wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody lub mleka(...)łyżka sezamu Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, a po minucie szpinak. Dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę (lub mleko). Wbić jajko. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przenieść ciasto
zadanie-gotowaniepomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera żółtego 100 ml wody Instrukcje Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia(...)być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut
Wędrówki po kuchniparmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami
Ale ProsteSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany(...)pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Monikimasła PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i siekamy drobno. Podsmażamy na małej patelni na maśle. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem i ziołami - sól nie będzie potrzebna, gdyż słoność nada feta. Ser kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. Zalewamy szpinak jajkami, osypujemy serem i oliwkami. Smażymy chwilę na średnim ogniu, aż trochę się zetnie, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka plastrów żółtego sera - wąskie, grub o krojone prażona cebulka - sklepowa :) ketchup pikantny KOTLIN 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarnuszka - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku(...)odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry żółtego sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku, 2-3 łyżeczki ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać
Grunt to przepis!chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego sól, biały pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Musaka: 1. Bakłażany kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, obficie posypujemy solą. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie płuczemy(...)niego mąkę oraz gałkę muszkatołową - robimy jasną zasmażkę. Dodajemy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Musakę podajemy posypaną posiekana natka pietruszki. Smacznego
W kuchni Katiepokrojonej w kostkę polędwicy nad ogniem wędzonejHańderek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 duży pęczek posiekanego szczypiorku 1i 1/2 szklanki startego żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 słoik majonezu Roleski Wykonanie: Na spodnią część miski wyłożyć połowę makaronu i posolić, następnie wyłożyć kukurydzę, cienką warstwę majonezu,większą połowę polędwicy,szczypiorek,posolić(...)popieprzyć,następnie warstwa makaronu,warstwa majonezu, w koło warstwa sera, w środku ułożyć czerwoną fasolę i szczypiorek.Sałatki nie musicie układać warstwowo możecie wszystko razem wymieszać. Pyszna i szybko się przygotowuje :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej(...)pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy
Kuchnia w czekoladziezacznij wycinać szklanką małe krążki. Przygotuj sos 1 opakowanie passaty pomidorowej łyżeczka soli zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyzka oliwy z oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź. Piecz w 220 stopniach 15 minut. Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka
AZgotuj!Wspaniały obiad lub na przyjęcie urodzinowe albo na święta Składniki • 3 piersi z kurczaka małe • 1 brokuł • 1 jako • 150 g sera żółtego • 2 łyżki tartej bułki • sól • pieprz • 1 łyżeczka masła • olej do smażenia 1. Piersi z kurczaka przyprawić solą pieprzem odłożyć na kilka godzin do lodówki 2. Brokuł podzielić na różyczki ugotować w posolonej wodzie,odcedzić(...)wymieszać z masłem i ostudzić Dodać jajko bułkę tartą i starty ser doprawić solą pieprzem wymieszać wszystko razem by powstała masa podobna jak na mielone 3. Piersi obłożyć powstałą masa (nie jest to proste ale warto się troszkę pomęczyć ) smażyć na oleju delikatnie obracać podczas smażenia,usmażone włożyć na 10 minut do piekarnika
W królestwie smaków Beatyprzyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa majonez tradycyjny od Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną(...)cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem
Bajeczna Kuchniateż mam dla Was przepis na pyszną sałatkę, którą z powodzeniem możemy zaserwować podczas sylwestrowego przyjęcia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 100g sera żółtego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 5 jajek, 100g polędwicy sopockiej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję(...)kostkę. Kukurydzę oraz seler odsączam z zalewy. Polędwicę sopocką kroję w cienkie paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasipanuje ;) Przepis naprawdę banalny, a cieszy oko i podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane(...)Tłuszcz do smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie wyjmujemy
Kuchnia po mojemulunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku(...)ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette . Czosnek siekamy, następnie rozcieramy
Bazując na smaku