z serem - 4000 przepisów (strona:127/267)

Ślimaki z szynką 419

przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki. Piecz w 200stopniach 12-15 minut.Do ślimaków

Lawendowe Niebo
Naleśniki z pieczarkami 214

nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę.Pieczarki i cebule podsmażamy i doprawiamy. Studzimy. Smażymy cienkie naleśniki i na środku każdego układamy pieczarki i dodajemy ser żółty. Zawijamy tak jak krokiety, żeby nadzienie nam nie uciekło ze środka. W miseczce rozkłócamy jajko i dolewamy troszkę mleka. Obtaczamy w nim naszego naleśnika, by potem obtoczyć jeszcze

Lawendowe Niebo
Pasztet z cukinii 239

przygotowania domowy pasztet z cukinii. Zadowoli nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez kawałka mięska... Pasztet z cukiniiSkładniki:3 szklanki cukinii (średniej wielkości cukinia)20 dag sera żółtego3 cebule1/2 szklanki oleju z pestek winogron3 jajka1 1/2 szklanki bułki tartejnatka pietruszkigarść vegety1 łyżeczka słodkiej paprykiPrzygotowanie:Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy.Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny

Lawendowe Niebo
Sałatka z gyrosem 426

pokrywamy majonezem. Teraz z naszej sałatki warstwowej zrobimy miks, czyli trzeba całą te sałatkę przemieszać i wstawić na 2-3 godzinki do lodówki.Gotową do podania posypujemy startym serem żółtym.I można jeść!!Pycha

Lawendowe Niebo
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 192

wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy)2 łyżki masła2 ząbki czosnku cebulasól i pieprz do smaku 1/2 kg mąkiżółtkociepła wodaPrzygotowanie: Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty szpinak wrzucam(...)podduszam na maśle z przeciśniętym czosnkiem. Podduszony szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i   ciepłą wodę (około

Magiczna kuchnia Darii
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 172

rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem.Składniki:4 duże pomidorypołowa dużego pęku świeżego szpinaku 1/3 szklanki ryżu10 dkg sera feta4 plastry mozarelli2 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuPrzygotowanie: Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się(...)miski i delikatnie mieszam aby składniki się połączyły. Dosmaczam sola i pieprzem.Odlewam sok z pomidorów i a następnie nakładam farsz lekko go ugniatając. Na górę każdego pomidora kładę plasterek sera mozarella i przykrywam górną częścią pomidora.Nafaszerowane pomidory układam na posmarowanej masłem blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 15-20 minut. Pomidorki podałam

Magiczna kuchnia Darii
Nugettsy z mozarelli, tofuz frytkami ze słodkich ziemniaków i dipem z kiszonych nerkowców 152

kiszonych nerkowcówPrzygotowanie:Tofu i mozarellę dzielę na niewielkie kawałki (staram się aby miały nieregularny kształt). Do miseczki wlewam maślankę doprawioną sola i pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut.W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki.Kawałeczki sera obtaczam w bułce tartej i układam na posmarowanej olejem blaszce i pakuję do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Gruziński lawasz z adżapsandałem 238

szklanki mąki pszennej razowej2 łyżki oleju1/2 szklanki letniej wodyADŻAPSANDAŁbakłażan2 czerwone papryki2 żółte papryki1/2 cukinii 4 pomidory2 cebule4 ząbki czosnkuoliwa1/2 papryczki chilliłyżeczka kolendry1/2 łyżeczki kurkumypęczek pietruszkiłyżka posiekanej bazyliiopakowanie sera bałkańskiegopieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut(...)bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką

Magiczna kuchnia Darii
Makaron zapiekany ze szpinakiem i smażonym łososiem 341

mrożonego szpianku200 ml jogurtu greckiego4 ząbki czosnku40 dkg świeżego łososia30 dkg makaronu (u mnie rurki)2 szklanki mleka1 czubata łyżka maki2 łyżki masłaSól, pieprz, gałka muszkatołowaSok z 1 cytrynyŻółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE:Łososia myje, osuszam i kroję na 3 -4 mniejsze kawałki, które solę, pieprzę wkładam do miseczki i polewam sokiem z cytryny. Wstawiam na 30 minut(...)przygotowanego makaronu przekładam do naczynia żaroodpornego. Na makaron wykładam szpinak, a a następnie łososia podzielonego na małe kawałki. Całość przykrywam pozostałym makaronem i polewam resztą sosu beszamelowego. Posypuje startym serem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut

Magiczna kuchnia Darii
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 145

limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową,  posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre) i liście kolendry wkładam do blendera. Dodaje

Magiczna kuchnia Darii
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 221

bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną(...)papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną

Magiczna kuchnia Darii
Sernik z musem z papai 245

podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10 dkg masła 100 ml śmietany kremówki3/4 szkl. cukru 2 jajkaopakowanie budyniu śmietankowegokrem z papai1 papja 2 opakowania ricotty200 ml kremówki1/2 szkl. cukru pudrusok z połowy limonki PRZYGOTOWANIEHerbatniki(...)stopniach przez 15 minut.Masa serowa:masło z cukrem  ucieram mikserem na pulchna masę, następnie dodaję żółtka i miksuję do całkowitego połączenia składników, aż masa będzie całkiem gładka. Dodaję ser i ponownie miksuję aż składniki połączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam

Magiczna kuchnia Darii
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 238

rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie:  Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy(...)oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni
Pikantna zapiekanka ziemniaczana 285

ziemniakówpół pęczka szparagów  mrożonych ( możecie zastąpić fasolką szparagową )4 łyżki kukurydzy70 g chorizodymka ze szczypiorkiemłyżka oliwy z oliwekłyżeczka pikantnej wędzonej papryki0/5 łyżeczki cayennełyżka masłałyżeczka mąki0/5 szklanki mleka20 g pikantnego sera żółtegoszczypta pieprzuszczypta cayenneszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki posiekanej pietruszkiZiemniaki obieramy i kroimy w łódeczki.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Mrożone szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy(...)serowy.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy.Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając.Gdy zgęstnieje wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne po czym dodajemy starty ser i mieszamy aż się rozpuści.Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut.Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną.Smacznego

Mienta blog
Tortillowa Pizza 301

miesięcy temu w internecie zobaczyłam zdjęcia bardzo podobnego posiłku, więc postanowiłam stworzyć własna wersję i zobaczyć co z tego wyjdzie. Składniki(na jedna porcje):2 placki tortilli,Żółty ser(najlepiej starty),Mozzarella,Mieszanka salat,Ketchup,Koncentrat,Cebula,Ewentualnie ziołaDodane może być tez szynka Jak przygotować?Na wyłożony na blaszce papier układamy pierwszy placek tortilli, posypujemy startym(...)serem(według własnych preferencji). Nakładamy na to drugi placek tortilli. Następnie mieszamy koncentrat z ketchupem i możemy do tego dodać zioła. Przyprawiamy sola i pieprzem. Potem smarujemy tortille ketchupowa mieszanka i układamy na niej plasterki mozzarelli, szynki i cebuli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach.Przed jedzeniem możemy jeszcze na sama górę dołożyć mieszankę salat.Moj Ukochany był ta wersja

Chocolate Stop Tempting