Już miałam napisane "kruszonka z rabarbarem", ale skasowałam i wróciłam do "crumble z rabarbarem".Lepiej brzmi i wszyscy wiedzą o co chodzi :)Wymyśliłam w nocy, zrobiłam z samego rana i czekał na mnie taki pyszny, chrupiący, kiedy wróciłam z przedpołudniowego spaceru :)Czytaj więcej
bistro mamaświeżych drożdży1/4 łyżeczki soli670 g mąki pszennejdżem:350 g rabarbaru350 g bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączyć, polać majonezem zmieszanym z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem. Przyprawić pieprzem w razie potrzeby solą. Sałatkę przybrać kaparami i jajkami. Zamiast herbatki proponuję kompot z rabarbaru.Kompot : 3 łodygi rabarbaru obrać z błonki ( uwaga na palec) pokroić na mniejsze części. Zagotować z 3 łyżkami cukru w 1 litrze wody . Wystudzić
pieprzny smaczekczęści (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę (ok.20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec . Jabłka kroimy w półplasterki, rabarbar w cienkie plasterki, mieszamy z cukrem i sypkim kisielem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wykładamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKoniecznie wypróbuj.Składniki; 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 3 jajka, 6 łyżek mleka, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g skrobi kukurydzanej, 250 g rabarbaru, 250 g truskawek, 150 g cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie;Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny(...)oraz połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Kroimy na ćwiartki. Białka ubijamy na pół sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu aż uzyskamy
Anioły w kuchniCześć!Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni! Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów.I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już
Pora coś zjeśćbułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy: 500 g rabarbaru 250 g truskawek 3 łyżki brązowego cukru pół szklanki wody łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g mąki 25 g masła 30 g cukru szczypta cynamonu Drożdże rozpuszczamy(...)wewnątrz i wyrabiamy całość kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Rabarbar kroimy w kawałeczki, truskawki oczyszczamy z szypułek. Zagotowujemy na wolnym ogniu razem z wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody
sama złodycznajlepsze, genialnie pachną, nie są trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też przepisy: – drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy
nietylkopasta.plStworzone z potrzeby chwili i zużycia rabarbaru, hojnie dostarczonego przez ulubiony Oddbox . Składniki: (na 12 sztuk) suche 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), albo 2 szklanki m ą ki + szczypta soli + 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru garść groszków z białej czekolady 2 niewielkie, cienkie gałązki rabarbaru, oczyszczone i pokrojone na małe kawałki
Lejdi of the housemrożonych owoców zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszny kompot wieloowocowy z mrożonych owoców. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 garście mrożonych śliwek węgierek 1 garść mrożonego rabarbaru 1 garść mrożonych czereśni 2 garście mrożonych truskawek 1 duże świeże jabłko ok. 3 łyżki cukru trochę soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do dużego garnka włożyłam zamrożone(...)śliwki, rabarbar, czereśnie i truskawki. Jabłko przekroiłam na cztery części (ćwiartki), usunęłam gniazdo nasienne, a cząstki jabłka razem ze skórką wrzuciłam do garnka do pozostałych owoców. Owoce zasypałam cukrem (u mnie 3 łyżki wystarczyło, ale to zależy od owoców) i zalałam wodą. Wlałam jej tyle aby zakryła owoce. Ilość wody można jeszcze regulować w trakcie gotowania, lub nawet po ugotowaniu
Waniliowe Improwizacjewieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę(...)ucierany placek ze śliwkami to tradycyjne, domowe ciasto jakie znamy z babcinych zeszytów. Ja uwielbiam wypieki z sezonowymi owocami – sprawdzają się zawsze. Zamiast śliwek można użyć np. moreli, rabarbaru, malin, nektarynek czy jabłek. Ciasto ze śliwkami: 800 g śliwek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2 szklanki mąki tortowej (280-290 g) 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka
Poezja smakuświetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny, autor w swoich oryginalnych przepisach wykorzystuje: jarmuż, rzodkiewkę, szczaw, truskawki i poziomki, kalarepę, szparagi i rabarbar - każdy z podanych produktów jest krótko scharakteryzowany z uwzględnieniem korzyści jakie dla naszego organizmu niesie jego spożywanie. Przepisy są bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np. kalarepę(...)cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce. Letnie przepisy zawierają: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybki, kurki, jagody i maliny . Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami. W przepisach na jesień
Cynamonowe szczęściegrają tutaj owoce. U mnie są to truskawki, jednak świetnie nadadzą się każde inne owoce, które aktualnie są dostępne w sprzedaży. A jest w czym wybierać! Czereśnie, porzeczki, borówki, rabarbar i wiele innych owoców będzie rewelacyjnie komponować się z delikatnym smakiem ciasta. Keto ciasto z truskawkami Jasne vs ciemne Przepis na samo ciasto jest przy tym bardzo uniwersalny. Można(...)dziś wiadomo przecież, że wiśnie i czekolada to bajeczne połączenie smaków. Wracając jednak do ciasta w jasnej wersji kolorystycznej, to ja sama planuję jeszcze zrobić je na pewno z rabarbarem, a także z porzeczkami. Ciasto – mimo swojej prostoty – zebrało same pozytywne opinie. Co tu dużo mówić – jest obłędne w smaku i wręcz musicie je wypróbować. Ciasto
Modern Cave Girl