z suszonymi śliwkami - 1000 przepisów (strona:49/67)

Kaczka po pekińsku Papy Wana 188

czosnku 2 gwiazdki anyżu 5cm świeży imbir pokrojony w plasteki sól do natarcia kaczki z wierzchu sos 0,5kg śliwek 2 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki miodu 1 gwiazdka anyżu 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1,5 łyżeczki brązowego cukru naleśniki (10 małych) 150g mąki pszennej(...)blachy będzie spływać tłuszcz podczas pieczenia. Pieczemy godzinę, a następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. W międzyczasie możemy wylać zbędny tłuszcz z blachy. sos Śliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki bez pestek. Wkładamy je do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy

W kuchni wieczorem
przetwory 154

ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 222

gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy(...)składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego

ladykitchen
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 198

mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy 16 g ½ szklanki oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy

Na słodko lub wytrawnie
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 215

wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami składniki ok 250 g wątróbki gęsiej mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka żurawiny suszonej ok 100 ml wina Porto sól pieprz + roztopione masło do polania przygotowanie Żurawinę zalać winem Porto

Stare Gary
Suszone pomidory w oliwie 144

cena była dobra (1,40 zł za kilogram), więc czemu nie? W końcu ketchup przez cały rok jedliśmy głównie domowy, bo był pyszny (z tych przepisów: ketchup ze śliwkami, ketchup z mango). Dojrzałych, słodkich węgierek jeszcze nie uświadczyłam na targach, więc trzeba było wymyślić coś innego i dlatego też w najbliższym czasie na blogu będzie mnóstwo pomidorowych przetworów. Będzie kolejna(...)nadzieję, że lubicie pomidory i przepisy się Wam przydadzą. Fajnie jest zamknąć ten jeden z najsmaczniejszych smaków lata w słoiku i delektować się nim zimą, prawda? Pierwszym przepisem, będą suszone pomidory. Oczywiście powiecie, że po co się męczyć, skoro da się je kupić w sklepie. Owszem, ale te ze sklepu są po prostu niedobre, porównując je do domowych

Pora coś zjeść
Puszyste ślimaczki z makiem 171

ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła lub margaryny 1 torebka cukru

Na słodko lub wytrawnie
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2989

Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga dużo pracy, jedynie jest czasochłonne, ponieważ marynowanie, a potem 

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 224

śliwek2 łyżki brązowego cukrupół laski cynamonu1 ziarno kardamonu1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina1 szklanka bulionu drobiowego2 łyżki śmietany 18% dodatkowo1kg ziemniaków3 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy(...)dalej potrzebny. Ważne, żeby skóra z gęsi wytopiła się prawie cała. Inaczej w naszym sosie będzie za dużo tłuszczu. Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość

W kuchni wieczorem
718. Placki z camembertem i gruszką, na nowy rok szkolny. 195

placki z camembertem i gruszką;suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie

More food, love and dreams
Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu 155

domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała 750 g) 1 średnia czerwona cebula 5 suszonych daktyli 5 suszonych moreli 1 łyżka miodu 3 łyżki octu jabłkowego

Gosia gotuje
Liebster Blog Award 167

smakołyki są Twoim daniem popisowym? Aktualnie gruszka w grzanym winie ze śliwką i czekoladą, serwowana z lodami.3. Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir.4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz eksperymentować? Suszone pomidory w zalewie i wędzony łosoś.5. Czy uważasz, że przez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułeczki drożdżowe z parówką 296

musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 0,5 szkl mleka 50 g świeżych drożdży

Ala piecze i gotuje
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) 199

płatków migdałowych lub ulubionych orzechów (posiekanych) 1/3 szklanki suszonej żurawiny 0,5 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżka miodu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Mięcho 364

winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami

Gotuj z Misiem