Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)kiszonej kapusty 250 g pieczarek cebula sól, pieprzDodatkowo: białko jajka garść sezamu Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką
e-PrzepisyKulinarneciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około(...)kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól, pieprz do smaku olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i kroimy. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy chwilę i wylewamy wodę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna czynność można powtórzyć kilkakrotnie. Ze świeżej kapusty wykrawamy głąb, szatkujemy, zalewamy
głodny alergikHarrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą w płynie, przyprawą Harrisa Royal Brand i schować do lodówki(...)najlepiej na całą noc kapustę białą drobno pokroić, poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić w rozdranbiaczu, wsypać do kapusty, dodać kiszoną kapustę, koper suszony baldachim wsypać do tłuszczyku w szybkowarze 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" kapustę, wlać wodę, dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć golonki, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni LubięKapuśniak – kiszona kapusta, boczek, ziemniaki… Już to trio gwarantuje doskonały smak i porządny zastrzyk energii. Czy nie skusilibyście się na talerz takiego kapuśniaku po powrocie z zimowego spaceru? Na pewno rozgrzeje ciało i dusze Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 30 dkg boczku, surowy wędzony 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3 listki bobkowe
Kulinarna Patilogiarobi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą
Kolorowa kuchnia ElkiAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli
Trzeci talerzListopad to czas gęsiny. Tym razem gęsie nogi, pieczone na domowej kiszonej kapuście. Danie pyszne. Po długim pieczeniu, nogi mają znakomitą brązową skórę, a kapusta przechodzi smakiem wytopionego, gęsiego tłuszczu. I nic więcej nie potrzeba - no, może parę śląskich klusek . Polecam! Drobna uwaga - z powodów ode mnie niezależnych nie miałam możliwości zrobienia(...)kolejny, uzupełnię zdjęcia, na razie musicie uwierzyć na słowo. składniki: (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości
Stare Garywstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)sojowe) 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół łyżeczki) 2 łyżki oleju rzepakowy lub słonecznikowy lub z pestek winogron 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 - 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)'; document.write
moj przepis naTaki bigos jadłam zawsze w bieszczadzkich karczmach. Taki przygotowany bigos jest dużo bogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście(...)laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach
Tradycyjna Kuchniaznajdziecie przepis dopracowany troszkę po mojemu. Myślę, że jeśli ugotujecie tę zupę i zasmakuje Wam, to również będziecie szukali swoich sposobów na najlepszy smak i zapach. Pamiętajcie o jednym: kapusta kiszona, jakiej użyjecie, powinna być dobrej jakości. Niech to będzie kapusta ukwaszona, a nie kwaśna od octu, jaką niestety często się spotyka. Najlepiej kupować ją (o ile sami nie kisicie(...)Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę. Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu sól Kapustę ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedzić. Dodać smalec
Codzienna kuchnia niecodziennapeklowane golonki20 dkg wędzonego boczku2 cebule2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)liść laurowyziele angielskie3-4 ziarenka jałowcałyżeczka majerankuew.przyprawa do bigosusłodka paprykakoncentrat pomidorowyolej do podsmażeniaWykonanie:Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować, przełożyć do garnka ( ja wlewam także i sok z kapusty) zalać wodą od gotowania golonki, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pokrojone grzybki i gotować ok 20 minut(...)białą) poszatkować - ugotować, odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju poszatkowane cebulę, pokrojony w kostkę boczek, i naszą wędlinę. Teraz już tylko wystarczy przełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu
Walijskie Pichceniekapusty. Cudownie pasuje do kopytek, klusek śląskich, ale także jako samodzielne danie, różni się od bigosu znacznie, dla miłośników zasmażanej kapustki polecamy tę jej wersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól(...)pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy
kgwjanczewosobie z tego nic... Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie, w tym kapusta kiszona, a jak kapusta kiszona to z kartoflami a jak z kartoflami to karminadle muszą być ;) Kotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETradycyjny kapuśniak jest z kapusty kiszonej. Nazwa kapuśniak, ze słodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku
mojewypiekiinietylkoporcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem. KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki(...)soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nie smakuje jak nasza kiszona kapusta – kimchi jest dużo bardziej wyraziste i pełne innych smaków, pikantne, a przez proces fermentacji czasami wręcz lekko rybne. Nie jest problemem zrobienie go samemu, ale nie każdy jest w stanie znieść zapach mieszanki podczas
Karo in the Kitchen