Rabarbar, truskawki, wanilia i kokos... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować! :) Gęsty, domowy kisiel z rabarbaru i truskawek, to bardzo prosty i lekki deser, który w połączeniu z jogurtem naturalnym o kokosowej nucie, może stać się prawdziwą ucztą i dla podniebienia i... oczu- gotowy deser wystarczy oprószyć wiórkami, ozdobić listkami mięty(...)Czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu :) 4 porcje * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie
Kraina Miodem PłynącaMamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier(...)wysypujemy bułka tartą. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Do kremu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, układamy na nim kawałki rabarbaru. Pieczemy ok 25-30 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi Składniki Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg margaryny Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru płatki migdałowe według uznania cukier puder do posypania ciasta(...)ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. 3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście. 4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi. 5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia u BietkiNadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy(...)temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru - cukier puder Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach
Kulinarne życierabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy rabarbar, każdą łodygę kroimy nożem na dwu centymetrowe kawałki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzchu ciasta, dosyć
Miód i pieprzŚwieci piękne słoneczko,powoli kwitną bazie,na świecie robi się coraz piękniej i weselej.Chce się żyć. Zaczynam opróżniać zamrażarkę by mieć nowe miejsce na świeże mrożonki.Znalazłam jeszcze resztkę rabarbaru i od razu wiedziałam,że będzie to pyszne ciasto.Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru w połączeniu z budyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością(...)margaryny (1cała i 1/4 kostki) łyżka śmietany 2 łyżeczki pr do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,wstawić do lodówki na 45-60min. Nadzienie rabarbar 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,75 l mleka Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki.Ciasto podzielić na 2 części,jedną zetrzeć na blaszkę,docisnąć,wyłożyć owoce. Na mleku ugotować
Niespełnione zdolności kulinarnemagisterskiej Urząd Statystyczny jest nieczynny z powodu święta statystyki. Takie są prawa konsultacji na Uniwersytecie. Zapamiętaj studencie. Wbij sobie do głowy przyszły doktorancie!Przestrzegaj (sumiennie) nauczycielu akademicki ! Placek z rabarbarem Składniki : pół kilograma mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(łyżeczka) bądź ekstrakt waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego 3laski rabarbaru szczypta soli Wykonanie: godzinę przed pieczeniem wyciągnij wszystkie składniki. Przypilnuj by miały temperaturę pokojową. 1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić. Pokrój w kostkę rabarbar. Odstaw. Rozgrzewaj piekarnik. 2.Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do dużej michy/gara. Żółtka do szklaneczki/małej miseczki. 3. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem. 4. Dodawaj stopniowo(na przemian
Fiolka w kuchnikiedyś być ten pierwszy raz. Gotowanie to jedna z rzeczy które sprawia mi radość więc dziś zapraszam Was na pyszne tartaletki. W związku z tym ze sezon na rabarbar w pełni możecie upiec je jeszcze dziś. Składniki; 20 dag margaryny 15 dag mąki gryczanej 20 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 zółtko 1 łyzka(...)smietany szczypta soli Z podanych składników wyrobić ciasto a następnie zawinąć je w folie i chłodzić około 1 godz. Nadzienie; 50 dag rabarbaru 2 garście truskawek 1 opakowanie zelfixu 2;1 1 szkl. cukru Rabarbar i truskawki myjemy, kroimy na plasterki. Rabarbar wkłądamy do rondla, dodajemy kilka łyzek wody i chwile dusimy, dosypujemy cukier oraz zelfix. Dokładnie
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 kg rabarbaru opakowanie migdałów w płatkach duże opakowanie cukru wanilinowego aromat śmietankowy/waniliowy 50 g świeżych drożdży 2-3 jajka szklanka mleka szklanka cukru 2-3 szklanki mąki pszennej 150 g margaryny mlecznej Przygotowanie: Rabarbar należy wybierać jak najczerwieńszy, będzie wtedy mniej kwaśny. Obrać i pokroić na około 1 cm kawałeczki. Zasypać cukrem - nie żałować! I odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią wyrośnięte ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w trybie grzania dolnego. Rabarbar odcedzić/wycisnąć ( a syrop który powstał śmiało można wykorzystać jako napitek doobiadowy, czyli zalać wodą, dużą ilością wody - by był odpowiednio słodki ), posypać mąką i wymieszać. Tak obklejone kawałki rabarbaru
Karczma Honoriettydaniu spotykają się dwa światy - tradycje polskie, czyli rabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy(...)Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (minimalnie). Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy około 35 centymetrów i kładziemy go na wysmarowanej tłuszczem blasze. Składniki na farsz: - 600 gram rabarbaru - 80 gram brązowego cukru - 1 łyżka mielonego imbiru Przygotowanie farszu: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze części i w misce mieszamy z cukrem oraz imbirem tak, aby oblepić mieszanką wszystkie owoce
Życie zamknięte w smakuSłodycz muffinki przełamana lekką kwaskowatością rabarbaru to idealne połączenie na letnie popołudnie! Składniki na 12 sztuk. Składniki: 200 g rabarbaru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 jajka Przepis: Rabarbar obieramy(...)wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. W osobnej misce postępujemy tak samo z mokrymi składnikami. Następnie łączymy mokre i suche składniki, mieszamy je dokładnie i na końcu dodajemy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy do 3/4 wysokości papilotek, wierzch muffinek posypujemy szczyptą brązowego cukru. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu studzimy
Emcia PichciDziś moja propozycja na nieznośne upały - orzeźwiający sorbet z rabarbaru. 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody Obrany, umyty i pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rabarbar się
Jadło i czytadłoMyśałam, że ciastao bezglutenowe z rabarbarem sie nie uda. Udało sie i to jak. Składniki: szklanka mąki kukurydzianej szklanka mąki ryżowej 6 jaj laska wanilii 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru lub cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego duże opakowanie jogurtu Zott lub 2 małe cukier puder do posypki 3 łodygi rabarbaru duża tortownica Rabarbar obrać i pokroić. Dosypać(...)wanilią. Dodać jogurt. Do masy dodawać na przemian mąkę i łyżkę piany. ( Ja mąki zmieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam). Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, na wierzch układając rabarbar. Piec w 180 ok 50-60 minut
AZgotuj!