z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:437/703)

Potrawka z ryżu 261

wodzie.Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą

Moje domowe kucharzenie
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 194

lecza:Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane

Walijskie Pichcenie
Zdrowo i kolorowo. Przepis na pyszny obiad 247

Składniki, 4 osoby: 15 pieczarek 1,5 papryki czerwonej 1 brokuł 1 duża cebula biała 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g dyni 2 piersi z kurczaka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej Opcje podania: z ryżem naturalnym z grillowanymi ziemniaczkami z naszym ulubionym sosem (u mnie czosnkowy)  Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem(...)garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min (nie stracą swoich wartości), ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw.  Paprykę pokroić

cooklife
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 195

Ruloniki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 400

wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec. Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie....Składniki:400g  mięsa mielonego 2 woreczki ryżu kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry300g pieczarek ser żółty bądź mozzarella 1 cebula1 ząbek czosnku majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz olej do podsmażeniaWykonanie:Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na oleju zeszklić(...)drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.Wyrównać, posypać na wierzchu

Walijskie Pichcenie
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 225

dość czasochłonny, ale gwarantuje on później sukces (czyli pyszny smak) naszego risotto :-). Gdy już ryż wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 177

miałam:100g pieczarek100g szynki (lub innej chudej wędliny)ser mozzarella ok 50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę. W misce mieszamy

Walijskie Pichcenie
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 195

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście...Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i

Walijskie Pichcenie
PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE 217

lodówki na ok  30 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę)  wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy

Walijskie Pichcenie
PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 205

bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu.Czas na sos. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować  na małym ogniu ok 15 minut

Walijskie Pichcenie
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 176

się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno pokrojone pieczarki. całość smażymy ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość patelni do garnka z wywarem i klopsikami. Gotujemy całość chwilę i wyciągamy łyżką cedzakową  warzywa. Ścieramy je na tarce

Walijskie Pichcenie
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4932

smaku.Składniki na ciasto:1 szkl. mleka1 szkl. mąkiłyżka masłaszczypta soliDo panierowania:1 jajkobułka tartaszczypta soliNa farsz:8 plasterków chudej szynki200g pieczarekmozzarellasól do smakusłodka i ostra paprykaketchupSzynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać słodką i ostrą paprykę, sól - do smaku. Wystudzić i następnie dodać startą na drobnych oczkach mozzarellę.Wykonanie:W garnuszku zagotować mleko

Walijskie Pichcenie
ŚLEDZIE W POMIDOROWEJ ZALEWIE 420

najbardziej.  Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie:Śledzie moczymy(...)wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 204

mięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką(...)każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz

Walijskie Pichcenie
A NA ŚNIADANIE - OMLET! 180

Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej  na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła  dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo(...)lodówce Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmażamy chwilkę, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem. Masę lekko solimy i pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania