z serem - 4000 przepisów (strona:131/267)

Sałatka brokułowa z fetą 2276

Prosta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól Wykonanie:  Brokuły podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo i ostudzić.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem. Wszystkie składniki przełożyć

Anioły w kuchni
MOJE WARIACJE NA TEMAT SAŁATKI GRECKIEJ 268

także sylwestrową). Polecam jest pyszna...:-)Składniki:- rucola , ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- roszponka, ok.1/2 opakowania (lub dowolnie)- po 1/2 strąka papryki: czerwonej, pomarańczowej i żołtej- 3 pomidorki rzymskie (lub dowolne)- ser feta (u mnie owczy) lub inny twardy- zielone oliwki (u mnie olbrzymie greckie z "L", są obłędnie cudowne)- 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek(...)ocet balsamicznyDo miski wkładamy rucolę, roszponkę, pokrojone w kostkę papryki, pomidorki, przekrojone na pół (lub na mniejsze kawałki) oliwki, pokrojony na kawałki ser. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, świeżo mielonym pieprzem i całość polewamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek.Przed podaniem całość mieszamy.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik Chałwowy 301

średnicy 26 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ugniotłam łyżką i wstawiłam do lodówki. W tym czasie zabrałam się za masę serową.Masa serowa:900 g sera półtłustego, ja użyłam z wiaderka Wieluń (nie jest wodnisty jak inne sery)3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1/2 szklanki kremówki 36% (125 ml)2 łyżki mąki ziemniaczanej250 g chałwy

Blondynka Gotuje
Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 171

ciężki tydzień jaki przed nami. I tu najlepsze jest śniadanie które spożywa się w co drugim brazylijskim domu.Składniki jakie będą nam potrzebne nie będzie trudno zdobyć: masło, ser żółty, szynka i z chlebaka: kawałek bułki paryskiej lub bułki.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić(...)postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko rozbełtać do postaci jajecznicy. To była wersja podstawowa.Teraz wersja dla tych lepiej zaopatrzonych w lodówce: plaster żółtego sera na jajka. Na boku na patelni podsmażamy plaster/plastry szynki (można by i bekonu ale wtedy to już by było lekko po angielsku).Tak smakowicie przygotowany wsad przerzucamy na naszą bułeczkę podpiekaną na  na patelni

Smaki Brazylii
Empanada z kurczakiem 358

się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5) 3 łyżki startego sera żółtego (o ostrym smaku)6) łyżeczka drożdży w proszku7) sólSkładniki wrzucamy do miksera i miksujemy. Sprawdzamy konsystencję pod względem smaku (powinniśmy poczuć smak sera) jak i "leistości". Ciasto nie powinno

Smaki Brazylii
Sałatka na leniwe popołudnie 303

głód nadchodziNiniejszy przepis powstał z potrzeby chwili i resztek tego co znaleźliśmy w piekarniku i lodówce.Rezultat poniżej na zdjęciu.Składniki: - resztki pieczonego kurczaka- pomidor- papryka czerwona- plaster sera "fetopodobnego"- garść oliwek czarnych- starty ser żółty o ostrym smaku- oliwa- ocet winny z modeny- sólSkładniki pokroić w kosteczkę i przyprawić do smaku. My przyprawiliśmy szczyptą soli, 2 nakrętkami oliwy

Smaki Brazylii
Inhame czyli ziemniaki inaczej 215

oczyszcza z toksyn. Sposób przyrządzania:Obrać ze skórki, pokroić w plastry i w osolonej wodzie gotować 20-30 minut. Jeść na gorąco posmarowane masłem i posypane startym serem żółtym. Bardzo smaczne jest również z jajkiem sadzonym. Inhame podobne jest w smaku ziemniaka, z tą różnicą że jest bardziej sycący (jednak sztuka to 4 porcje).Polonesie przypomniały się dzięki(...)temu smaki dzieciństwa gdy Babcia smażyła tzw. ziemniaczane łódeczki i podawała je z masłem i serem białym oraz solą. ta sztuka

Smaki Brazylii
Kolorowa pieczeń 234

niejeden raz metamorfozy.Składniki:       - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję(...)rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam w paski, sparzyłam

mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście francuskim 213

upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych  (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso(...)smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem (można wykorzystać papier, w który było zawinięte ciasto francuskie) miejscem

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 147

smarowania chlebów     Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut(...)przeciekały wystarczy lekko ubić 1 białko (nie na sztywno), posmarować chlebki wewnątrz i chwilę (5-10 min.) podpiec w piekarniku. Gotową zupę nałożyłam do chlebków. Wierzch posypałam startym żółtym serem i oregano i wstawiłam do zapieczenia na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po wyjęciu, każdy chlebek przykryłam odciętą „czapeczką”. Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach wyszła prze

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 171

tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.      Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było(...)cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g

mojewypiekiinietylko
Pesto bazyliowo migdałowe 165

jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę

mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 262

udka faszerowane. To było danie, o które mi chodziło – drób, ale inaczej. Przepis podaję za autorką.    Składniki:  - 4 udka- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 4 łyżki startego żółtego sera (u mnie Gouda)- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz, papryka słodka- olej (dałam arachidowy)    Umyte udka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości(...)góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem

mojewypiekiinietylko
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 216

Polecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego  ( twardy)3 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegopół łyżeczki curryWYKONANIEMarchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa, ser żółty  również kroimy  w kostkę. Seler

W kuchennym oknie Ewy
Sernik łaciaty 343

ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko ugniecie. Następnie włóżcie je w folię i schowajcie do lodówki na czas robienia masy serowej.Składniki na masę serową:1 kg sera białego (z wiaderka)20 dag masła30 dag cukru6 jajek2 budynie waniliowearomat waniliowySposób przyrządzenia masy serowej:Ucieramy wszystkie składniki w mikserze, najpierw masło, cukier i żółtka. Białka ubijamy w osobnej misce(...)odrobiną soli i dodajemy je na końcu do masy serowej. W dalszej kolejności dodajemy ser oraz budynie (sam proszek oczywiście) i dosłownie 2-3 krople aromatu waniliowego. Na spód dużej blachy do pieczenia układamy z ciasta, które schowaliśmy do lodówki, kulki. Nie chodzi dokładnie o ulepienie równych kulek tylko po prostu urywamy po kawałku ciasta. Na spodzie wykładamy kulki

upichcic