z jagodami - 7023 przepisów (strona:46/469)

Ciasto z jagodami i kruszonką 196

kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią(...)piekarnika. Po tym czasie wyciągnąć, posmarować marmoladą i włożyć ponownie do piekarnika na 5 minut.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 ° C. Na podpieczonym kruchym spodzie wyłożyć równomiernie jagody. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto

Passions hobbies life
Kruche ciasto z jagodami i bezą 161

kawałek ;-) SKŁADNIKI Kruchy spód: 340 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne(...)piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie i włożyć do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zostawić by lekko ochłodły zanim

Passions hobbies life
Jagodzianki - chrupiące, delikatne i ekspresowe. 156

tyle zachodu. Ja postanowiłam obejść to wszystko, poszłam na skróty i to mocno na skróty. 0,5 l jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille  200 mil śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego owoce do dekoracji Jagody mieszamy z mąką i cukrem, tego cukru można dać więcej lub mniej, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy, aby każda jagoda była(...)strony. Wtedy powstaje nam taka kieszonka, troszkę przypominająca kopertę. Napełniamy ją 1/4 jagód, zamykamy ostatnią krawędź . Układamy na zimnej, suchej patelni. Przykrywamy pokrywką i bardzo delikatnie podgrzewamy. Gdy się lekko zrumieni obracamy na drugą stronę i dalej podgrzewamy. Tą czynność powtarzamy dwukrotnie, aby się dobrze przepiekło. Jagody puszczą sok, mąka lekko go zwiąże , a do tego potrzebna jest temperatura

Dieta moja pasja
Jagodowe baby 124

Babeczki jagodowe. Klasyczne muffinki z jagodami. Pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i deser. U mnie pełniły rolę Halloweenowej przekąski dla dzieci i dorosłych ;) Zamiast jagód można wykorzystać inne owoce. Mogą być świeże lub mrożone, albo wekowane. Ważne, by były dobrze odsączone. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Jagodowe baby","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)u0142amana na ma\u0142e kawa\u0142ki lub dropsy czekoladowe)","1 szklanka mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","5 \u0142y\u017cka olej kokosowy","2 szt jajko","200-300 g jagody"],"recipeInstructions":["Mieszamy ze sob\u0105 suche sk\u0142adniki i dodajemy mokre. Mieszamy dok\u0142adnie, aby sk\u0142adniki si\u0119 ze sob\u0105 dobrze po\u0142\u0105czy\u0142y. Mas\u0119

Kucharzyca
Jagodowy sernik na zimno 161

zimno Dr. Oetkera 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny  1 szkl. jagód ponadto: 1 galaretka jagodowa 1 szkl. jagód Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,zmiksowane jagody i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę przyrządzić w/g wskazówek(...)opakowaniu,pozostawić do stężenia. Jagody ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować

Kolorowa kuchnia Elki
Bezglutenowe pierogi z jagodami 100

jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka  20 g oliwy z oliwek  40 g wody(...)szczypta soli  1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi. Nakładaj po 1 łyżce jagód  i dokładnie sklejaj brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na lekko posolony wrzątek. Po wypłynięciu gotuj pierogi około

Kuchnia bezglutenowa
Pierogi z jagodami 117

Pierogi z jagodami Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Jagody – 3-4 szklanki Wykonanie: Jagody dokładnie myjemy i suszymy. Następnie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję. Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie(...)podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie jagody i sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie i podajemy z roztopionym masłem i jogurtem (lub śmietaną i cukrem jeśli ktoś lubi

Kuchnia Bon Appetit
Naleśniki z jagodami 101

Jagody jako farsz do tych naleśników nie są surowe, lecz poddane krótkiej obróbce termicznej. Gotowałam je naprawdę króciutko, aby nie straciły cennych właściwości zdrowotnych:  działają korzystnie na wzrok, na układ krążenia, wraz z żelazem biorą udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi – czyli przeciwdziałają anemii, obniżają poziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego, pomagają na zaparcia (na biegunki używa(...)oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 300 g leśnych czarnych jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie trzepaczką (lub mikserem – ja zawsze ciasto na naleśniki mieszam ręcznie), przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki. Nadzienie Jagody przebrać, włożyć do garnka, zasypać cukrem i powoli

Posadzone i zjedzone
Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami 161

domowego ) ok. 2 i pół szklanki jagód 2 łyżki soku z cytryny 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %) 400 ml jogurtu greckiego 6-8 łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosowych Zaparzamy ok. 200 ml espresso, pozwalamy mu lekko przestygnąć, a następnie wlewamy do niego likier kokosowy. Odstawiamy na bok. Jagody przekładamy do miseczki, lekko rozgniatamy widelcem(...)pucharków. Zaczynamy układanie warstw. Na spód każdej szklanki wykładamy ok. 1 łyżkę jagód. Następnie po 2 biszkopty zamoczone wcześniej w kawie z likierem. Następnie wykładamy 2-3 łyżki masy jogurtowej. Kilkukrotnie uderzamy lekko dnem szklanki o blat, by pozbyć się powietrza spomiędzy warstw. Następnie ponownie nakładamy jagody, 2-3 biszkopty oraz masę jogurtową. Górę można posypać czekoladą, prażonymi wiórkami

Cooking Monster
Sernik mocno jagodowy 224

serowa :  850 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 300 g jagód 225 g drobnego cukru 4 duże jajka (L) 65g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez dodatku cukru 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jagody zmiksować w blenderze na mus i przetrzeć przez gęste sito. Jajka lekko roztrzepać(...)kremówki 36 % 250 g świeżych malin 100 g świeżych jagód 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przełożyć ubitą śmietanę do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody. Przed podaniem sernik można oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać

maniapieczenia
Ciasto styropian z jagodami 280

urozmaicone pysznymi jagodami. Upieczcie koniecznie, póki trwa sezon na jagody! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ps. Ciasto możecie zrobić również bez dodatku owoców jeśli lubicie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Ciasto styropian z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Czekoladowo-Jagodowa tarta z kruszonką i borówkami 151

niego jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe i schłodzone ciasto należy rozwałkować do wielkości blaszki ale żeby nie miało wysokich brzegów, masa też się upiecze i fajnie wygląda jak wylewa się nad ciasto. Podsuszamy spody z ciasta w temp 180-200 stopni przez 15 min, oczywiście obciążone. Na gotowe spody wylewamy po połowie naszego ciasta z jagodami, wrzucamy

Kuba Gotuje
Amarantusowy kisiel jagodowy 128

włączyć go do diety? „. Nie mniej ważne od mąki są jagody. Jest ich obecnie na targach, straganach i kleparzach zatrzęsienie. Problem w tym, że wiele z nich jest bez smaku… dlatego warto dobrze się rozejrzeć, żeby później nie pluć sobie w brodę. Świetnie, poza jagodami, sprawdzą się również maliny, truskawki czy jeżyny. Smak gotowego kisielu(...)dzielę Amarantusowy kisiel jagodowy Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 150ml wody 100g jagód 2 łyżki mąki z amarantusa szczypta soli *opcjonalnie miód, cukier, erytrol lub inne słodziwo do smaku Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Dodaj jagody oraz sól. Gotuj przez około 5 minut. 2 Po tym czasie wsyp mąkę z amarantusa, dobrze wymieszaj

Blendman
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 126

zwykła tarta, tym razem rustykalna. Musiałam trochę pokombinować, bo owoców miałam w domu sporo, ale w niewielkich ilościach. Pozostawało wybrać, jakie wylądują w tarcie. Bezpiecznym zestawieniem wydawało się pomieszać jagody i brzoskwinie. I taki miks okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo tarta nie jest zbyt słodka, ani zbyt kwaskowa, jak to często bywa z ciastami z owocami. Żeby owoce(...)soczystych owoców, możecie je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. W przypadku bardziej soczystych, ja stosuję właśnie taki trick. Dzięki tej sztuczce, ciasto jest zawsze dobrze wypieczone. Drukuj Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g mąki pszennej 125 g masła 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 100 g cukru pudru 2-3 łyżki

Mieszam w Garnku
Bardzo smaczne ciasto z jagodami 142

sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń