z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:62/703)

Drobiowe roladki z ryżem 110

oliwy z oliwek  1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach 200 g ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka  umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze(...)miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin). Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry.  Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi

Misz-masz by Domi
Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną 203

Dzisiaj wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne. U mnie zapieczone pod startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie. Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek(...)jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca). Składniki: 3 duże brunatne pieczarki 1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku starty żółty ser do posypania masło / olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak

W kuchennej krainie
Młoda kapusta z pieczarkami i cebulą. 147

Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy  colesław z młodej kapusty . Nawet  gołąbki z młodej kapusty  smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu(...)zdrowe warzywo polecam ten przepis! Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą: 1 duża cebula lub 2 mniejsze 500 g pieczarek 1 średnia główka młodej kapusty sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku ewentualnie 1 łyżeczka mąki olej      Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy

Rozpustne gotowanie
Sos pieczarkowy 202

pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale  pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła 500 ml wody(...)bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieja. Następnie zalać wodą. Zagotowac i gotowac ok 10 minut, do smaku doprawic sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać w odrobinie wody

Monia miesza i gotuje
Smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Szybki i tani obiad z ryżem. 197

Dziś podzielę się z Wami przepisem na szybki i tani obiad. Smażony ryż z jajkiem i pieczarkami towarzyszył mi kiedyś dość często. Teraz robię go rzadziej, w sumie nie wiem czemu ;) Ostatnio przypomniałam sobie znów o tym smacznym daniu, gdy w lodówce znalazłam kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo się z tego powodu cieszę, bo taki ryż jest naprawdę(...)smaczny. Myślę, że znów będę go często przygotowywać. Spróbujcie, zachęcam. Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu - u mnie pełnoziarnisty Uncele Bens 1 mała cebulka 5 pieczarek 1 jajko klasy L sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia * do podania: pomidor i szczypiorek * u mnie mix olejów, ale sprawdzi się również masło lub olej

Słodkie okruszki
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 129

pójdzie... Wracając jednak do gotowania, to tak sobie myślę, że zbliża się weekend więc może jakaś małą podpowiedź z mojej strony na niedzielny obiad... Filet z kurczaka i pieczarki to zestawienie stare jak świat, ale zawsze można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-) SKŁADNIKI 1 duży podwójny filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego(...)jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość

Czary - gary w kuchni
Kurczak po zbójnicku wg Aleex 135

stół coś innego. Polecam Składniki: • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na porcje • sól, pieprz, mielona papryka, przyprawy, które lubicie • 1/2 kg kapusty kiszonej • 1 duża cebula • 500 g pieczarek • 200 ml bulionu grzybowego • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łagodnego ketchupu • sól, pieprz, cukier • olej Sposób przygotowania: 1. Porcje kurczaka opłukać, skropić olejem, natrzeć solą, pieprzem, mieloną papryką i innymi dowolnymi(...)przyprawami. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. 2. Cebulę pokroić w piórka, obrane pieczarki w plastry. 3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje woda. 4. Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą, jeśli jest zbyt kwaśna. Dokładnie odcisnąć, drobno pokroić i dodać do pieczarek

W mojej kuchni
Zupa z kurczaka z dzikim ryżem i warzywami – kremowa, sycąca i zdrowa 220

przykryciem lub bez. Pietruszkę, marchew, cebulę obieramy i kroimy w drobną, równą kosteczkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien, kroimy go tak samo drobno. Warzywa po pokrojeniu wkładamy do jednej miski. Pieczarki oczyszczamy szczeciniastym pędzlem lub wilgotną ściereczką z piasku lub ziemi. Kroimy grzyby w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy razem ze szczypiorem.   W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego(...)masła i łyżkę oleju. Smażymy najpierw same pieczarki, do zezłocenia – nie powinny puścić wody, muszą się przypiec i skarmelizować. Robimy to na dosyć wysokim ogniu, mieszając zawartość naczynia by pomóc grzybom w szybszym parowaniu. Wysmażone pieczarki odkładamy do osobnej miseczki. W tym samym naczyniu podgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy z każdej strony przyprawione mięso kurczaka. Smażymy krótko, tak żeby

Karo in the Kitchen
Bigos z pieczarek, z pulpetami. 169

Bigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki, niezbyt

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak pieczony z pieczarkową niespodzianką 182

tuż przed pieczeniem albo odstawiam na całą noc aby mięsko przeszło przyprawami. Potem piekę i podaję z ulubionymi dodatkami. Tym razem też miało tak być. Jednak w lodówce miałam pieczarki, które musiałam zużyć. Przesmażyłam je z cebulka i upchnęłam pod skórką kurczaka i wyszedł pyszny kurczaczek z niespodzianką. składniki: 4 ćwiartki z kurczaka oregano słodka papryka 500 g pieczarek(...)podudzie. Następnie kawałki mięsa solidnie oprószyć słodką papryką i oregano. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stały w lodówce przez noc. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Nastepnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem

Monia miesza i gotuje
Jajka nadziewane pieczarkami. 160

Witajcie :) Ostatnio nazbierało mi się troszkę przepisów, przed świętami nie było zbytnio czasu na ich dodanie więc dzisiaj nadrabiam zaległości :) Zapraszam na jajka nadziewane pieczarkami, proste w wykonaniu i bardzo pyszne.Często goszczą na moim stole, bo porostu za nimi przepadamy:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 10 jajek około 10 pieczarek dużych 1 duża cebula 2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku(...)sól morska Cenos do smaku pieprz do smaku 2 łyżki masła 2,3 łyżki majonezu Folwark   Wykonanie : Jajka ugotować na twardo i obrać . Pieczarki umyć, cebulę obrać.Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, następnie dodać  pokrojoną cebulę i pieczarki, obojętnie jak bo będzie to blendowane. Przyprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać. Usmażone pieczarki odcedzić z nadmiaru soku

Sama słodycz i szczypta chili
Jajka faszerowane pieczarkami 136

Jajka faszerowane pieczarkami Jakie są Wasze obowiązkowe dania wielkanocne? U mnie to jaja faszerowane, między innymi właśnie z nadzieniem pieczarkowym. Polecam :) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 cebula 1-2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki , plus kilka listków do dekoracji 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka kremowego serka 1-2 łyżki majonezu (lub więcej do smaku) sól(...)minut, zalać lodowatą wodą, odstawić na 5 minut. Po tym czasie jajka obrać, przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka i je rozetrzeć. Odstawić na bok. Cebulę i pieczarki obrać, posiekać w kosteczkę (jeżeli pieczarki są bardzo świeże, a kołnierze nie odstają od nóżek, wystarczy je krótko opłukać i osuszyć). Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Do cebuli dodać

Pełny talerz
Jajka faszerowane pieczarkami 2193

Pyszna propozycja na wielkanocny (i nie tylko ;)) stół :) Jajka faszerowane pieczarkami, cebulką i szczypiorkiem.  Połączenie tak dobre, że jajka znikają w błyskawicznym tempie :) SKŁADNIKI 6 jajek 200 g pieczarek 1/2 białej cebuli pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Cebulę(...)szczypiorek drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy cebulkę z pieczarkami. Studzimy farsz. Ugotowane jajka również studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Rozgniatamy je widelcem, dodajemy pieczarkowy farsz, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i szczypiorek (pozostawiamy część do dekoracji). Mieszamy wszystko dokładnie. Nakładamy farsz do jajek i posypujemy resztą szczypiorku. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Risotto pieczarkowe z warzywami 209

Składniki (na 3 porcje): ok 75-80 g ryżu długoziarnistego białego lub odmiana ryżu do risotto pół puszki kukurydzy konserwowej ok 250 g pieczarek 1-2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 5 - 6 chochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula(...)żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu) 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu) opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu Przygotowanie : Pieczarki obierz, umyj i pokrój drobno. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju. Gdy masło się rozpuści, wrzuć pieczarki. Smaż

Anioszek w kuchni
Sos pieczarkowy 3279

mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę 18%, a całkowicie zastąpić ja śmietaną kremówką(...)Również można pokombinować z dodawaniem różnych ziół i przypraw, wzbogacając przez to jego smak. Sos pieczarkowy – Składniki: 500g pieczarek 2 średnie cebule (ok. 150g) 40ml oleju (ok. 3 łyżki) pieprz, sól do smaku 3 ząbki czosnku 120ml śmietany kremówki (ok. pół szklanki) pęczek natki pietruszki (ok. 15g) 300g śmietany gęstej 18% do sosów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy

Kulinarne Przeboje