konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym z każdego brzegu, na nią śmietanę ,układam jagody i maliny i zwijam od krótszego boku. Roladę przekładam do lodówki na dwie godziny. Czekoladę i masło przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przed podaniem dekoruję bezę czekoladą i jagodami. Bezę można jeść od razu
wesoła kuchniasporej wielkości jagodzianek): - 550g mąki pszennej - 250 ml mleka - 200 g masła - 2 jajka - 30 g drożdży (świeżych) - 5 łyżek cukru - laska wanilii - 0,5 l jagód - cukier puder do jagód (wg uznania) Mleko z laską wanilii podgrzać i rozpuścić w nim masło. Przestudzić. Wyjąć laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę(...)masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier (ja dodałam 2 łyżki) i wymieszać. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować. Na środek ciasta nałożyć 2-3 łyżeczki jagód
CookYourselfpieczenia 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia PIANKA JAGODOWA: 330 ml śmietanki kremówki 30% 200 g słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone) 1 galaretka z owoców leśnych 1 szklanka wody POLEWA: 100 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser(...)piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno
https:KKuchniaMniamłyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Pianka: 4 białka, 1/3 szklanki cukru pudru, ½ łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, ½ kg jagód świeżych lub mrożonych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i drożdżami. Dodaję żółtka, śmietanę, cukry oraz proszek do pieczenia. Zagniatam(...)blaszkę o wym. 24cm x24cm. Ciasto posypuję bułką tartą. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wykładam na godzinę do zamrażalnika. 2. Na ciasto na blaszce wykładam jagody. Owoce posypuję cukrem i cukrem waniliowym. 3. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładam na jagody. Wyrównuję. 4. Na wierzch ciasta ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania
Kuchnia w czekoladziewody mineralnej jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zaczynamy od ugotowania płatków owsianych. Proponuję zalać wodą w ilości zakrywającej płatki i gotować chwilę do czasu wchłonięcia wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Banan, pomarańcza i awokado kroimy na kawałki i umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowane płatki owsiane, dolewamy wodę i blendujemy na gładką masę. Dekorujemy jagodami goji, które swoimi wartościami(...)dodatkowo wzbogacą przygotowany koktajl. Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, wielu witamin i składników mineralnych. Smacznego
wege i kropkarozczynu 1 płaska łyżeczka cukru do rozczynu 15 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko 50 g stopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 szklanki jagód 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki skrobi (mąki) ziemniaczanej KRUSZONKA: 1/5 szklanki mąki 1/5 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki zimnego masła żółtko do smarowania cukier puder do oprószenia(...)papierem do pieczenia, a oprószonym mąką dnem szklanki wygniatamy w każdej bułce wgłębienie. Tak przygotowane kołaczyki przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30 minut. Nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C góra/dół z termoobiegiem lub 200°C góra/dół bez termoobiegu
Rozpustne gotowaniewarstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej cukier waniliowy lub 2 łyżeczki(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy miksować z sokiem jaki powstał po rozmrożeniu. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować na niewielkich obrotach i na tyle długo aby składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno
Ze smakiem bez glutenuduże jajko ● 2 łyżeczki mielonego kuminu ● 20-30 g jagód goji ● 4 garście sałaty (np. rukoli, roszponki lub miks sałat ) ● 1 pęczek rzodkiewek ● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego ● 1 łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● sól, pieprz Przygotowanie : Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut(...)Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę z ciecierzycy i odcedzone jagody goji. Rękami uformuj kulki, usmaż je na rozgrzanej oliwie. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (2 łyżki) z octem jabłkowym. W osobnej miseczce wymieszaj serek twarogowy (lub kremowy) z sokiem z cytryny. Rzodkiewkę umyj i pokrój w talarki, sałatę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPANCAKES na mleku z jagodami i truskawkami polane miodem. Na zimowe popołudnie w sam raz. Mój synek je uwielbia ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru lub miodu szczypta soli 1 roztrzepane jajko 1 i ¼ szklanki mleka 2 łyżki oleju pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Wykonanie: W dużej misce umieść(...)składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj. Do masy można dodać mrożone jagody lub maliny (przepysznie wychodzą). Smaż placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lub tylko na jego odrobinie. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Mi i mojemu synkowi smakują z jagodami i truskawkami. Latem można podawać z gałką ulubionych lodów
Fiołkowe Talerzewarstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej cukier waniliowy lub 2 łyżeczki(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy miksować z sokiem jaki powstał po rozmrożeniu. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować na niewielkich obrotach i na tyle długo aby składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno
Ze smakiem bez glutenudodajemy skórkę z cytryny, sok i cukier waniliowy. Mieszamy, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Wyłączamy, studzimy. Wystudzone jagody miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie łączymy je z serem, jogurtem i jagodami. Najlepiej wszystko razem zblendować, żeby konsystencja była gładka. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. Wstawiamy
Powiedz dietom nieciekawe jak mało wymagające są te rośliny), które prosto z krzaka smakują najlepiej. Na naszej łące rosną poziomki (tutaj i w Małopolsce nazywane jagodami :), a w lesie jagody (przez lokalsow zwane borówkami i jeżyny. Płatki kukurydziane z jogurtem i jeżynami prosto z lasu – to cudowne śniadanie. Jesienią zbieramy grzyby – prawdziwki, podgrzybki i kurki oraz nasze(...)wyżerki w ogrodzie sąsiadów, wszystko smakuje najlepiej. Czasem jemy nasze tradycyjne/codzienne śniadanie – czyli płatki kukurydziane z jogurtem greckim, tyle że zostawiamy banana, ale mango zastępujemy poziomkami, malinami lub jagodami, albo słodkimi jak miód, pachnącymi jeżynami. Często mamy ochotę na jakaś odmianę – obficie zastawiony stół pełen warzyw, owoców, serów, wędlin i pieczywa. Zdarza się też coś bardziej
Niedzielny kucharzi czekoladą. Użyłam tutaj mrożonych jagód które wcześniej rozmroziłam w lodówce. Bardzo wilgotne i mega pyszne ciasto, idealne do kawy czy herbaty. Jest pyszne o każdej porze dnia i nocy. Smakuje cukrzykom, kobietom w stanie błogosławionym i na diecie wątrobowej, jest idealne dla wszystkich, polecam. Ciasto czekoladowe z cukinią, jagodami i czekoladą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie