nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała(...)przekładamy do naszego wywaru z pomidorami Gotujemy tak aby mięso nam dobrze zmiękło. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do zupy Pieczarki dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w plasterki lub kostkę i dodajemy do zupy. Odwijamy wcześniej odłożone papryki i obieramy je ze skórki. Kroimy w kostkę i dokładamy do dalej gotującej się
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 świeża Dorada 1 łyżka masła 7 ząbków czosnku 1/2 natki pietruszki 6 pomidorów koktajlowych 1 papryka 6 pieczarek oliwa z oliwek przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy(...)pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę. Na sam koniec możemy posypać
ClauditteMissCookingburrito: 500 g szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz(...)formę zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone. Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy 1 puszkę pomidorów i dalej smażymy
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się(...)zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę, oliwki, tuńczyka i sok pomidorowy. Doprawiamy przyprawami. Gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem i słodkimi nadziewanymi papryczkami. Smacznego
ClauditteMissCookingpapryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami(...)kieszeń, może kiedyś. Na rozgrzaną patelnię dodaje oliwę i zamarynowane mięso z całym sosem/marynatą (marynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem
ClauditteMissCookingAKCJA OCZYSZCZAMY LODÓWKĘ Składniki: 500 g mięsa mielone z indyka 200 g pieczarek 150-200 g suszonych pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska i pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną głęboką patelnię dodaje oliwę i posiekana cebulę podsmażam, stopniowo dodaje mięso dzieląc na drobne kawałki. Gdy mięso będzie(...)już podsmażone dodaję pieczarki i dalej podsmaża. Kolejno dodaję pomidory z puszki oraz te suszone pokrojone w paseczki. Smażę pod przykryciem około 20-30 minut. Pod koniec dodaje posiekany czosnek i natkę. Jako, że ostatnio wygrałam sporą paczkę zapasów od Lubelli to wykorzystałam oznaczony na zdjęciu makaron
ClauditteMissCookingDzisiaj Betty raczy nas swoimi przysmakami... Składniki; Pół opakowania rukoli Parę plasterków szynki parmeńskiej 10 pieczarek pokrojonych na plasterki usmażonych szybko na maśle 8 suszonych pomidorów w oliwie Parmezan w płatkach Wykonanie; Wszystko ułożyć warstwowo ( pieczarki mają być ciepłe) polać oliwą z oliwek lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem delikatnie przemieszać
LEjDIStortowej 4 łyżki oleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody 5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę(...)zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia . Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki i cebulę. Przyprawić solą
Gaździnka warzySkładniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 cebule 260g pieczarek 280g cukini 1 puszka pomidorów w sosie pęczek szcz ypiorku 260g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 listków bazy lii sól, pieprz, tymianek, imbir słodka papryka, oregano Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć z przyprawami i czosnkiem. Dodać pokrojone(...)pieczarki, cukinię i cebulę. Na końcu wlać pomidory z puszki , przyprawić do smaku i dusić jeszcze z 5 min. Kaszę ugotować według przepisu z opakowania, polać sosem z warzywami. Dodać pokrojony szczyiorek i bazylię, delikatnie wymieszać..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 250 g białego sera 2 jajka śmietana pieczarki sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta tymianku bułka tarta pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu(...)kotleciki się ładnie zrumienią. Pieczarki obrać, pokroić u mnie w ćwiartki. Drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy się zeszkli dodać pieczarki.Doprawić do smaku, smażyć kilka minut, na koniec dodać natkę i śmietanę. Kiedy śmietana lekko zgęstnieje będzie gotowe...... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebul(...)pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami sosu sojowego. Polać olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować
Gaździnka warzyrazem do sosu dodałam piweczko i jogurt :-) a zapach goździków w całym domu... bezcenny :-) Składniki: 250 g piersi kurczaka 1 cebula pęczek natki pietruszki 2-3 goździki (opcjonalnie) kilka pieczarek 2 spore łyżki naturalnego jogurtu szczypta kardamonu, imbiru sól, pieprz, chilli 50 ml jasnego piwa kilka migdałów ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Pieczarki obrać
Gaździnka warzySkładniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru 4 łyżki oleju ok 250 ml ciepłej wody mały koncentrat pomidorowy 6 pieczarek 1 większa czerwona cebula kilka gałązek zielonej cebulki 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) kilka plasterków wędliny kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym do 250 st C piecu przez ok. 6-8 min. Ważne
Gaździnka warzySkładniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą(...)masa nie jest taka zwarta jak przy np.mielonych) obtoczyć w bułce tartej i delikatnie przełożyć na patelnię z gorącem olejem. Smażyć na złoty kolor, tylko raz z każdej strony. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Usmażyć z posiekaną cebulą, a na koniec dodać łyżkę śmietany i posypać szczypiorkiem............ Smacznego
Gaździnka warzykiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy(...)warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem
Dzieje kuchennej Wiewióry