truskawki ;-( Koniecznie muszę sobie odbić z malinami i jagodami, chociaż maliny najlepsze są te późne jesienne, dużo bardziej słodkie i mniej wodniste. Warto też pomyśleć nad zamrożeniem jagód. Pamiętajcie, że mrożenie to najbardziej zdrowy sposób przechowywania żywności. Nie ma nic lepszego w zimę jak kilka malinek czy jagód do owsianki, od razu dzień bardziej słoneczny. Dzisiaj proponuję(...)tradycyjny smak i ugotowałam normalny makaron jajeczny z mąki durum. A jak robię zupę jagodową? Sprawdźcie sami listę składników i działamy! SKŁADNIKI: - 2,5 litra wody - 500 g jagód leśnych - 400 g czereśni bardzo dojrzałych - 250 g malin - laska cynamonu - 10-15 goździków - 3 ziarna kardamonu - 2-3 ziarna owocu jałowca (do kupienia w każdym markecie na stoisku przyprawy
SMYKWKUCHNInigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła + jagody, cukier puder i mleko na lukier W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki(...)podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe
Ciastkozercyprzesłodzone, co oznacza, że ususzone banany nie były nadto dojrzałe. Produkt zasmakował mi bardzo i z pewnością sięgnę po niego nie raz :) JAGODY GOJI Bardzo lubię jagody goji i cenię je za mnóstwo wartości odżywczych jakie posiadają. Mają swój charakterystyczny i oryginalny smak, który nie wszystkich zadowala. Nie są to typowo mocno słodkie suszone owoce, a raczej(...)delikatnie kwaśno-słodkie. Jak dla mnie wyśmienite i całkowicie mi odpowiadające. Co koniecznie muszę tu zaznaczyć to to, że powyższe jagody są wysuszone idealnie! Dotychczasowe jakie posiadałam były mocno wysuszone i twarde. Te są ich całkowitym przeciwieństwem. Są mięciutkie i posiadają mięsisty miąższ. Także bardzo polecam jagody tej firmy. PISTACJE PRAŻONE I SOLONE Pistacje to przepyszne
Zdrowie na języku :Pnich nie przejdzie obok niego obojętnie a deser zawiera mnóstwo dobrego dla naszych milusińskich! :) Skła dni ki (na jede n ko kta jl): 2 garście fioletowych owoców (jeżyny, jagody) garść czerwonych owoców (wiśnie, truskawki) kilka liści szpinaku 0,5 banana 0,5 mango 2 waniliowe serki homogenizowane kilka listków mięty niebieski barwnik spożywczy śmietana(...)kremówka Wy ko n an i e: Zblenduj wszystkie owoce, włóż je następnie do osobnych miseczek. Z jeżyn i jagód przygotuj podwójną porcję, w dwóch różnych miseczkach. Wymieszaj owoce z serkiem waniliowym, przygotowując poszczególne kolory tęczy: FIOLETOWY : jeżyny i jagody (mniej owoców, więcej serka) INDYGO : jeżyny i jagody (więcej owoców, mniej serka) NIEBIESKI : serek i niebieski barwnik ZIELONY
Garniec Magaliemleka również się spieni) - w osobnej szklance zmiksuj jagody z kilkoma kostkami mleka, cukrem i zaparzonym espresso - do szklanki z kostkami zamrożonego mleka wlewamy spienione mleko, następnie lejąc po łyżce dodajemy zmiksowane espresso jagodowe, utworzą się Wam piękne trzy warstwy kawy i pianka na górze szklanki Wierzch kawy obsyp jagodami! Gotowe! Zamieszaj a powstanie piękny fioletowy
SMYKWKUCHNISkładniki: makaron nitki 2 szklanki/suchy, sól 1 łyżeczka, woda 2 litry, jagody 1/2 litra, cukier - ile potrzeba, śmietana gęsta lub jogurt gęsty - ile potrzeba makaron szersze nitki ugotować w osolonej wodzie, na durszlaku odcedzić i przelać zimną wodą na talerz nałożyć porcję makaronu, posypać opłukanymi jagodami, cukrem, dodać śmietany gęstej /użyłam 22%/ lub jogurtu gęstego pyszna(...)szybko kolacja z jagodami...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSzarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na działce, jednak polecam dodać jagody z lasu jak będzie już na nie sezon(...)Nadzienie : 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki 100 ml wody 0,5 kg jagód 180 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliłyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta) 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g 400g jagód Dodatkowo na wierzch sernika: 2 galaretki jagodowe 2 łyżki jagód Wykonanie: 2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. 4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać(...)odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. Jagody przepłukać na sicie. Zblendować. Serek, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodawać do masy po 2-3 łyżki wystydzonej, płynnej żelatyny, cały czas miksując na niewielkich obrotach
Walijskie Pichceniearomat śmietankowy jagody goji - do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki lub kokilki. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu podajemy z jagodami
Truskawkowa Fiestakrajanki, a ciasto z domową galaretką jest najlepsze! Do ciasta można wykorzystać mrożone jak i świeże jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie jagody ! Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki(...)czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g sera mascarpone Jagodowa galaretka 500 g jagód, u mnie mrożone 80 g cukru 150 ml wody 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladą. Oddziel żółtka od białek
codojedzeniawaniliowego Spód : - 176 g ciasteczek Oreo (całe) - 36 g roztopionego masła Frużelina : - 300 g jagód u mnie mrożone - 5 dużych łyżek wody - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 3 duże łyżki cukru Sposób wykonania : Zacznijmy od frużeliny bo musi ostygnąć ,3 łyżki wody ,jagody i cukier gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną ,2 łyżki wody mieszamy(...)mąką ziemniaczaną i wlewamy do jagód,chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia , konsystencja powinna być jak kisiel . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową ,najlepiej użyć folii o szerokości 45 cm bo mamy pewność ,że woda się nie dostanie . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ,zagotowujemy 1.5 litra wody . Ciastka rozdrabniamy w mikserze i mieszamy z rozpuszczonym
Wypieki Renezrobiłam z innym ciastem. Wyszły pyszne, ciasto mięciutkie. Jako dodatek była śmietanka i cukier mniam :))) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju sól 1 szklanka gorącej wody Farsz: jagody cukier - niekoniecznie Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam sól, wodę wymieszałam(...)olejem i partiami dodawałam do mąki i zagniatałam ciasto. Ciasto ma być miękkie, gładkie, ale ma nie lepić się do rąk. Szklanką wykrawałam koła, na środek dawałam łyżeczką jagody i zlepiałam pierogi. Gotowałam we wrzątku około 3 minuty po wypłynięciu pierożków na wierzch. U mnie były podane ze śmietanką i cukrem
kruche babeczkiłyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki olej - 1 łyżka sól -szczypta tłuszcz do formy Masa serowa : ser biały tłusty - 2 kostki czekolada biała - 50 g jagody mrożone - 0,5 szkl galaretka jagodowa - 1 opak woda gotowana - 1 szkl Dodatkowo : wiórki czekoladowe białe do obsypania rolady melisa do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Następnie dodać galaretkę do masy serowej, zmiksować. Jeżeli masa byłaby trochę za rzadka
Kuchnia Danusicudny! Prosty do zrobienia, wegański ♥ i bardzo sycący, a co najważniejsze zdrowy i pyszny :) Dzisiaj podałam go z pastą słonecznikowa , która bosko smakuje w połączeniu z pastą z czarnej jagody . Oba te produkty pochodzą ze sklepu alfa-koszyk.pl :) Naturalna pasta słonecznikowa BIO to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw(...)koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu znajdziemy w niej więcej witamin oraz makro- i mikroelementów niż w świeżych owocach. WAŻNE
breakfast of dreamsszklanka cukru 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki naturalnego kefiru (maślanki lub jogurtu) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki pszennej mąki szczypta soli 1 szklanka jagód (u mnie mrożone) 3-4 gałązki rabarbaru Rabarbar myjemy, wycieramy i kroimy w 0,5-1 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)następnie dolewamy olej, kefir i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia, sól oraz mąkę mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, a na wierzch równomiernie rozkładamy rabarbar (można go dodatkowo posypać 1 łyżką cukru). Pieczemy do zarumienienia i suchego patyczka, czyli
Rozpustne gotowanie