warunek.....żadne sosy, żadne skwarki. kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki pszennej jajko 2 l wody płaska łyżka soli łyżka oleju mąka do podsypania Oraz: 2 łyżki masła 10 pieczarek szczypta soli Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, a więc najlepiej sobie dziś przy obiedzie zaplanować, że jutro zrobimy kopytka. Takie ziemniaki mają czas odparować i dobrze ostygnąć(...)sito i delikatnie przepłukujemy zimną wodą, to po to że jak nam zostaną na później nie będą się sklejać. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojone w paski pieczarki. Gdy są ładnie rumiane, lekko solimy. Choć gdy masło jest solone tą sól możemy sobie darować. Podajemy na ciepło z aromatycznymi grzybami. I tak mamy prosty, w miarę lekki
Dieta moja pasjasposobów podania jest tak wiele , że nie sposób policzyć .Zapraszam do gotowania . Składniki : dla dwóch osób 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej Filet z kurczaka ,jeden ,mały Cukinia ,jedna ,mała Pieczarki ,kilka .około 100 g Orzechy ,migdały ,pestki dyni ,ja kupuję mieszankę tych wszystkich – ile lubicie Sól ,pieprz, ulubione przyprawy Kaszę płuczemy na sicie ,następnie gotujemy w 1,5 szklanki(...)wrzącej wody w garnku 10 minut na niewielkim ogniu.Odstawiamy. Filet myjemy ,kroimy na kawałki ,doprawiamy ulubionymi przyprawami I smażymy na złoty kolor ,dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię I smażymy jeszcze 5 minut często mieszając .Dodajemy ugotowaną kaszę , orzechy i inne ziarna i mieszamy – podajemy gorące.Smacznego
Ladylaura.szpinakiem. Polecam! Składniki : * 2 szklani makaronu penne * pół paczki świeżego szpinaku * ząbek czosnku * 3-4 plasterki boczku wędzonego parzonego lub surowego * 3-4 pieczarki * łyżka mascarpone * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Boczek pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Przesmażyć razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem
Magiczne Życie MartySkładniki: 4 jajka rozm. L 4 plastry szynki 10 dkg pieczarek 2-3 liście młodego jarmużu kawałek pora sól, pieprz olej Przygotowanie: Pieczarki pokroić i podsmażyć razem z posiekanym jarmużem, posypać … Czytaj dalej Jajka w szynce
czarrna od kuchniposiekać na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tyle wody tylko, żeby wszystkie grzyby były zakryte. Przykryć i zostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie dodać posiekaną cebulę i pieczarki. Smażyć tak długo,aż cała woda z pieczarek wyparuje. Zdjąć wszystko z patelni do miski. Ugotować woreczek kaszy według instrukcji na opakowaniu. Można zaraz ugotować więcej, będzie do podania później
Kuchnia PokoleńPotrzebujemy tylko kilku składników i danie gotowe, a danie naprawdę jest pyszne. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych 20 dkg drobnych pieczarek 1 cebula 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego(...)strony na rumiano. Obsmażone policzki odkładamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę i szalotkę obrane i pokrojone w piórka, warzywa obrane i pokrojone w nieduże kawałki oraz pieczarki umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż. Wersja na wolnowar : Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem
Kuchnia na wzgórzukilkanaście minut przygotowania, a potem 1 godzina oczekiwania i mamy pyszny obiad lub kolację. Koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: • podudzia kurczaka (dowolna ilość) • 1 czerwona papryka • 1 cebula • 250 g pieczarek • 1 łyżeczka smalcu • ½ szklanki wody • sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany Sposób przygotowania: 1. Kawałki kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, natrzeć przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny. Zamiast kurczaka(...)porcje kurczaka obsmażyć na rumiano z każdej strony. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Dodać do naczynia cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, połówki obranych pieczarek. Wlać pół szklanki wody. Przykryć. 5. Wstawić do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do 190 stopni C (dół + termoobieg). Piec ok. 1 godziny. 6. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniSkładniki: 15 dkg pieczarek 5 dkg tłuszczu 7 dkg cebuli 3 dkg mąki 0,3 litra wywaru z kości i warzyw lub z kostki bulionowej 0,5 g pieprzu ( to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu) 0,5 dkg soli 10 dkg śmietany Sposób wykonania: Pieczarki
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oleju 1/2 paczki drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki według uznania wędlina, pieczarki, cebula, oliwki i inne warzywa...) ser żółty Gouda Sposób wykonania: W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką(...)całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków(...)teryiaki. Odstaw na minimum 20 minut (może być także cała noc). W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńcebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki szynki prosciutto (można zastąpić boczkiem) 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5-6 pieczarek garść oliwek oliwa do smażenia Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy prosciutto,aż będzie chrupiące. Szynkę zdejmujemy z patelni,odkładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek oraz gałązki rozmarynu(...)Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka, obsmażamy, a potem dodajemy pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy chipsy z prosciutto, tymianek oraz pokrojone oliwki
Bon appetit mon amiewiększą wersję w formie zapiekani na główne danie. W moim domu są świetnym dodatkiem do mięsa :) Składniki: 200 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w łódeczki) 400 g świeżych pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 150 g sera cheddar 1 łyżka oleju rzepakowego 3-4 jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotuj(...)minut w lekko osolonej wodzie, odcedź. Pieczarki pokrój w plasterki, następnie na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż je z ziemniakami na złocisty kolor. Dodaj sprasowany czosnek i oregano. Wszystko dopraw i wymieszaj ze startym serem, przełóż do naczynia przeznaczonego do zapiekania zrób 3 wgłębienia i wbij w nie jajka. Wszystko zapiekaj przez 13-15 minut, aż jajka się zetną
Niezły Młynekkluski z sosem czas zawsze jest dobry :D Składniki na 3-4 porcje: (inspiracja: "Gotuj zdrowo i ze smakiem" cz. 1 Nature House) ok. 300-350 g pieczarek 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 400 g makaronu pełne ziarno natka pietruszki curry zioła prowansalskie Sos: 100 ml jogurtu naturalnego(...)wody, aż zacznie mięknąć. Cebulę po kro ić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, doda ć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Do dać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce , wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez p ieczarki płynu , zamieszać i wylać na patelnię. Dodać mięso
Simply Foodpróbuję i od czasu do czasu mogę ogłosić sukces. Tu więc go ogłaszam! Składniki: dwie mniejsze główki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól(...)czerwonego ryżu. A odkąd przekonały się do niego moje dzieci („przecież prawdziwy ryż jest biały”), lubię go jeszcze bardziej Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli
gutfutSkładniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej grubej 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe, sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże dynie ( hokkaido lub piżmowa ) Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę(...)pokrojoną w kostkę paprykę i dusić 2-3 minuty. Następnie do warzyw dodać mięso mielone - smażyć około 10 minut, mieszając dość często. Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty. Farsz odstawić do ostygnięcia. Do przestygniętego farszu dodać ser feta - wymieszać. Doprawić do smaku. Farszem napełniać wydrążone dynie. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem
kolorowotorcikowo