wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony
Zofianabyła polewana przed pieczeniem żadnym sosem, ale jak macie ochotę, to śmiało :) SKŁADNIKI 300-500g mięsa mielonego 300g makaronu 2-3 duże pomidory 1 ząbek czosnku starty żółty ser przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, cynamon olej WYKONANIE Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do czosnku dodajemy mięso mielone i dalej(...)pierwszą warstwę makaronu i posypujemy ulubionymi ziołami, na to mięso mielone i znów makaron i tę warstwę też traktujemy ziołami. Na całość wykładamy pokrojone pomidory i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni
ZofianaCiasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody) Masa serowa: 1 kg mielonego sera 150 g masła 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 opakowanie cukru waniliowego 4-5 jajek 100 g rodzynek WYKONANIE Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko(...)stopni przez 15-20 minut. Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką ( etap sparzania można pominąć). Masło zostawiamy na ok. 1h w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń, jajka i całość miksujemy. Następnie łączymy masę z rodzynkami. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około
Zofianaporze letniej jak i zimowej. Niestety smak szpinaku wielu z nas źle się kojarzy. Przyczyna tkwi w złym doborze przypraw :-) Dziś przedstawię Wam przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta , który z pewnością Wam się spodoba:-) Składniki: około 200 g szpinaku mrożonego Makaron - wedle uznania (dla 1 os.) feta - 2 plastry grubości 1cm. jogurt typu greckiego - 2 łyżki
Anielska Kuchnia Aniczerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną(...)nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane. Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młyneksię rozeszły, ale smak doskonały. Sakiewki powstały przy okazji pieczenia ciasta francuskiego z filetem drobiowym i szpinakiem Przepis TU SKŁADNIKI jeden płat ciasta francuskiego szpinak połowa porcji 12 dag sera żółtego papier do pieczenia jajko do smarowania WYKONANIE Przepis na przygotowanie szpinaku tutaj Szpinak . Ciasto dzielimy na małe kwadraciki układamy łyżeczkę szpinaku, przykrywamy serem żóltym. Zwijamy tworząc
W kuchennym oknie Ewymnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia(...)Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą, filety, 1/2 kaszy, pokruszony drobno ser feta. 5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut
Szefowa kuchnimojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 1 kg sera z wiadereczka - 250 g białego twarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g masła Masło ucieramy z cukrem na puch. Masa ma być puszysta i jasna. Dodajemy na przemiennie po 3 łyżki sera i jedno żółtko. Dodajemy zapach cytrynowy i sok. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia
SMYKWKUCHNIRavioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane". Składniki: ciasto na ravioli: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, pozostałe składniki: 100 g sera koziego ziołowego, świeży tymianek, 2 łyżki masła klarownego, 2 łyżki kapary, 1 jajko, pieprz czarny świeżo mielony
Moniki SmakołykiZapraszam :) Składniki : 250 g sera białego półtłustego 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Cukier puder do posypania : Olej do smażenia Wykonanie : Na stolnicę wysypać mąkę , ser przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę cukier, cukier waniliowy i sodę . Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne
Sama słodycz i szczypta chiliBarmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw(...)lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej jakości produkty! Zapraszam również na profil Barmaru na Facebooku i na bloga Apetyt na zdrowie
Zdrowie na języku :Pdziałce :) A właśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne(...)ciasta. Włożyć do zamrażalki na ok. 1 h. 2. Twaróg na początku zblendowałam na gładką masę. Jeżeli nie przeszkadzają wam "grudki serowe" pominąć ten etap. Następnie ser zmiksować z pozostałymi składnikami. 3. Śliwki oczyścić, wypestkować i przygotować w formię połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki
Zdrowie na języku :Pdobrze możesz zrobić dwie porcje bakłażana faszerowanego :) Składniki: - średni bakłażan - 100 g piersi z kurczaka - 1/3 małej papryki - 1/3 papryczki chilli - mała cebulka - 2 plastry pomidora - mała garstka startego sera żółtego/mozzarelli - świeże listki bazylii (można użyć suszonej) - przyprawy: wg upodobań, u mnie: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry, zioła prowansalskie, tymianek, oregano Farsz z piersią z kurczaka i warzywami(...)oprószamy lekko solą i ulubionymi przyprawami, faszerujemy, na wierzch kładziemy plastry pomidora i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180* na 30 minut, 5 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem :) Jeżeli chcesz zrobić frytki zapraszam do wcześniejszego przepisu, o TUTAJ
Zdrowie na języku :Pteaspoon ground nutmeg, 200 gr mascarpone cheese, 3/4 cup all-purpose flour, 3 egg whites Składniki: Makaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato(...)garnka, przykryj i gotuj, aż szpinak się rozmrozi. Zdejmij przykrywkę i zwiększ ogień. Polós, popieprz i dodaj gałki muszkatołowej. Potem ostudź w misce, dodaj mąkę i jajka oraz ser, uformuj małe owalne kotleciki i włóż do lodówki na 30 min. Gotuj gnocchi we wrzącej posolonej wodzie przez około 5 min. Wyciągnij je cedzakiem i wysusz. Ugotuj penne
Kulinarna rozmowa