przeróżnych kombinacjach smakowych i rozmaitych kształtach - także jako popularne ostatnio w cukiernictwie kopułki :) W ramach festiwalu degustować można kawę americano parzoną pod ciśnieniem oraz profiterole z konfiturą, jabłkiem rabarbarem i mascarpone Nie ukrywam, że kawunia rozłożyła mnie na łopatki ! Tak jak normalnie typowej "małej czarnej" bez mleka nie pijam (tak wiem, herezje na co dzień czynię), tak tutaj rozkoszowałam się(...)uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę się z nadgryzieniem twardego jak podeszwa spodu. Po dobraniu się do wnętrza ptysiowej wspaniałości, podniebienie łechce posmak kwaskowatych jabłek i rabarbaru zanurzonych w słodkiej konfiturze . Świetne połączenie z mascarpone! Nie za słodko, nie za mdło, akurat w sam raz :) Już od pierwszego kęsa "Będziesz prosić o WIĘCEJ...!" jak zapewniają właścicielki lokalu
Grunt to przepis!mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zielonych migdałów 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnikk-opcjonalnie ½ kg pokrojonego rabarbaru Kruszonka: 20 dag mąki tortowej 12 dag zimnego masła 1 łyżka otartej skórki z cytryny 10 dag cukru Sposób przygotowania ciasta: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć(...)gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmuszą być drożdżówki z rabarbarem. Ja zrobiłam takie szybkie bo są to ślimaki. A do rabarbaru dodałam mrożone jagody i borówki jakie znalazłam w zamrażarce. Takie drożdżówki obowiązkowo muszą być z dużą ilością kruszonki. Najlepiej smakują na ciepło a z czym je podacie to już od Was zależy. Może to być kubek kawy czy mleka albo herbaty. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnimnie maślany smak) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka kefiru 200-250 g zmielonego, gęstego twarogu (np.: wiaderkowego) ulubione owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, rabarbar, porzeczki, borówki, morele, kawałki jabłek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru oraz dodajemy 50 g pokrojonej(...)albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka. Przydatne wskazówki - aby upiekło się idealnie WSKAZÓWKA I: Składniki na ciasta mieszane
Poezja smakuodbudowie pasieki, można wpłacić dowolną kwotę, chociażby złotówkę TUTAJ . Im więcej środków zbierzemy tym więcej uli będzie można zbudować. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża łodyga rabarbaru 3 łyżki miodu 10 gorzkich migdałów świeży tymianek bergamotkowy Wykonanie: Quinoę wykładamy na dwa talerze. Rabarbar kroimy w grube plastry i dusimy z odrobiną wody, aż zmięknie. Następnie mieszamy
Quinoa Raz!klasyczną małą keksówkę 25 x 12 cm: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 50 gram masła szczypta soli rabarbar kruszonka: 50 gram mąki 25 gram cukru 25 gram masła Przygotowanie: ciasto: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy(...)ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem waniliowym i kruszonką. Pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra - dół. kruszonka: masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki. Jeżeli
Życie zaczyna się w kuchniCiasto z rabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki(...)proszku do pieczenia ( dałam domowy ) Kruszonka: - 150g mąki pszennej (dałam 165g orkiszowej typ750) - 80g masła - 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem) Dodatkowo: - 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek) - puder do oprószenia ciasta Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika i odstawić do przestudzenia. W misie
Smaczne ZdroweCebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasolka szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki i kwiaty Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka(...)dymkę , Fiołki , Kalafiora , Kalarepę , Kiełki , Pokrzywę , Rzodkiewkę , Sałatę , Selera naciowego , Smardze , Szczaw , Szczypiorek, Szpinak i Truskawki . Do zjedzenia zostały mi jeszcze Botwinka, Bób, Groszek cukrowy, Por, Portulaka, Rzepa, Rabarbar i Szparagi. A jak Wam idzie przygoda z sezonowością na wiosnę? Masz ochotę na sezonowy przepis? Zobacz co ukrywa się w linku pod każdym warzywem i owocem. Lubisz
Ugotowane pozamiatanemoim sklepie o takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co to tylko raz w tygodniu jest ;) Zadowolona, że w końcu nakupię rabarbaru, botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany... Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam(...)pytający wzrok :) Na szczęście dopadłam jakiś sklepik w którym uśmiechnięta Pani przy kasie, niczym najpiękniejszy bukiet trzymała dzban botwinki. Aż mi się oczka zaświeciły! Mało tego, miała też rabarbar! Nie mogło być więc inaczej, na obiad botwinka... a na deser ;) Zobaczycie w swoim czasie :) W przygotowaniu pomógł mi mój "kompan", Tefal Cuisine Companion, który pokroił moje warzywka
Kuchnia w czekoladziekeksówkę): - 5g świeżych drożdży - 0,5 szkl cukru - 0,5 szklanki mleka - 3 małe jajka (rozm.M) - 0,5 szklanki oleju - 2,5 szklanki mąki * opcjonalnie: - świeże owoce (u mnie rabarbar) - lub kruszonka wg przepisu: - 50g zimnego masła - 1/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego
CookYourselfcukru, 3 łyżki mąki Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i rozkruszyć w palcach do uzyskania kruszonki. do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do podania: marmolada rabarbarowa (2 łodygi rabarbaru pokrojone w 1 cm kawałki, wymieszane z 2 płaskimi łyżkami cukru, szczyptą cynamonu i łyżeczką masła, podgrzane i usmażone dopóki rabarbar nie będzie miękki) Robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z letnim
Dzieje kuchennej Wiewiórypiecze się około półtorej godziny. Dla 2 osób w sam raz na 2 obiady ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 180 gram wątróbki z królika 1 jabłko 1 łodyga rabarbaru 1 perliczka majeranek rozmaryn pieprz sól Wykonanie: Perliczkę warto namoczyć przez noc w osolonej wodzie. Następnie osuszamy ją papierowym ręcznikiem, nacieramy majerankiem i pieprzem. Króliczą wątróbkę siekamy(...)kostkę. Doprawiamy farsz solą, majerankiem, rozmarynem i pieprzem i nadziewamy ptaka. Związujemy go bawełnianym sznurkiem, tak, żeby farsz nie wypadł. Resztę jabłka kroimy w kostkę i razem z plasterkami rabarbaru wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na tym układamy perliczkę piersią do dołu. Pieczemy w 190 stopniach 30 minut, następnie obracamy perliczkę piersią do góry i pieczemy kolejne pół godziny, po czym
Quinoa Raz!Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek
karmelowyprzepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatityprzepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na keskówkę Składniki: 2 jajka
Kulinarne przygody Gatity