łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego150 - 200 g szpinaku2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)200 g fety, pokruszona100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkęcytryna do podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić(...)kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz
Stare Garysmakuje!Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe wolą jednak 'jednogarnokwca', z kolei mój P. lubi 'przekładańca':)Dodatkowo zapiekłam z mozarellą i podałam z pęczakiem, ale Wy możecie użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie.* bakłażan- 1 szt.* cukinia zielona- 1 szt.* cukinia żółta- 1 szt.* papryka czerwona- 1 szt.* pomidory(...)smarujemy oliwą, wlewamy pomidorowy sos i układamy warzywne plasterki.Przykrywamy folią i dusimy ok 20min., aż warzywa zmiękną, a potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10min.Jeżeli robimy wersję z serem, to dodajemy go pod koniec pieczenia.Smacznego
Kraina Miodem Płynącapozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu(...)grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon i następnie w szynce parmeńskiej (można spiąć wykałaczką).Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć roladki, z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Dodać cebulę, podsmażyć jeszcze przez około 1 minutę, wlać wino, dosypać przyprawy i dusić do zredukowania się płynu
Kraina Miodem PłynącaFrancuska Tartine to nic innego, jak wielka, gruba i "otwarta" połówka chleba w towarzystwie rozmaitych składników. Czy to podawana na zimno, czy na ciepło, ZAWSZE znajdzie się w niej ser. W Lyon istnieje restauracja serwująca własnie takie pyszne rzeczy:L'Epicerie 2 Rue de la Monnaie69002 Lyon, FrancjaMiejsce to znajdujące się w samym centrum Lyon jest bardzo małe, goście wręcz(...)wiele dań, na które nie mogłam się zdecydować. W końcu wszyscy (po lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach
Kitchens Alphabetorzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2 pomarańcze5 łyżeczek żelatyny250g serca mascarpone400g gotowego sera na sernik4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)1 opakowanie cukru wanilinowegoWierzch:6 podłużnych biszkoptów2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód(...)żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego z tych 100ml) i zdjąć z ognia. Odstawić na około 10 minut, aby trochę przestygła – ma być letnia. 6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i sok pomarańczowy, wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolitą masę. Dodać żelatynę, wymieszać. 7. Masę serową podzielić na dwie części
Mała CukierenkaOmlet :) podaję przepis za moją córką, która zrobiła nam przepyszne śniadanie. Omlet był puszysty , lekki jak piórko i do tego zniknął z talerzy nawet tych
Smaki Edytysałatkę typowo włoską, polecam na pózne popołudnie , bądz kolację, gdyż jest bardzo aromatyczna i lekka.Składniki-sałatka- listki botwinki i rukoli-jaja na twardo-ocet jabłkowy Ponti-ser głęboko dojarzały u mnie Rycki Cezar-oliwa z oliwek Olitalia-zielone oliwki nadziewane pastą paprykową-zielone oliwki -glassa sojowa Ponti-pomidorki koktajlowe-sól-prażone ziarna od Ziarenkowo ZIOŁOWO MIUmyj listki(...)botwinki i rukoli wyłóż na talerz.Dodaj jajka ugotowane na twardo.Skrop aromatycznym octem jabłkowym Ponti.Dodaj oliwy z oliwek tyle ile lubisz.Wkrój pomidorka koktajowego.Posól.Dodaj sera żółtego Cezar pokrojonego w kostkę.Nie musisz sałatki mieszać.Dodaj oliwki.Całość polej glassą sojową. Na koniec posyp ziarenkami prażonym Ziołowo Mi !Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipuree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy.Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem Alm Käse,ze skwarkami,z kawalkami kielbasy lub z kiszona kapusta.Czasem na slodko.Ich wielkosc i ksztalt zalezy od tego jakiego narzedzia do ich wykonania uzyjemy.Te dlugie ,maja stukture podobna do naszych(...)woda.Gdy kluseczki wyplyna,gotujemy je jeszcze 2-3 minuty.Wyciagamy lyzka cedzakowa i wykladamy na polmisek.Na patelni rozpuszczamy maslo,dokladamy wylowione spätzle i obtaczamy w maselku.Mozemy dodac starty zolty ser np.Bergkäse lub Ementaler,cebulke podsmazac,wg uznania.Tak przygotowane moga stanowic rowniz odrebne danie.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc(...)patelnie.Przesmazyc razem z czosnkiem i cebula.Gdy przestygnie wymieszac z serem i doprawic do smaku galka muszkatalowa,sola i pieprzem.Na koniec dodac bulke tarta.Ilosc jej uzaleznicod gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki.Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi.W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dawno bylam ciekawa tego smaku.Mango-najwykwintniejszy owoc tropikalny,ze wzgledu na smak ,zapach i kolor z kremowym,gestym i delikatnym i upajajacym zapachem miazszem.Do tego niepowtarzalny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)80-100 g zmielonych orzechow laskowych30 g masla-2 lyzki2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)Skladniki na mase serowa:750 g sera 3xmielonego180 g cukru3 jajka L (jesli M to 4)250 g kremu kokosowego (65%)skorka starta z 2 pomaranczysok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml1-2 lyzki likieru cointreau(...)maslem.Ostawic do lodowki do stezenia.°Wyszorowac i sparzyc 2 pomarancze.Zetrzec skorke i odlozyc.Wycisnac sok. °Otworzyc puszke mleka kokosowego nie mieszajac jej zawartosci.Do sernika uzyc tylko gornej,bialej ,kremowej warstwy.°Ser wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzechowy spod.Zapraszam zatem do przepisu.A...sernik upieklam w foremce o przekroju 20 cm.Skladniki na spod sernika:130-150 g mielonych orzechow laskowych6-8 daktyliSkladniki na mase serowa:1/2 kg sera z wiaderka250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego4 lyzki pasty tahini1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 lyzka esencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Suchary zmielic w malakserze,wymieszac z orzechami- migdalami i olejem.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Rant foremki wysmarowac maslem.Wsypac calosc do foremki,mocno ugniesc i odlozyc do lodowki.Masa serowa:750 dkg sera (uzylam Schichtkäse) 3 jaja Mprawie pelna szklanka cukru200 g mleka kokosowego (tylko gorna,biala,tlusta czesc)4-6 lyzek tahini3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowyPolewa sernika(...)okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao2 lyzki mleka kokosowegoWYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika uzyc tylko gornej bialej,gestej czesci.Pozostala na dnie wode zuzyc chocby do nalesnikow. Nastepnie wmieszac tahini.Ilosc tahini zalezy od rodzaju tahini jakiego uzyjesz.Gdy jest geste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!parmezanem zamienia się w wykwintną przystawkę.Tak podany nie tylko zaskakuje swoim wyglądem ,ale i smakiem.Koniecznie spróbuj,namawiam!Składniki:1 duzy kalafiorsól,cukier1 jajkostarty parmezan lub inny podobny twardy ser 3-4 łyżki masla ghee do smażenia mąka-opcjonalnieWykonanie:kalafiora opłukać i podgotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru około 10 minutparmezan zetrzeć na tarce(...)jajko rozbełtać widelcem na głębokim talerzu.Jajko przyprawić solą i pieprzem.Kalafiora osuszyć i pokroić w grube plastryna dużej patelni rozgrzać masło ghee .Maczać kalafiora w jajku,następnie w startym serze i smażyć na złoty kolor po 2-3 minuty z obydwu stron.Jeśli lubisz grubą panierkę możesz najpierw obtoczyć kalafiora w mącepodawać jako dodatek do drugiego dania lub przystawkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidory parmezan lub grana padanosoloregano (swieze ziolo lub suszone)oliwaWykonanie:pomidora pokroic w grube plastryser zetrzec na drobnych oczkach tarkipomidory ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posypac startym serem i suszonym oregano.Skropic oliwa.Piec w 200°C 5-10 minutna talerzu posypac sola i oregano,jesli uzywamy swiezego ziolka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!