Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki (na niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki(...)plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko w kostkę, a paprykę w cieniutkie pióra. Oliwę mieszamy z utartymi
Kuchnia po mojemuKrokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja
Wanilia i KardamonCzas na kiszenie kapusty Składniki • 10 kg kapusty szatkowanej • 10 marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty
W królestwie smaków Beatywigilijnym stole nie może również zabraknąć pysznej kapusty kiszonej z suszonymi podgrzybkami i żurawiną, która nadaje subtelnej słodyczy całości. Danie jest lekkie, smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów(...)pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez noc w podanej ilości wody. Następnie gotuję
Mango Papajanaleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety(...)kapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek
vegetaniemożna ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego
Mango Papajanarzeka na niedobór masy i zbyt szybką przemianę materii. Ale od czasu do czasu można zaszaleć... Zapraszam zatem na przygotowaną na sposób niemiecki golonkę pieczoną w piwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego(...)ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem
Wyprawy kulinarneZastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek. Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki(...)letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn
W kuchni u MonikiSurówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie
W kuchni u Monikibardzo wiedziałam co zrobić na obiad, więc szybkim okiem rzuciłam po lodówce. Kapusta kiszona, boczek wędzony...Hmm.... I przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :)))Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła(...)dodawać więcej mąki. A kluski ze zbyt dużą jej ilością nie są smaczne. Trzeba więc postarać się odcisnąć jak najwięcej tej wody.Kiedy ziemniaczki odciekały sobie w spokoju, nastawiłam kapustę kiszoną (około pół kilograma), żeby się ugotowała. Dodałam dwa 2 małe listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego.Na patelni podsmażyłam boczek wędzony (można go zastąpić zwykłą
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne, proste danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz Murzynka , paprykarzu czy zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu(...)zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować
Kraina Miodem PłynącaPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej więcej do organizmu ze względu na zapobieganie przeziębieniom. Składniki : Ok. 600 gram kiszonej kapusty 1 cebula 2 – 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy / oleju Pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do kiszonej
Smaki Ewymajeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj(...)lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną
Przepisy i porady kulinarne