Sezon na rabarbar w pełni. Dziś upichciłam z synem ciasto ucierane z tym że smakołykiem. Lekki, puszysty, wyśmienity ;) Składniki: 6 jaj szczypta soli 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy lub 1/2 op. cukru z prawdziwą wanilią 375 g margaryny palmy(...)dodając powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę z cukrem waniliowym na przemian z rozpuszczoną margaryną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i powtykać kostki rabarbaru. Piec ok. 40 min w160
Fiołkowe TalerzeKartofelki to jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek. ... Tort tiramisu - najprostszy tort na wyjątkowe okazje Sama nie wiem kiedy minęły te dwa lata. Z jednej strony bard... Krajanka z rabarbarem Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wy... Kokosowy pudding z tapioki z mango Kokosowy pudding z tapioki z mango to klasyk - najłatwiejsza... Post Makowa panienka z kremem waniliowym
Poezja smakuparę minut była pusta. W sam raz do niedzielnej, popołudniowej kawki ;) Składniki: 1/3 szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka mleka kokosowego 1/3 szklanki wody 3- 4 kawałki kiszonego rabarbaru 2 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz łyżka obranych pistacji szczypta gruboziarnistej soli morskiej Wykonanie: Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym(...)wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie cały płyn. Nakładamy ugotowaną quinoę do miseczki, dodajemy pokrojony rabarbar, dżem truskawkowy i pistacje. Smacznego! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Quinoa Raz!Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40-45 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - około 350 g • łyżeczka proszku(...)pieczenia • pół szklanki oleju lub oliwy • 5 większych jajek • pół szklanki drobnego cukru • 3-5 łodyg rabarbaru
AniaGotuje.plSkładniki: mąka tortowa 25 dag, cukier 125 gram, margaryna 125 gram, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, aronia 250 ml/słoik, jabłka 2 sztuki/starte, rabarbar 4 sztuki, cukier 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie zimną margarynę pokroić w kostki do misy robota, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka i utrzeć ciasto na kruszonkę, zawinąć(...)folię i do lodówki na godzinę dżem z aronii (mój domowy, jest u mnie w przepisach), starte jabłka, pokrojony drobno rabarbar wymieszać z cukrem i budyniem niska forma silikonowa 28 cm, ciasto wylepić na dnie formy, nakryć folią, wysypać np. kaszę jęczmienną i podpiec 15 minut w temepraturze 180 C, grzanie góra/dół, na podpieczone ciasto wyłożyć budyń
W Mojej Kuchni LubięKompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez
U Fiolkimąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła (50-75gram) pół słoiczka konfitur truskawkowych (u mnie konfitury bananowo-truskawkowe) 2 laski rabarbaru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej kruszonka: 2 łyżki masła 2łyżki cukru 4łyżki mąki Wykonanie: 1. Zrób zaczyn z 1łyżki mąki, 1łyżki cukru ,drożdży i 3łyżek ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia(...)dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj o przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel
U Fiolkimąki tortowej 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Do maki dodać jogurt, olej, jajka oraz cukier. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia się(...)składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przełożyć połowę ciasta, Na cieście ułożyć pokrojony rabarbar obtoczony w cukrze, przykryć pozostałym ciastem, a na nim ułożyć truskawki ciasto, wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem ,ustawić temp. 180 C i piec przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypać cukrem pudrem
Gosia gotujemigdałów 100 g cukru trzcinowego ½ łyżeczki soli 300 g pszennej mąki 2 duże żółtka 50 ml zimnej wody 200 g zimnego masła Tarta 500 g borówki amerykańskiej 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka kardamonu jajko do posmarowania 3 łyżki trzcinowego cukru + 1 łyżka do posypania Pokrój masło, dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie(...)brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki do lodówki (jeden z formą) na 2 godziny. Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami, cukrem, skrobią, wanilią i kardamonem. Wysyp na schłodzony spód. W placku przeznaczonym na wierzch tarty wytnij dekoracyjne otwory i przykryj nim szczelnie owoce. Posmaruj rozmąconym
codojedzeniaSkładniki: jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 2 opakowania, margaryna 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, porzeczki czerwone 250 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane, opłukane porzeczki kilka godzin przed pieczeniem zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać = mikserem utrzeć do białości miękką margarynę, cukier, jajka, cukry wanilinowe, masa(...)taka być wsypać mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa tortownica 28 cm, ciasto rozsmarować w formie łyżką na cieście rozsypać kawałeczki rabarbaru i porzeczki czerwone z cukrem piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto wystudzić dobrze w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięmiękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna
NiePieprz.plmiękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie na owsiankę. Jest pyszna
NiePieprz.plTruskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie koktajlu: Opłukany szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy banana i wodę. Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki koktajl. Gotowy koktajl możemy dosłodzić według uznania. Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Zielony koktajl z rzeżuchą Kolejna witaminowa bomba, pod postacią zielonego koktajlu. Tym razem połączenie zdrowia
NiePieprz.plWarstwy: podłużne biszkopty + krem jaglano-cytrynowy (ale uwaga: bez soku z cytryny i skórki cytrynowej) + rabarbarowy wierzch. Jak go zrobić? Pokroić 6-8 łodyg rabarbaru, zasypać na noc ok. ¾ szklanki cukru. Następnego dnia wymieszać 1 opakowanie budyniu śmietankowego z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować sok rabarbarowy i rabarbar. Gdy będzie wrzał, wlać miks
Qlinarnie i Qlinarnie