z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:429/703)

PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI 120

książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła parmezan sól, pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem i parmezanem

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z CHRZANEM 144

dniowej uczcie :) Dlatego na moim sylwestrowym stole, w dużej mierze zagoszczą niewielkie przekąski. SKŁADNIKI: 150 g wędzonego łososia 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz  szczypta chilli 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka) papryka mielona, słodka (opcjonalnie) A jak to zrobić: Łososia, ogórka, pieczarki

Kuchnia w opałach
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 211

ustach. SKŁADNIKI: 3 liście sałaty lodowej kilka różyczek kalafiora (surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo) 4 marynowane pieczarki 60 g wędzonego łososia sól ziołowa olej ze słonecznika A jak to zrobić: Liście sałaty porwać drobno i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a pieczarki i jajka

Kuchnia w opałach
Zupa z pora z mięsem mielonym 359

bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Marchew obrać ze skóry(...)olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu. Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.  Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy. Zupę gotować kilka minut. Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać do gotującej się zupy

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 177

wyprosić, by już zaszyć się w kuchni, ale się powstrzymałem. Tak, czy siak kupiłem świeże polędwiczki wieprzowe... Czego nam potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża -masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście(...)minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso delikatnie przekładamy z patelni do naczynia szklanego.    Na tłuszcz po polędwiczkach wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy

BaRepas
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 182

warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki  - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie(...)sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem 216

stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 100-200 g pieczarek 2 cebule 500 ml słodkiej śmietany (36%) 3 garście makarony farfalle (kokardki) 100 ml wody olej rzepakowy (Rapso) garść świeżej bazylii 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka Wykonanie(...)Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.) Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 157

względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę doprawiamy przyprawą do mięsa Każdą cebulę dzielimy(...)części i oddzielamy pojedyncze warstwy, następnie doprawiamy olejem i tą samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone

IMPRESJA SMAKU
Zupa pieczarkowa w 30 min. 173

Składniki: 1/2 kg pieczarek 1 por 2 marchewki 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 l wody                                                       sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pora

IMPRESJA SMAKU
Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym 147

szczypiorek. Składniki: 4-5 garści czerwonej soczewicy ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów 3 jajka 2-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 250 g pieczarek 2 łyżki masła olej do smażenia placuszków (np. Rapso) Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę(...)tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 196

upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie(...)żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 187

jajka 300 g mąki pszennej rukola (2 garści) olej do smażenia Składniki na farsz: 500 g polędwicy wołowej 1,5 szklanki bulionu  4 łyżki masła 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką(...)podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny). Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i  podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się rumienić zasypać

Świat Domowej Kuchni
Papryka faszerowana 199

Często nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny, a dzięki pieczarkom i ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Składniki: 4 papryki 0,5 kg mięsa mielonego torebka ryżu 0,25 kg pieczarek bulion warzywny sól pieprz pół cebuli Ścinamy

Salonik smaków
Bakłażan faszerowny pęczakiem z pieczarkami i suszonymi pomidormi 213

pojawił się w pysznej Mussace bez mięsa , a dziś proponuję Bakłażana faszerowanego pęczakiem. BAKŁAŻAN FASZEROWANY  PĘCZAKIEM  Składniki 2 średnie bakłażany 1 i 1/2 szklanki pęczaku 15 dkg pieczarek 5 dkg suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki serka kremowego typu Almette 2 łyżki oliwy żółty ser do zapieczenia Zioła prowansalskie, sól i pieprz(...)garnka. Zalewam 3 szklankami zimnej wody, solę i gotuję około 20 minut. W tym podsmażam na pozostałej oliwie czosnek i posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki. Całość podduszam około 5 minut. Ugotowaną kaszę odlewam z nadmiaru wody, dodaję do niej farsz  z patelni oraz pokrojone suszone pomidory (u mnie domowe suszone pomidory bez zalewy - jeżeli użyjecie

Magiczna kuchnia Darii
P.. Penne z boczkiem i porem&papryką&parmezanem 359

połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku 1 duży por 1/2 papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor. Paprykę, pieczarki i pora myjemy, kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Do łyżki jogurtu dodajemy kurkumę i oregano. Mieszamy i dodajemy do warzyw na patelni. Zmniejszamy ogień. Dodajemy

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania