okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku przepis na typowo hiszpańską słodką przekąskę - churros. Każdy kto chociaż raz był w Hiszpanii na pewno kojarzy te smażone w tłuszczu "rurki" mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz, które są najczęściej podawane z sosem czekoladowym. Deser raczej do zdrowych nie należy, głównie przez smażenie w głębokim tłuszczu oraz sos czekoladowy. Moja wersja jest
Smaczne Zdrowesoli do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki musztardy w proszku 3/4 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki suszonych płatków papryki około 400 g sera startego 450-500g makaronu rurki ,lub innego dodatkowo 1/4 szkl.roztopionego masla 2 szkl.panko-bułki tartej 3/4 szkl.startego sera cheddar,lub ser mozzarella 3/4 szkl.startego sera parmezanu ps sera można mniej dac ,u mnie wszyscy
w mojej kuchniSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski
Monia miesza i gotujeBardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię
Ladylaura.Grudzień w statystykach wyglądał tak : 824 polubień na FB 151 obserwujących 9 postów 40,896 wyświetleń najpopularniejsze posty : Kruche rurki z bitą śmietaną Śniadaniowa sałatka z jajkiem Galaretka drobiowa Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie MartyPotrzebne składniki: opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego) 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 2 średnie cukinie 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano Przygotowanie: Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem
Łycha smakówwymyślił zapewne jakiś geniusz. Ciasteczka robi się błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami.. ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę podziękować za pozostawione
Wrzosowa Polanastopni. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty (ich wielkość zależy od tego jak duże mają być rożki lub tarty). Połowę prostokątów zwinąć w rożki. Ponieważ nie mam odpowiednich rurek, więc najpierw zwijam rożek z kilku warstw papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, natłuszczam go od zewnętrznej strony i dopiero na tak przygotowany rożek nawijam ciasto francuskie. Drugą połowę prostokątów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste i smaczne danie przy minimalnej ilości składników ;-) SKŁADNIKI 2 małe piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 1 duża śmietana 18% (330 g) 2 ząbki czosnku makaron rurki lub inny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej (np. Wrocławska) + nieco wody WYKONANIE Brokuła obrać w różyczki i ugotować (na parze 6 minut, w wodzie 3-4 minuty). Piersi
Passions hobbies lifepołączenia. Kluski niestety były dość przypadkowe, odkopałam paczkę w szafce, ale ich połączenie z makową masą własnej produkcji okazało się BOMBOWE! Kluski z makiem 500 g makaronu (u mnie rurki ze sklepu ale może być drobny domowy makaron) masa makowa: 400 g maku 10 łyżek cukru 70 g masła lub margaryny cukier z wanilią 200 g rodzynek skórka pomarańczowa
Dzieje kuchennej Wiewiórymozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem
Di gotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu makaron zapiekany z szynką i sosem beszamel . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu rurki 1 puszka 400 g groszku konserwowego 300 g szynki gotowanej lub konserwowej 2 czerwone cebule (około 130 g) 200 g sera żółtego sól , pieprz olej do smażenia na sos beszamel : 300 ml mleka 25 g masła
Uwaga Babcia Gotujełatwą zapiekanką gyros. To połączenie makaronu, piersi z kurczaka i warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki. Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy 3 połówki papryki konserwowej
Ugotowaćmiałam odpowiednich patyczków postanowiłam zrobić je w formie pralinek. Myślałam, że jako patyczki sprawdzą się słomki do napojów, ale niestety próba zakończyła się porażką, ponieważ rurki przebijały ciastka na wylot. Przepis cake popsy oraz na ciasto bazowe pochodzi ze strony Moje Wypieki , ale możecie użyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów
moj przepis namoich ulubionych zapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki
Passion of Cooking