Proste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała(...)mleka 80 g cukru 120 g masła 90 g kaszy manny Warstwa różowa: 350 g truskawek 2 opakowania galaretek truskawkowych Ponadto: ok 200 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy warstwę brązową: do rondla wlewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy, czasami mieszając. Do gotującego się mleka wsypujemy wąską stróżką kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary
e-PrzepisyKulinarnebiałko – 1 szt* cukier puder – 4 łyżki* sok cytrynowy – 4 łyżki* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g* budyń waniliowy – 1 op / 60 g* kasza manna – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mąkę siekamy z masłem.Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.Po tym czasie(...)podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając.Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkobezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku. Składniki: kalafior jajko cebula 3 łyżki kaszy manny 5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka ostra Ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy. Do kalafiora dodajemy(...)jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju
e-PrzepisyKulinarneKasza Manna jest jak dla mnie super rozwiązanie na szybkie śniadanie, obiad czy podwieczorek. Kasze mannę możemy podawać na różne sposoby. Ja dziś proponuję mannę na mleku z miodem i gotowym sosem truskawkowym. Manna dla Małego i Dużego Składniki: 1 litra zimnego mleka do zagotowania 300 ml zimnego mleka do rozprowadzenia manny 6 łyżek kaszy manny(...)litr mleka zagotowujemy Do 300 ml zimnego mleka dodajemy 6 łyżek manny i mieszany Do gotującego mleka dodajemy 2 łyżki miodu a następnie zimne mleko z manną Całość cały czas mieszamy żeby kasza nie przywarła do garnka Po upływie ok 5 minut odstawiamy z palnika Kaszkę przelewam do miski Do kaszki dodaję sos truskawkowy Oczywiście sos według preferencji
Gotowanie Patkitakie ciepło chce mi się słodkiego. A najlepiej z rabarbarem, bo kilka lasek czeka grzecznie na wielką chwilę. I nie wiem, jakim cudem właściwie, ale naszła mnie chęć na kaszę mannę. Nie mam seledynowego pojęcia, skąd mi się to nagle wzięło. Jakoś tak w mojej głowie pojawiła się miseczka z taką a nie inną zawartością. Cóż robić...? Trzeba działać. Roboty(...)bardzo akuratna - bardziej śniadaniowo-podwieczorkowa niż deserowa. Ale właśnie tego było mi trzeba. Czuję się usatysfakcjonowana. Teraz muszę się jeszcze dowiedzieć, co C. myśli na temat kaszki na mleku...Kasza manna z karmelizowanym rabarbaremSkładniki:(na 1 sporą porcję)250 ml mleka10 g masła1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 łyżki kaszy mannydodatkowo:100 g rabarbaru20 g cukru1 łyżka wodyRabarbar obrać, odciąć końcówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtko – 4 szt* cukier – 0,5 szkl* soda – 1 łyżeczka* margaryna – 1 łyżka* miód – 3 łyżki* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżkiKREM:* kasza manna – 10 łyżek* cukier – 0,5 szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao – 4 łyżki* cukier – 4 łyżki* masło – 4 łyżki* woda(...)odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy
Ostra na Słodkokrem grysikowy lub karpatkowy (przepis na ten drugi znajdziesz tutaj) oraz polewa czekoladowa albo warstwa orzechowa. Mój miodownik ma 4 blaty przełożone masą z kaszy manny, a jego górę zwieńcza orzechowo-miodowa warstwa. Jest to ciasto, które lubi leżakować. Po upieczeniu blaty twardnieją, można je przetrzymać dobę w lodówce, choć zaczną mięknąć tak naprawdę dopiero, gdy przełożymy je masą(...)jeśli nie mamy czasu, można od razu przełożyć kremem, pamiętając, by gotowe ciasto leżakowało przynajmniej jedną dobę w lodówce) MASA GRYSIKOWA- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w niej kaszę mannę i wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem- gdy mleko zacznie się gotować, wlać przygotowaną mieszankę i mieszając kilka minut gotować- tak powstały budyń zdjąć z ognia i pozostawić
Smakołyki Berenikinigdy dotąd. Naprawdę polecam. Przepis( z małymi moimi zmianami ), który podam jest dla trzech osób. Składniki: 80 dag białego sera 60 g miękkiego masła 3 jajka 150 g kaszy manny 6 łyżek mąki pszennej Sól Dodatkowo: 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany 2-3 łyżeczki cukru ( ja zastąpiłam słodzikiem) 20 -30 dag mrożonych owoców Sposób wykonania: Owoce wyjąć żeby(...)się rozmrażały. Ser zmielić jeden raz. Dodać do niego masło i dokładnie utrzeć. Do masy serowej dodać jajka, mąkę kaszę manną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. W garnku zagotować wodę, posolić ( 1 łyżkę soli ) i kłaść łyżką na wodę gotowe ciasto. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia. Ugotowane, wyjąc i odcedzić Przygotować śmietanę. Wymieszać ją z cukrem. Polać
Na słodko lub wytrawnieBounty" z kaszy manny "Bounty" z kaszy manny to idealny deser dla wszystkich wielbicieli kokosów. Składniki: ( na jedną porcję/słoiczek) - kasza manna "Kupiec" - 1 łyżka - wiórki kokosowe - 2 łyżki - masło - 30 g - mleko - 1/3 szklanki - czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) - ciasteczka owsiane - 2 sztuki - miód - 1 i 1/2 łyżki
Fit-aminakruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz
Moje domowe kucharzeniejadłam kaszy manny od wieków. Podejrzewam, że miałam jej dość z czasów dzieciństwa, kiedy musiałam ją jadać lub wypijać codziennie z mlekiem przez kilka lat. W wakacje Bratowa poczęstowała mnie ciastem wykonanym z tej kaszy. Było bardzo smaczne, ale brakowało mi w nim jakiegoś świeżego smaku, np. owoców. Skoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić(...)tego deseru. Manna przypomniała dzieciństwo, ale jakże przyjemniej jadło się ją w tym wydaniu :) Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki
Weekendy w domu i ogrodzieowoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka.Krem:- 150 g masła- 1/3 szklanki cukru- 1 żółtko- 6 czubatych łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej)- 3 łyżki wiórków kokosowych- 2 szklanki mlekaZagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź.Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę(...)trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte w lodówce na kilka godzin.Przed podaniem posyp cukrempudrem i ciesz się smakiem.CMOK
Pasje JolkiKaszę mannę jedni uwielbiają inni nienawidzą. Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy i zdecydowanie preferuję kaszę gotowaną na gęsto - tak, żeby łycha stawała!;) Jako małe urozmaicenie wymysliłam takie oto placki w chrupiącej skórce z sezamu. Są bardzo smaczne - polecam!Ten przepis jest moim zgłoszeniem do konkursu w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki.Składniki:1/2 litra mleka10(...)łyżek kaszy manny1 łyżka masła1/2 szklanki sezamu1/4 szklanki bułki tartej1 jajkoulubiony dżemolej do smażeniaSposób przygotowania:Mleko zagotować z łyżką masła. Gdy zacznie wrzeć wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Mieszać aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować
happycreatiff.blogspot.comBaaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :) Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać(...)zimniej, kaszak może się zrobić gumiasty). Podawać drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. Składniki: Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Polewa: wg tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodać
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam kaszę mannę gotowaną na gęsto z mnóstwem wanilii, do tego słodki owocowy sos i pyszne śniadanie gotowe. Tym razem pokusiłam się o dodanie owoców do środka i to był strzał w dziesiątkę. Całość jest słodko, kwaśna, mocno malinowa i ma cudny różowy kolor :) Pycha! SKŁADNIKI (4 małe kokilki) 1 szklanka malin 1 szklanka mleka lub ulubionego mleka roślinnego(...)łyżki ksylitolu (lub cukru) 4 łyżki kaszy manny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Maliny miksujemy na gładkie pure i wlewamy do rondelka. Dodajemy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pozostałe mleko, kaszę i ksylitol dokładnie mieszamy. Gdy maliny z mlekiem zaczną wrzeć dodajemy rozmieszaną kaszę mannę i gotujemy kilka minut, do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Mieszamy
DefinicjaSmaku