z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:419/703)

12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką 154

piersi z kurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone  - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić,  przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę

Jadło i czytadło
153. Bakłażanowy rarytas 172

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Plastry podsmażyć  na małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy sos boloński) i również podsmażyć na oleju, następnie należy je zmielić jeszcze

Jadło i czytadło
157. Danie carry z patelni 114

wielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska lub inna curry, sól, pieprz, olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, przyprawy i pieczarki, po ok. 15 minutach wrzucamy warzywa i suchy makaron, zalewamy

Jadło i czytadło
Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę 177

coś dobrego i rozgrzewającego.   0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut

Jadło i czytadło
Sadzona focaccia na bogato 118

bogato z ulubionymi dodatkami. Na 2 porcje: 2 kawałki ziołowej focaccii, (przepis tutaj),  przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża  4 jajka 2 pieczarki 1/4 szklanki mrożonego groszku 2 plasterki szynki lub boczku 2 kawałki żółtego sera w plasterkach 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotować foremki(...)wykrojonej focacci. Masło roztapiamy na patelni, wkładamy formy a do każdej z nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła. Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku

Jadło i czytadło
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 167

jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować(...)zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut

Jadło i czytadło
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 143

prawie wszystkim.       Ciasto: 1 serek Apetina Pomidory i Bazylia 100 g masła 150 g mąki szczypta soli   Farsz: 1 czerwona papryka 1 cebula 300 g pieczarek 150 g dobrej wędliny 100 g żółtego sera   Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można(...)lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski o wymiarach ok 4 x 15 cm. Na każdym pasku ciasta układamy plasterki pieczarek, sera, cebuli, papryki i wędliny (tak jak na zdjęciu poniżej). Ciasto zawijamy w tzw. ślimaczki i układamy w formie do pieczenia mufinek. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni

Jadło i czytadło
Zakręcona Pizza 388

ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać.  Składniki:   2 opakowania ciasta francuskiego 1 cebula 8 pomidorów koktajlowych 6 pieczarek 0,5 czerwonej papryki 100 g szynki pieczonej albo salami 150 g sera (użyłam goudy) sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka bazylii, tymianku(...)przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki ok 2 cm. Układamy w tortownicy

Niezły Młynek
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię. 184

Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia(...)kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie ozdabiam. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Meksykańska uczta - chili con carne 165

Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków czyli moje chili con care. Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże pieczarki 1 duża biała cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 7 pomidorków cherry 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 150 g czerwonej fasoli 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Zioła prowansalskie Pieprz(...)Sól Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Pieprz cayenne Oliwa z oliwek Pieczarki, czerwoną i zieloną paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek oraz papryczkę chilli przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dusimy razem z warzywami do zmniejszenia objętości. Następnie dodajemy mięso mielone i czerwoną fasolę. Wszystko dusimy przez 15 minut

VioletoweKucharzenie
Bigos z papryką 159

główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu sól pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki keczupu Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Paprykowe naleśniki z wołowym farszem 176

szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli Ok. 1 szklanka mleka Farsz: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 3 łyżki keczupu Przyprawa meksykańska Sól Pieprz Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby dolewamy mleka gdy jest za gęste. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Pieczarki oraz paprykę kroimy

VioletoweKucharzenie
Wątróbka duszona z warzywami 224

czerwonej papryki po słodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad! 500 g wątróbki drobiowej Przyprawa do mięsa 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 285 g kukurydzy (1 puszka) 6 dużych pieczarek 1 marchew 6 ziemniaków 2 cebule Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 szklanka wody Olej do smażenia Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do mięsa(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku. Po 5 minutach dodajemy wątróbkę, podsmażamy. Czerwoną oraz żółtą paprykę, pieczarki, obraną marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem

VioletoweKucharzenie
Kurczak w curry z pieczarkami 358

Danie z nutą kuchni indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka(...)Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Dusimy około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy 1 torebkę surowego ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około

VioletoweKucharzenie
Makaron z wieprzowiną 143

obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji? 500 g łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 150 g pieczarek Olej do smażenia Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu 200 g makaronu farfalle(...)Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania