łyżeczki bazylii szczypta pieprzuWszyskto razem wymieszać.Ponadto:30 dag pieczarek1 średnia cebulasól, pieprz, oregano, przyprawa warzywna typu Kucharek, Vegeta itp. 20 dag żółtego seraKetchup Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą soli, pieprzu i Kucharka, wymieszać.Ser zetrzeć na grubej tarce.Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki
Praktyczna plbloga Smaczne - Zdrowe Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże(...)bloga Kardamonovy Pizza z cukinią - magdam z bloga Czary - gary w kuchni Pizza z fetą na dwa sposoby - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pizza z pieczarkami - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sfincione - sycylijska pizza z blachy - Mirabelka z bloga
Chilli Czosnek i Oliwamachający zamaszyście rękoma... Oto danie teścia. Co będzie potrzebne? ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby co zrobić z całymi pieczarki- to ja je dodałam, gdyż uduszone z cebulką na maśle, w lodówce, w pojemniczku próżniowym znalazłam świeża bazylia, tam każdy ją ma i używa na bukiety, do wszystkiego oliwa z oliwek(...)Smażymy na maśle nasze ziemniaki z dni poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle... Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest
Z Kuchni Do Kuchnizawijasy pełne aromatu, od czasu do czasu powinniśmy się trochę poświęcić. To ja się poświęciłam i mam krokietów na trzy dni pod rząd! Składniki 1 torebka kaszy gryczanej 300g pieczarek 1-2 cebule sól, pieprz, oregano ziarenka od Ziarenkowo Euforia i Słoneczne Pola naleśniki: jajko, mąka, woda jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia -pomidor -ogórek -rzodkiewka -sałata(...)lodowa Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzone składniki wymieszać z ziarnami , wystarczy okolo pół szklanki z dwóch mieszanek, doprawić, dodać zioła. Teraz zabierzemy się za naleśniki naleśniki: składniki zmiksować, usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki farszu, zwinąć w krokiety. Zawijając można dosypać ziaren, albo
Z Kuchni Do Kuchnimakaronu2-3 łyżki oliwysól, pieprz, papryka, chilli, sucha pietruszka, granulki czosnku. Wykonanie:W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.Na dużej patelni- na oleju podsmażamy około 2-3 min pieczarki przepołowione na pół. Dodajemy mielone- doprawiamy przyprawami i smażymy aż mięso przestanie być różowe. Doprawmy mocniej, bo gdy dojdzie makaron , może nasza zapiekanka stać się jałowa :)Zciągamy z gazu. Ugotowany
Smaki Edytypodałam do niej kotlet z piersi kurczaka i było pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki Społem sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie:Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do naczynia. Paprykę, pieczarki, ogórki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Groszek odsączyć z zalewy na sitku. Warzywa dodać do tortellini, wymieszać. Dodać chrzan, musztardę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia się smaków. Przed podaniem
Ala piecze i gotujeMakaron być musi- najlepiej z dużą ilością sosu! Ten jest szybki i pyszny! Składniki :* ulubiony makaron - u mnie kokardki* 2 kolorowe papryki* 5-6 pieczarek* mała cebulka dymka* 2 łyżki oliwy z oliwek * mała śmietanka 18%* sól, pieprz oraz natka pietruszki Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić dymkę, dodać pieczarki i poddusić. Pokrojoną w paseczki
Magiczne Życie MartyDzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej. Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)obsmażamy na rozgrzanej patelni ze smalcem przez 10 sekund z każdej ze stron. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na smalcu w garnku i dodajemy mięso. Na patelni podsmażamy pieczarki tak aby się nie zarumieniły i dodajemy do garnka i wszystko smażymy, dodajemy przeprasowany czosnek, szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę
Niezły Młyneksmacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam również na zimę do słoików. Niedawno z tym dodatkiem przygotowałam zupę paprykową z wołowiną. Inne przepisy na zupy z wykorzystaniem papryki: Zupa gulaszowa (z pieczarkami) Węgierska zupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna pikantna zupa paprykowa z wieprzowiną. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól(...)smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy na tym oprószone mąką mięso, następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około
Kulinarne przygody Gatityśliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy 1/2 butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki przyprawy do dań z kapustą(...)patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka z kapustą. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty. Pieczarki i śliwki kroimy w plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem
Kulinarne przygody Gatitypodsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając do niej ziele angielskie i listki laurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż i makrelę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitykroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania.Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy.Imbir obieramy ze skórki
Kulinarne przygody Gatitypomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki(...)czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej
Czerwień i błękitszklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej 6 plastrów salami 100 g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki(...)rozwałkowujemy, wycinamy okręgi o średnicy 10 centymetrów, powinno wyjść 12 sztuk. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z dwoma łyżkami wody i smarujemy nim 6 placków tylko na środku. cebule,pomidora i pieczarki kroimy w kostkę, następnie mieszamy razem z kukurydzą. Dodajemy po około dwie łyżki posiekanych składników na środek placków. Posypujemy całość suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek
zjem to blog kulinarny