drobno razem z czosnkiem i przesmażamy na łyżce oleju, aż zmięknie i się zeszkli. Do miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko(...)bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy małe klopsy. Moje zazwyczaj mają około 5cm średnicy i z tej porcji wychodzi ich 20 sztuk. Uformowane klopsy obtaczamy w mieszance kaszy manny i mąki. Po uformowaniu wszystkich klopsów na dużej patelni rozgrzewamy 0,5cm warstwę oleju roślinnego i smażymy klopsy ze wszystkich stron, na średnim ogniu. Do pełnego usmażenia potrzebują około
Karo in the Kitchenokoło 1 cm.Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.)Umyte i osuszone piersi z indyka zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane(...)szaszłyki, a na drugiej ziemniaki.Piec góra-dół około 15 minut.Smacznego! :)* Kulki mięsne powinny być zwarte i nie mogą rozwalać się podczas nabijania na patyk więc w razie potrzeby dosypać kaszę mannę
Kraina Miodem Płynącamamy :) Na obiad proponuję pyszną i lekką zupę grysikową. Mniam! Zupa grysikowa Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, udko z kurczaka, 3-4 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Wykonanie: Warzywa i udko obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy warzywa i mięso będą już miękkie wyciągamy(...)bulionu dodajemy kaszę mannę. Kaszę mannę gotujemy do miękkości. Wystudzone warzywa musimy starkować na dużych oczkach tarki, udko obrać z mięsa i pokroić na małe kawałeczki. Warzywa i mięso dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
paapilotkaałyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać(...)dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko
Grunt to przepis!BIOLEVITA w saszetce + reszta do wysmarowania formy przed pieczeniem - (dostępne m.in. TU) 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" 100g migdałów - u mnie słupki migdałowe posiekane drobniej nożem kasza manna - do obsypania formy przed pieczeniem melasa rozrobiona z wodą - do posmarowania chleba przed pieczeniem migdały - do obsypania chleba przed pieczeniem, mogą być słupki lub płatki migdałowe W dużej(...)użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Uformować okrągły chlebek
Grunt to przepis!cukru (200g) 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g chałwy - u mnie chałwa mieszana waniliowo-kakaowa szczypta soli - do ubijania piany z białek kasza manna - do obsypania foremek masło - do natłuszczenia foremek Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości(...)Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu
Grunt to przepis!łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można zastąpić np. ziołami prowansalskimi; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo! masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone(...)trzepakami). Odstawić w wysmarowanej olejem misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe
Grunt to przepis!oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego 400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa" masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy gruboziarnista sól kamienna - do posypania chleba przed pieczeniem Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku(...)godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść. Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do foremki włożyć ciasto
Grunt to przepis!dużych oczkach tarki 50g ziaren słonecznika - plus garść do posypania z wierzchu przed pieczeniem; kto lubi może zaszaleć i dodać nawet 100g :) masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe(...)miskę wysmarowaną oliwą - z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe
Grunt to przepis!posiekanego 4 ząbki czosnku 4 pomidory suszone z zalewy - duże 1 jajko - do posmarowania chleba przed pieczeniem masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę(...)godz. do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto
Grunt to przepis!Zupa pieczarkowa z kaszą w wykonaniu Piotra była wyśmienita. Zupa jest gęsta i mimo małej ilości składników również pożywna, z marchewką, selerem, a jej zagęstnikiem jest kasza manna. Do jej przygotowania wykorzystano oprócz warzyw również masło i śmietankę, zupa jest bezmięsna z dużą ilością natki pietruszki. Wegetariańska zupa pieczarkowa z kaszą będzie smakować każdemu, nawet niejadkowi! 25 dag pieczarek(...)warzywa do rondelka i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem. Do rondelka z warzywami wlewamy rosół, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i gotujemy zupę pieczarkową dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając, pod sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy natkę pietruszki. Gotową zupę pieczarkową z kaszą rozlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnowu manna, ale tym razem wegańska, z kakao i bananem. połowa tygodnia kasza manna z kakao i bananem podana z orzechami laskowymi Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 50 g kaszy manny 250 ml wody (lub mleka roślinnego) łyżka lub dwie kakao średni banan jak zrobić? W wodzie rozpuścić kakao, przelać do garnka i gotować. Gdy woda będzie ciepła wsypać kaszę
tost z dżememtakiej wersji naleśników słyszałam już kilkakrotnie, jako, że uwielbiam kaszę mannę (chyba mama za często mnie nią nie karmiła jak byłam mała, bo większość znanych mi osób jej nie znosi ;)) musiałam spróbować. Wyszły rewelacyjne, lekko słodkie choć bez cukru, wcale się nie rozpadały podczas smażenia i okazały się elastyczne jak "normalne" naleśniki, a na pewno są od nich zdrowsze. Kasza(...)żelazo, potas, magnez, jod). Jej główną zaletą jest fakt iż jest lekkostrawna i może być spożywana przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Składniki (na 4 naleśniki): 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki czereśni olej do smażenia Mieszamy kaszę. mleko i jajko i odstawiamy na jakieś 40 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni
Cynamonowe szczęścieStefanka cappuccino jest ciastem składającym się z trzech warstw herbatników oraz dwóch warstw masy przygotowanej na bazie kaszy manny. Całość zwieńcza polewa z czekolady deserowej, która idealnie pasuje do mocno kawowego smaku ciasta.Stefanka nie wymaga pieczenia, więc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie(...)spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku - do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki- kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać- na wierzchu
Smakołyki BerenikiBrokuły pod pierzynką z kaszy manny i mozzarelli Składniki - 1 brokuł - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanki śmietanki 30volt - 3 ząbki czosnku - 1/3 szklanki kaszy manny błyskawicznej - starty ser mozzarella - przyprawy: sól, pieprz, bazylia - 2 łyżki masła - 2 jajka Różyczki brokuła gotujemy 3 minuty. W osobnym garnku mieszamy mleko, śmietankę, masło, szczyptę pieprzu i soli, wyciśnięty czosnek, wstawiamy(...)Podgotowujemy do momentu rozpuszczenia się masełka. Dodajemy rozbełtane jajka oraz podgotowane brokuły. Na górze posypujemy kaszą manną błyskawiczną. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 15 minut w temp 200 stopni. Na 3 minuty przed wyciągnięciem z pieca posypujemy danie serem mozzarella oraz bazylią. Najlepiej smakuje z makaronem. Pycha
upichcona