szklanki mleka – 3 małe jajka (rozm.M) – 0,5 szklanki oleju – 2,5 szklanki mąki – szczypta soli * opcjonalnie: – świeże owoce (u mnie rabarbar) – lub kruszonka wg przepisu: – 50g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru – 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub/i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw.”suchego patyczka”). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Ciasto
CookYourselfTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Przepisy MikołajaWszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier
cucinarePrzygotowałam dla mojej córki duszony rabarbar i polałam go jogurtem. Niestety zupełnie jej to nie zasmakowało. Postanowiłam całość zamrozić i podać jej w formie lodów. Oczywiście strzał w 10. Składniki na 6 porcji: 200g rabarbaru łyżka miodu 50ml wody 200g jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Rabarbar posiekaj i wrzuć do garnka razem z wodą oraz miodem i gotuj aż do momentu
wysmienityjajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami: Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno(...)białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek Czas przygotowania: 60 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne -gorzka czekolada do ozdoby -owocki do ozdoby 1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę(...)Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę). 7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco rozmiękły rabarbar. Całość wyrównać łyżką. 8. Na owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta. 9. Całość piec w 180’C-200’C ok 30-40 minut. To zależy od piernika
Candy PandasBardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży. Ciasto: 1/2 szklanki oleju 1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta(...)soli 50g drożdży 1/2 kg mąki Kruszonka + dodatki: 3 gałązki rabarbaru 50g masła 100g mąki 50g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1. Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać. 2. Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta
Szefowa kuchniDziecinnie proste, pulchniutkie i bardzo smaczne ucierane ciasto na bazie kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata, sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba. Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga Kuchnia(...)kaszy manny 20 dag kwaśnej śmietany 18% 25 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z wanilią 50 ml oleju roślinnego 2 czubate szklanki pokrojonego rabarbaru Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do pieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojowa, więc śmietanę należy wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać
Wanilia i Kardamonzwykłą. Dodajcie lód lub mrożone owoce i wspaniały orzeźwiający napój gotowy! Lemoniada rabarbarowo-cytrusowa z imbirem, miętą i syropem różanym: 300 g limonek 1 kg cytryn 1 kg rabarbaru 300 g imbiru 1 pęczek mięty 1,5 l wody ok. 500 g syropu różanego (lub miodu) Butelki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sporych rozmiarów garnek ok. 5-6 litrowy. Wszystkie(...)cytrusy przekrawamy na pół, sok wyciskamy do garnka i wrzucamy wszystkie skórki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir kroimy w plasterki. Następnie dorzucamy pęczek mięty. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody. Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam
Cooking MonsterBardzo lubię kruche ciasta z owocami, tym razem postanowiłam połączyć ze sobą rabarbar i jabłka i wyszło bardzo smaczne ciacho. Do ciasta użyłam cukru pudru Diamant . Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 25 dkg margaryny 1/2 szklanki cukru pudru Diamant 1 cukier waniliowy 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 jabłka kilka łodyg rabarbaru(...)dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy bułką tartą. Na ciasto rozkładamy równomiernie pokrojony rabarbar i jabłka obrane i starte na grubej tarce, posypujemy cynamonem i cukrem , przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem Diamant . SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiWypróbowałam trochę nietypowy sposób przygotowania tego napoju gdyż zamiast ugotować rabarbar jak na zwykły kompot, najpierw go usmażyłam. Napój wyszedł zdecydowanie bardziej intensywny w smaku :) Polecam go na letnie upały, doskonale gasi pragnienie. 500 g rabarbaru cukier do smaku (ok 1/2 szkl) 2 cytryny 1,5 l wody garść świeżej mięty Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla
Smakołyki Asimozolne wyrabianie i czas wyczekiwania na jego wyrośnięcie. Dlatego skusił mnie przepis Ani z bloga Zjem Cię , dzięki któremu w godzinkę miałam gotowego, pachnącego, puszystego drożdżowca. Do ciasta dodałam rabarbar i obsypałam go cudowną kruszonką. Idealna propozycja do niedzielnej kawy. Użyłam blachy 28x24 cm. RABARBAR: 4-5 gałązek, pokroiłam i zasypałam cukrem (1 łyżka) SKŁADNIKI NA CIASTO(...)pieczenia KRUSZONKA: 1 żółtko 1/2 kostki masła (zimnego) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki WYKONANIE: wszystkie składniki umieściłam w misce i połączyłam rozcierając delikatnie palcami na ciasto wyłożyłam rabarbar i posypałam kruszonką Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i od razu podkręciłam na 200 stopni. Piekłam 25 minut, grzanie góra- dół
Upiecz sobie babeczkęfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru. Kruszonka
kulinarnyswiatdomiDziś kolejny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Jako, że rabarbar jest sezonowy to warto ciszyć się nim w pełni. Bo zimną zatęsknimy do takiego ciasta. Rabarbar można mrozić ale jak dla mnie taki świeży jest najlepszy. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni