z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:38/67)

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 202

warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem

Kulinarne przygody Gatity
Bigos staropolski 158

kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe(...)pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne
Postna kapusta wigilijna 387

połowa borowików)2 łyżki masła2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych)8 ziaren jałowca8 ziaren ziela angielskiego3/4 szklanki czerwonego (pół)wytrawnego wina100 g suszonych śliwek lub moreli (można pominąć)szczypta mielonego kminkusól, świeżo mielony pieprz, cukier Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody

Poezja smaku
Kompot z suszonych jabłek łąckich 251

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym znów czuję się jak małe dziecko z niecierpliwością wyczekujące pierwszej gwiazdki na niebie i z radością w oczach

W kuchni Katie
Bigos 180

dodatkiem czerwonej kapusty.Składniki:-0,5 kg kapusty białej-0,5 kg kapusty czerwonej-0,5 kg kapusty kiszonej-0,5 kg kiełbasy-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-przyprawa barbecue-sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie   Białą i czerwoną kapustę szatkujemy.Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie.Kapustę kiszoną odciskamy (sok zostawiamy - może się przydać

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 157

łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy     a wszystko mieszamy i oprószamy mąką

Maminek kulinarny
Herbatka owocowa 191

hibiskusa-10 dkg rodzynek-10 dkg suszonej żurawiny-2-3 dkg suszonych malin-garść suszonych jabłek-kilka suszonych śliwekMożna dodać skórkę z cytryny oraz owoce czarnej porzeczki.   Rozdrabniamy hibiskus, maliny i jabłka, śliwki kroimy w drobną kostkę.Wszystko mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.   Wystarczy zalać wrzątkiem ok. 2 łyżeczki mieszanki owoców

Maminek kulinarny
Barszcz czerwony 193

Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków.   Składniki:-6 średnich buraków-2 marchewki-kawałek selera i pora-cebula-2 ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-kilka suszonych śliwek-natka pietruszki i gałązka kopru-wędzonka ( wędzona kość )-sól, pieprz-sok z cytryny lub ocet   Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy wędzonkę, seler

Maminek kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 182

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam

Smakowity Blog Kulinarny
Babka piernikowa z rodzynkami 231

świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zapiekanka z gęsi 170

mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto

SzczyptaSmaQ
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 155

jedyne w swoim rodzaju.Przepis w całości cytuję za KucharniaSKŁADNIKI:- 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały)-  200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu- 10 goździków

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 221

wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie

Proste Potrawy
Grillowany Camembert ze śliwkami 190

długie jesienne i zimowe wieczory. Połączenie grillowanego sera z sosem śliwkowym nadaje tej przekąsce wyjątkowo rozgrzewającego charakteru. składniki: 1 ser camembert2 łyżki stołowe dżemu śliwkowego1 łyżka stołowa śliwowicykilka suszonych śliwek¼ łyżeczki chiliPrzygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku (oprócz sera). W międzyczasie rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ser polecamy grillować na deskach cedrowych nada mu to dodatkowego aromat (albo

naRuszcie
Najlepszy piernik świąteczny 218

sody15 dag suszonych śliwek10 dag rodzynek50 ml kawy rozpuszczalnej100 ml whisky (w oryginale wódka, mnie odpowiada whisky).Ponadto:powidło lub marmolada do przełożeniapolewa czekoladowa wg dowolnego przepisuŚliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki

Praktyczna pl