijskich BIO bez pestek Fresano , 3/4 szklanki rumu białego, 200 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki.   Przygotowanie:      Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. U mnie moczyły się 24 godziny, ale 12 godzin w zupełności powinno wystarczyć. Najlepiej zalać je na noc i przykryć talerzykiem

Aga w kuchni
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 139

bochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.   Pozostawić

Na słodko lub wytrawnie
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 296

łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli *zamiast migdałów mogą być również orzechy włoskie ** jeśli ktoś lubi, warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały

Kitchens Alphabet
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 396

płatków owsianych lub jaglanych (ilość zależy od wilgotności reszty składników) 2 garście żurawiny suszonej garść posiekanych orzechów włoskich lub orzechów nerkowca kilka wędzonych lub suszonych śliwek Czekoladę, kakao i mleko umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy na gładką masę. Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy na gładką masę i łączymy z masą czekoladową. Wsypujemy

ladykitchen
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 226

Alzacka 300 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant 125 ml mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka owsiane z bakaliami 196

włoskich 30 g łuskanego słonecznika 25 g (4 sztuki) pokrojonych drobno suszonych daktyli 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałów 25 g (2 spore) suszone śliwki Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę

Malowane smakiem
Karkówka duszona w ciemnym piwie 372

uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Na moim blogu możecie znaleźć przepis na karkówkę duszoną w sosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami  i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem

My Culinary Art
Roladki drobiowe na dwa sposoby 211

Roladki z piersi kurczaka na dwa sposoby.Taka mała odmiana dla zwykłego kotleta drobiowego w panierce.Jedne z suszoną śliwką, pachnące wędzonym boczkiem, słodkawe i kruche.Drugie, aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie rozpływające się w ustach. Które wolicie na niedzielny obiad?Mi smakowały obie wersje, ale ciut ciut bardziej te z zielonym środkiem :)Czytaj więcej

bistro mama
Takie trochę inne leczo... z wizytą na Węgierskiej ziemi :) 181

właśnie mam. Bardzo lubię dosypać do lecza kminek mielony. Rodowity Węgier pewnie popukałby się w czoło. Choć na pomysł dodania do tej tradycyjnej węgierskiej potrawy wiśniówki i suszonych śliwek nikt na węgierskiej ziemi się nie pukał ani w czoło, ani w inną część ciała, a jedynie klepano się po brzuchach i proszono o dokładkę :) Nie wiem czy to walory

bistro mama
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 253

świeżość (powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku). Jeżeli nie mamy jakiegoś składnika w domu, możemy go swobodnie zastąpić innym lub dodać swoje ulubione (np. słonecznik, suszone śliwki, orzechy nerkowca...). Eksperymentujmy! Smacznego

Zakręcony Widelec
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 199

inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną

Kraina Miodem Płynąca
Szynka ze śliwką 251

zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju rzepakowego łyżeczka soli3 łyżeczki majerankupół łyżeczki pieprzupół cebuli pokrojonej w krążki Przygotowanie:Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam.Śliwki zalałam gorącą wodą i moczyłam je przez 5 minut.Przez środek szynki zrobiłam nożem niewielki tunel, to którego wkładałam

Kulinarny Pamiętnik
Bajaderki orzechowe z Nutellą 394

typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy

Mania Gotowania
Hej czy Wy wiecie czyli Piernik dojrzewajacy 240

nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny piernik po świętach 267

opakowanie przyprawy do piernika10 g cynamonuszczypta mielonego pieprzu czarnegociasto5 białek150 g cukru70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniazaprawa do piernika50 g gorzkie czekolady100 g powideł100 g bakalii (migdały, śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Bia

Przysmaki Karolki