z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:329/703)

Wigilijne pieczone gołąbki z pieczarkami i ryżem 417

Wiem, że to dość nietypowe, ale w mojej rodzinie właśnie gołąbki są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i […] Artykuł Wigilijne pieczone gołąbki(...)pieczarkami i ryżem pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Farsz z kapusty i grzybów 177

Składniki 1,5 kiszonej kapusty białe pół wytrawne wino 100 g suszonych borowików 500-600 g pieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże pory Przygotowanie Pokrojony por podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać poszatkowaną i przepłukaną kapustę. Podlać dwoma lampkami wina, posoli, popieprzyć i dusić ok 30 min Co jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną(...)wina. Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody, posolić do smaku i gotować do miękkości. Wodę przelać do kapusty z pokrojonymi grzybami. Pieczarki obrać i pokrojone podsmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodać do kapusty. Drugiego pora podsmażyć na maśle i na końcu dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną lubczyku

Gaździnka warzy
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 411

pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule 3 szt. ząbku czosnku masło sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru(...)Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i dusimy

Podróż w kulinaria
Kulebiak z kapustą i grzybami 380

łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: 1 jajko kminek Kapustę kiszoną gotuję w litrze wody przez godzinę. Odcedzam. Grzyby suszone moczę(...)oleju i wyrabiam ciasto dalej. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. Na rozgrzanym tłuszczu smażę posiekaną drobno cebulkę i pieczarki. Po kilku minutach dodaję posiekane drobno grzyby oraz pokrojoną kapustę kiszoną. Wlewam wodę z gotowania grzybów i duszę całość kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Studzę. Ciasto wałkuję tworząc

Mango Papaja
Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie 470

można zrobić kilka dni przed samą wigilią, oszczędzając czas. W zamian mamy wspaniałe danie Składniki: 0,5 kg słonych śledzi 1 mały ketchup 2 małe cebule średni słoiczek marynowanych pieczarek Wykonanie: Przez około cztery godziny moczymy śledzie w wodzie. Wyciągamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do chwili aż nam się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane(...)pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy! Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole

W Moim Magicznym Domu
Pieczeń z żurawiną i suszonymi grzybami 177

jest rewelacyjna - bardzo aromatyczna dzięki suszonym borowikom i podgrzybkom i lekko słodkawa dzięki żurawinie. Polecam na święta lub domowe uroczystości. 600 g mięsa mielonego wieprzowego 1 biała cebula 5 pieczarek 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 jajka 4 łyżki suszonej żurawiny Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy(...)wody i siekamy na mniejsze kawałki. Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulką oraz pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodajemy jajka, suszoną żurawinę oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut aby masa była dość ścisła. Mięso przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie 165

Kurczak jest delikatnie słodkawy  a w każdym kęsie czuć nuty wina! 1 duży kurczak (około 1,5 kg) Przyprawa do mięsa 6 ząbków czosnku Liść lubczyku 100 g pieczarek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 3 łyżki miodu Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka odstawiamy do lodówki na cała(...)czasie mięso przekładamy do rękawa. Na wierch mięsa wylewamy miód, na dno podlewamy czerwone wino. Obok mięsa układamy przekrojone na połówki pieczarki. Rękaw szczelnie zamykamy. Kurczaka pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 40 minut

VioletoweKucharzenie
Kotlety „ruskie” 226

rozbełtanym jajku i bułce tartej. 4. Smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Można podać ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki: 250 gr pieczarek mała cebulka ząbek czosnku świeża lub suszona zielona pietruszka sól, pieprz, maggi 150 gr śmietany 18% do zup mały serek trójkąt topiony smietankowy odrobina parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: 1.Pieczarki obrać(...)pokroić w plasterki. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. 3. Dorzucić do cebuli pieczarki. Obsmażyć. Gdy się lekko zarumienią posolić i dusić aż do miękkości. Dodać pietruszkę i resztę przypraw. Dorzucić serek topiony a jak się rozpuści zabielić śmietaną. Smacznego

Mama z miasta
Wegańskie leczo 293

można dodać kiełbasę, jeśli komuś bardzo brakuje jej smaku, jednak w tej formie leczo jest bardzo sycące i niczego mu nie brakuje. Składniki: 1 duża cebula ok. 10-12 pieczarek 1 duża cukinia 3 kolorowe papryki ugotowana ciecierzyca (ok. pół szklanki suchej cieciorki ugotować w odpowiedniej ilości wody) puszka fasoli czerwonej 2 puszki pomidorów przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka(...)sobie warzywa, bo dodaje się je w dość krótkich odstępach czasu i możemy nie zdążyć z ich przygotowaniem. Na tłuszczu podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pokrojone papryki. Kroimy cukinię i dodajemy do garnka. Dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy cieciorkę, pomidory i fasolę. Mieszamy i doprawiamy. Jeszcze trochę gotujemy, żeby się

Mama z Motylem
Kaszotto z warzywami i tofu :) 282

składników odżywczych. Mogą ją przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej.  Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej  1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek  1 duża marchewka 2 pomidory  kostka wędzonego tofu  2 łyżki posiekanej natki pietruszki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej  sól i pieprz do smaku  1 łyżka(...)oleju kokosowego  Przygotowanie: W garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę pokrojone pieczarki, paprykę, marchewkę, pomidory. Następnie dolej ok. 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut.  Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, posiekaną natkę pietruszki i tofu oraz przyprawy. Wymieszaj. Duś ok. 15 minut. Jeżeli powstało dużo wody, należy potrawę smażyć

Zdrowie na języku :P
ZUPA POROWO - SEROWA 158

SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści  1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa  1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki parmezan(...)garnka przekładamy mięso, cebulę, marchew, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewam olej i chwilkę podpiekamy, ciągle mieszając.  Wlewamy bulion i dodajemy kostkę rosołową. Po zagotowaniu dodajemy pieczarki i pokrojony drobno por. Gotujemy około 15 minut.  Następnie do zupy dodajemy serek topiony. Mieszamy aż serki się rozpuszczą, zakręcamy gaz.  Zupę przed podaniem posypujemy natka pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Krokiety z grzybami i kapustą 208

mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli  szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej  Farsz:  60 dkg pieczarek  40 dkg kapusty kiszonej  50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone(...)osolonej wodzie, drobno pokroić. Kapustę posiekać, wypłukać  w zimnej wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie

Moje domowe kucharzenie
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 183

Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego? Składniki na 1 porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mięsna zapiekanka pod ziemniaczaną pierzynką 148

śmietany 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 cebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku(...)miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową. Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy

R'n'G Kitchen
Sos tatarski 201

grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego(...)najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!