z rabarbarem - 3462 przepisów (strona:115/231)

SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 165

słodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone z prawdziwym miodem i chrupiącymi orzechami są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Są też idealnym pomysłem do zrobienia na grillu! Gwarantuję(...)dorośli. Świetnym dodatkiem ( ale to już taka bomba kaloryczna ) jest delikatny sos karmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, podwiewamy odrobiną wody

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 154

świeżych drożdży (lub 12 g suszonych) 300 ml letniego mleka 100 g rozpuszczonego masła 60 g cukru 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Rabarbar: 3-4 laski rabarbaru 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Z drożdży przygotuj zaczyn , dodając je do mleka wraz z łyżką cukru(...)się pęcherzyków powietrza i podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i równomiernie rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Rabarbar potnij na kawałki i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. Porozkładaj go na bułeczkach, skupiając się na ich środku. Odstaw je na kolejne 30 minut do napuszenia. (Pamiętaj, by drożdżówki przykryć

Food Square
MUFFINY Z RABARBAREM 203

Sezon na rabarbar rozpoczęty! W ogrodzie rośnie jak szalony, intensywnie kwaśny, idealny do przełamania słodkich smaków. Lubię kompot, ciasto, a dziś z muffinami. Zobaczymy czy jego właściwości lecznicze drugiego dnia to tylko legenda :) Składniki: -2 szklanki mąki mix b -niepełna szklanka cukru -szklanka maślanki -jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -4 gałązki rabarbaru -migdały w płatkach do dekoracji Wykonanie(...)składniki mokre (maślanka, jajko) i suche (mąka, cukier proszek do pieczenia, sól) mieszamy osobno. Następnie łączymy wszystko niezbyt dokładnie, dodajemy rabarbar, napełniamy foremki do połowy, możesz muffiny posypać migdałami. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Rabarbar. Na okrągło. 151

masła 1 łyżka śmietany 18% 50 g brązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę(...)podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

KUCHARNIA
Ciasto z rabarbarem 137

szybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki… 6 jajek kostka margaryny   40 dag mąki krupczatki (koniecznie)   1,5 szklanki cukru pudru   1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól(...)szklanki gęstego jogurtu wymieszanego ze śmietanką 12%   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy   3 łyżki cukru   rabarbar około 2-3 szklanek Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką

Humanistka w kuchni
Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą 104

zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4  łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar zmięknie i stworzy mus o gęstej konsystencji. W razie

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto z rabarbarem 127

składnikiciasto* 250 g margaryny* 5 jajek* 2/3-3/4 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* rabarbar ok. 1 kgkruszonka* 100 g mąki pszennej* 65 g margaryny* 40 g cukru pudruSposób wykonaniaRabarbar obrać ze skóry i pokroić w 3 cm paski.Składniki na kruszonkę szybko ze sobą połączyć.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Białka oddzielić od żółtek, białka lekko(...)wymieszać, a następnie wlać margarynę i wszystko dokładnie połączyć (można mikserem na małych obrotach).Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość gęsto wyłożyć rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem

Mix smaku
Deser ogrodnika – krem serowo – owocowy z ciastkami Oreo 141

móc zjeść kwiatka ;)Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo ( którymi jakiś czas temu dogodził mi bdsklep.pl  sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem!Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki :- waflowa miseczka – 1 szt– rabarbar – 1 łodyga– ser mascarpone – 3 łyżki– herbatniki – 2 szt– ciastka oreo(...)laska wanili – 1 szt– cukier – 2 łyżki– cukier puder – 1 łyżkaSposób przyrządzenia:Rabarbar kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do garnka dodając 2 łyżki wody. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż zrobi się mus. Odstawiamy do wystudzenia.Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę

Ostra na Słodko
Fornetti z rabarbarem 155

razem z mamą jeździłam czasami po brata do szkoły i zawsze wstępowałyśmy do tesco , bo wiedziałyśmy , że tam je wypiekają!Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!Polecam!SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 p* rabarbar – ok. 250 g* cukier – 100 g* płatki migdałowe – 100 g* jajko(...)sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika

Ostra na Słodko
657. Kakaowe crumble. 197

Truskawki z rabarbarem pod kakaową kruszonką z jogurtem z mascarpone(nie ma na zdjęciu)Dzisiaj leniwie, bez szkoły, za to z genialnym śniadaniem *.*Przepis:30g mąki żytniej10g mąki pszennej10g kakaook.17-20g miękkiego masłałyżeczka cukru(lub więcej)łyżeczka miodułyżeczka wodyszczypta soli, cynamonu, sody oczyszczonej200g truskawek100g rabarbarułyżeczka mąki ziemniaczanejcynamonew. coś do posłodzeniaWszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy(...)ok.30min do lodówki. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części, mieszamy z cynamonem i mąką. Przekładamy do żaroodpornego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.30min.Ps. Uzupełniłam wczorajszy przepis, oraz ten na serniczek z wiejskiego

More food, love and dreams
744. Pod owsianą kruszonką. 119

Gruszka i rabarbar pod owsianą kruszonką;jogurt naturalny Składniki: 25 płatków owsianych25g mąki15-20g miękkiego masłałyżeczka cukru (lub więcej do smaku)1/2 łyżeczki mioducynamon, szczypta soliszczypta sody oczyszczonejduża gruszka (ok.200g)100-150g rabarbaru1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanejcynamonew. cukierSkładniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy na ok.20min do zamrażalki. Gruszkę obieramy, mieszamy z rabarbarem, mąką i cynamonem. Przekładamy

More food, love and dreams
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 218

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki:600 g rabarbaru (około 5 łodyg)2 czubate szklanki mąki tortowej150 ml mleka40 g świeżych drożdży1/2 szklanki cukru100 g masła2 jajkaKruszonka:1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru125

Oryginalny smak
Tarta rabarbarowa 129

pudru, 12 dkg masła, sól, 4 dkg sproszkowanych migdałów, Nadzienie; 2 łyżki brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 200 l śmietanki kremówki, 2 żółtka, jajko, 10 dkg cukru, 25 dkg rabarbaru, Wykonanie;Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz(...)czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut.  Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka i jajko mieszamy ze śmietanką, cukrem waniliowym. Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i zalewamy go masa jajeczno- śmietankową. Wierzch posypujemy cukrem

Anioły w kuchni
Lody rabarbarowe 152

maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu ! Lody rabarbarowe Składniki na 2 litry lodów: 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę150 ml cukru½ l śmietanki 30%1 puszka skondensowanego mleka, około 400 gWykonanie:Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody !!! Zmniejszamy(...)ogień i gotujemy około 15 minut. Później  studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach może rabarbar zblendować.Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką

Kulinarne przygody Gatity
Lody rabarbarowo - truskawkowe 115

Upały są coraz trudniejsze do zniesienia... Myślę jednak, że doskonale pomogą w tym domowe lody owocowe:) Wciąż jeszcze trwa sezon na rabarbar i truskawki, dlatego postanowiłam zrobić lody o takim właśnie smaku. Są przepyszne, z dużymi kawałkami truskawek i, co najważniejsze, doskonale chłodzą i orzeźwiają... Składniki:250ml śmietanki 30%, 1/2 kg rabarbaru,200g świeżych truskawek, 100g drobnego cukru.Przygotowanie Rabarbar oczyścić

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania