z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:28/67)

Bigos - wersja prosta 178

Ten bigos to tzw wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a

Stare Gary
Comber z sarny po kapitańsku. 159

Roast haunch of venison. Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę(...)Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką

Kulinarny karnet Christophera
Śledzie w winie ----Herring in vino con 181

Składniki: 1/2 kg śledzi 2-3 cebule 2 pory (białe części) 300 ml mleka 200 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych 1 łyżka płaska cukru brązowego chili do smaku-na czubku noża 150 ml oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy(...)następnie osączamy je na sicie i kroimy w niewielkie dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, Na patelni rozgrzewamy olej,2 minuty dusimy cebulę , dodajemy umyte rodzynki i pokrojone w paski śliwki . Następnie dodajemy  wino i przecier pomidorowy.Doprawiamy  cukrem brązowym i chili. Dusimy  około 3 minuty. Pokrojone śledzie ,wymieszać z powstałą marynatą Przechowywać w lodówce dwa-trzy dni, wtedy

w mojej kuchni
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 182

zdrowe i niskokaloryczne.Użycie rękawa do pieczenia może sprawić ,że staniesz sie mistrzem w pieczeniu schabu.Składniki na 6-7 porcji:80 dkg schabu6-8 śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej bio lub np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki(...)miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku        PRZYGOTOWANIE:Schab umyć i osuszyć.Naciąć przez środek wzdłuż długim nożem ,robiąc miejsce dla śliwek.Mam patent na idealne naciecie przez środek .Schab położyć na jednej z przeciętych stron i z góry na dół powoli wbijać nóż.W wydrążony tunel wcisnąć śliwki.Mięso  natrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 213

jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE"  - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje(...)kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp po szczypcie czosnku i włóż po 4 śliwki. Posyp papryką, tymiankiem i owiń ściśle 3-4 plastrami boczku.  Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z drobiowych wątróbek 197

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub suszonymi śliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki(...)jednej patelni z  masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej  potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 240

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g  margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5

Moje pyszne gotowanie
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 169

zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja  z bakaliami i musem malinowym.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy wodą(...)się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą. Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.Farszem napełniamy małą

W kuchennym oknie Ewy
MAZUREK mocno czekoladowy 286

wiśniowego lub innego alkoholu.  Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od  Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich od pokrojonych w paseczki   Migdałowy Przylądek od  Ziarenkowo – sypnąć na oko, ale i od serca Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder(...)mieszadło K, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie rodzynki zalać alkoholem .  Czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce. Po rozwałkowaniu, nawiń na wałek i przenieś delikatnie na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik czekoladowo-śliwkowy 189

sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie(...)pół z mleczną 2 szkl. cukru pudru - można dać mniej 8 jajek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 400 g. jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek 1/4 szkl. amaretto 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód blachy 26x37. Wyrównać i docisnąć masę i wstawić do lodówki

Kubki smaku
Pasztet domowy ze śliwkami 183

składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażeniaowoce jałowca, rozmaryn (opcjonalnie)Mięso umyte(...)czosnek) i zalać wodą. Dodać sól, kilka listków laurowych, ziarenka pieprzu, ziele angielskie i owoce jałowca i rozmaryn. Gotować aż mięso zrobi się miękkie i odstawić do ostygnięcia.Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do miękkości.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy

UgotujmyTo.pl
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 208

pewnego rodzaju synonim słowa "święta".  Muszą być! Musi ich być bardzo dużo i... musimy je podjadać czarując z nich to czy tamto. W tym roku barwna mieszanka ulubionych suszonych, wędzonych i kandyzowanych owoców zamieniła się w blok bakaliowy. Szybki, łatwy i bardzo smaczny pseudokeks to raj dla alergików (pod warunkiem, że mają oni ten plus, że owoce(...)wznowienie produkcji' na stół noworoczny (by zdrowo i smacznie przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g  (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony

Wypisz Wymaluj
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 296

Składniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Rozkroić(...)smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz pozostawić do ostygnięcia.Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.Gotową marynatą smarować roladę.Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.Piec w temperaturze

kolorowotorcikowo
domowe musli z miodem 182

ziarna 100 g  miodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów)  ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem(...)piekarnika  nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając o tym, by co 5-7 minut przemieszać płatki). W tym czasie nożem siekamy nasze orzechy i suszone owoce. Teraz wyjmujemy płatki, dodajemy do nich posiekane bakalie, resztę miodu, oraz syrop daktylowy, znów mieszamy i wstawiany do piekarnia jeszcze

Miód i pieprz
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 214

kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami  tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu(...)ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier

Chilli Czosnek i Oliwa