z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:126/231)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 96

Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu  łyżeczka cukru waniliowego   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Drożdże mieszamy(...)roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy

R'n'G Kitchen
Tartaletki z rabarbarem 104

Sezon rabarabarowy czas zacząć..na początek tartaletki..pyszne...ja nie dawałam dużo rabarbaru , bo moje córki za bardzo za nim nie przepadają...Takie tartaletki można zrobić i z innymi owocami..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..i Wam też tak radzę. składniki  (na 6 sztuk) 150 g rabarbaru 150 g mąki 125 g margaryny(...)dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar. Piec w 180°C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 115

Sezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną  wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z rabarbarem i kremem 138

szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce(...)szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy

Czary - gary w kuchni
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 156

razu wypróbować i zjeść 90% przepisów! Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini(...)sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi

Plate of Joy
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 124

szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki cukier, 3/4 szkl jajka, 3 duże sztuki jogurt naturalny, 1 szkl olej, 1 szkl aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na wierzch rabarbar, 500-600g cukier, 2 łyżki cynamon, 1 łyżeczka cukier puder, do posypania Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy(...)misce mieszamy  jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem. Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 105

kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra)   Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej     Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około(...)godziny. Ciasto jest dość miękkie. Wiec należy przed wałkowaniem dobrze je schłodzić. Nastepnie robimy nadzienie; wode z cukrami i likierem podgrzewamy az cukier się rozpuści. Nastepnie dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy około 5 min. Rabarbar powinien zostać nadal jędrny. Po tym czasie go przecedzamy zachowując syrop. Budyn;  Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, wrzucamy rozkrojoną laske

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z rabarbarem 84

Wszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier

cucinare
Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym 146

Kompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka(...)wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami 163

Ciasto półkruche z rabarbarem i jabłkami Składniki: ciasto: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 1/2 łyżki śmietany (12% lub 18%) - 150g masła lub margaryny roślinnej - 2 łyżki proszku do pieczenie nadzienie: - owoce (2 duże jabłka, 4-5 rabarbarów) - cukier waniliowy - cynamon dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: kwadratowa Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatam i dzielę(...)Rozwałkowuję pierwszą część na kwadrat. Blachę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Układam na blasze posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układam pokrojone owoce (jabłka w ósemki, rabarbar o długości 0,5-1,0 cm). Posypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Drugą część ciasta układam na wierzchu i sklejam boki. Nakłuwam całość widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Mus rabarbarowy 133

rabarbarowy Skład: - 2-3 sztuki rabarbaru - 1-2 łyżki cukru   do smażenia: - masło   dodatki: - przekąska owsiano-orkiszowa ToPfit Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rabarbar obieram i kroję na kawałki grubości 1,0-0,5 cm. W garnuszku podgrzewam odrobinę masła i smażę na nim rabarbar z dodatkiem cukru. Dodaję go zależnie od tego, jak kwaśny

Kuchnia co dnia
Kompot z rabarbaru 112

łodyg rabarbaru 1,5 litry wody 2 goździki cukier  Rabarbar umyć ( nie obierać! ), pokroić na mniejsze kawałki  i zalać wodą. Dodać goździki. Gotować do momentu aż rabarbar zacznie sie rozpadać. Dosłodzić cukrem do smaku. Przecedzić przez sito i zostawić do ostygnięcia

Atlas Smaków
Kompot z rabarbarem, truskawkami i jabłkami 114

Uwielbiamy kiedy mama jest na diecie bo wtedy wymyśla dużo super rzeczy, żeby ją sobie urozmaicić, a my przy tym korzystamy. Dziś znowu przyniosła rabarbar. Połowa trafiła do rolady, a druga połowa do kompotu. Bardzo lubimy kompoty, a zwłaszcza takie świeże i jeszcze ciepłe. Kompoty mamy potrafią przebić u nas wszystkie kupne napoje(...)Składniki : 500 g rabarbaru 500 g truskawek 5 jabłek  8 kopiastych łyżek cukru (można więcej lub mniej zależy jakie słodkie lubicie)  laska cynamonu kilka liści mięty woda   Przygotowanie: Owoce myjemy, rabarbar i jabłka kroimy i wrzucamy razem z truskawkami do garnka, który wypełniamy wodą. Dodajemy cukier, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy. Gotowy kompot wlewamy do szklanek

Lili w kuchni
Ciasto z owocami i budyniem 210

Ciasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru(...)margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 l mleka 5 łyżek cukru dodatkowo: około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania