układamy na dnie pucharków. Masę jagodową wykładamy na biszkopty. Na górę dajemy masę jasną i posypujemy jagodami. Na jagody układamy namoczone w naparze biszkopty, które smarujemy pozostałą częścią jasnej masy i posypujemy pozostałymi jagodami. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (Tiramisu można przyozdobić bitą śmietaną). Życzę smacznego
Kulinarne życiewieczory. Koktajl z jagód... pierogi ... nie ma niczego lepszego. Dziś jednak chciałabym Wam przedstawić zupełnie inne, o wile zdrowsze jagodowe pasty od LiQberry . Produkcja tych past oparta jest na nowoczesnej technologii, która umożliwia przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu pasty otrzymują dodatkowe wartości odżywcze, które pierwotnie zamknięte są we wnętrzu nasion. Pasta z jagody zawiera witaminy(...)reguluje pracę jelit; Dzięki zawartości flawonoidów i chromu działa redukuje poziom glukozy we krwi; Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jest przyswajalna przez organizm w 100% (jagody w około 40%). W celach zdrowotnych producent zaleca spożywanie 1 łyżki 30 minut przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie. Oczywiście pasta taka nadaje się doskonale również jako baza wspaniałych
Słodkie okruszkiwspólnego z klasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko(...)miękkiego masła lub margaryny 150 g brązowego cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych) cukier puder (po posypania ciasta) Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej
MyCookBook.pljajko 2 łyżki oleju ciepła woda szczypta soli Farsz: 300 g jagód 1 czubata łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny/jogurt grecki cukier Wykonanie: Farsz: Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Wsypujemy je do miski i dodajemy cukier oraz bułkę tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy(...)wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki wcześniej przygotowanych jagód, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypaną mąką powierzchnię i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie
MyCookBook.plSkładniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki masła roztopionego 30 g drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru na sos jagodowy: 200 g mrożonych jagód (oczywiście w sezonie świeże) 1,5 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać(...)przykryte ściereczką na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać dość grube kółka. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotować sos jagodowy. Wcześniej rozmrożone jagody zasypać cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową jagód
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię cukru (ja nie które jagody rozgniotłam widelcem). W między czasie w miseczce rozpuścić żelatynę z 2 łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia. W drugiej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. Dodać do jagód, dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić garnek i dodać napęczniałą żelatynę szybko mieszając aby dobrze rozpuściła się. Garnek z jagodami postawić na małym
Amatorka kuchennaKolejny sernik na zimno. Tym razem jagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący jagodami z soczystymi borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata.. Proporcja na blachę 24 x 30 cm - 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy ) - 500 ml śmietany kremówki - 1 szklanka jagód - 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny(...)godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej. * jeżeli użyjemy samej jagodowej galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką jagód można do masy dodać odrobinę fioletowego barwika spożywczego a samą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceUwielbiam jagody. Dlatego tak często wymyślam w kuchni przeróżne połączenia smaków, które by z nimi pasowały. Ostatnio postanowiłam połączyć pyszne i zdrowe płatki orkiszowe z jagodami i ricottą. W rezultacie otrzymałam wspaniały pucharek, który nadaje się świetnie na śniadanie, deser, a nawet wieczorną "zachciewajkę". Spróbujcie, zapraszam. Składniki: 100 g serka ricotta 3 łyżki jagód + 1/2 łyżki(...)pucharka tworząc białą warstwę - jak na zdjęciu). W miseczce łączymy serek ricotta z cukrem pudrem, mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki jagód i znów dokładnie mieszamy. Jagodową ricottę wykładamy na płatki orkiszowe. Wierzch posypujemy całymi jagodami i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkichodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie nie pamiętam żadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół(...)podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut. Składniki na nadzienie: - 300 gram jagód - 180 gram waniliowego serka homogenizowanego - 2 łyżki miodu Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy. Składniki do złożenia: - ciasto drożdżowe - nadzienie - garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów Przygotowanie
Życie zamknięte w smakulasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych deserów. Pamiętam, że w taki sposób jeszcze moja mama robiła jagody i najczęściej były wykorzystywane właśnie do kaszy ( publikowana na blogu ). Składniki: Jagody, dowolna ilość Cukier Wykonanie: Oczyszczone jagody umieszczamy
Smaki Ewytężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto(...)placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy . Smacznego
paapilotkaaBezowy przekładaniec z jagodami Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka na sztywna pianę, dodając do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy(...)czasie jagody wrzucamy do garnka gotójąc je przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i gotujemy dalej do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Żelatyne mieszamy zniewielką ilością chłodnej wody i dodajemy do jagód z cukrem, zdejmując garnek z palnika i intensywnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garmek z jagodami zostawiamy
Miód i pieprzFlammkuchen, alzacka lub niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej(...)igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan oba placki posmarować twarożkiem. Posypać posiekanym rozmarynem i połową parmezanu. Ułożyć plastry cukinii. Posypać resztą parmezanu i jagodami. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem piec w 250`C 10-12 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mleka w proszku (pełnego, najlepiej niebieskie) Na wierzch ciasta: 200 g jagód (można dać więcej) 100 g czekolady mlecznej 100 g masła 60 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)Dopiero gdy polewa będzie wystarczająco gęsta, należy nią polać owoce. Ciasto schłodzić w lodówce. Dodatkowo można posypać wierzch ciasta małą ilością jagód do ozdoby (chociaż samo ciasto już ładnie wygląda i nie wymaga tego). Jeszcze raz podkreślam, że jagody można zastąpić innymi owocami, tj. czerwona porzeczka lub jeżyny
Passions hobbies lifejagód łyżka cukru łyżka mąki pszennej Dekoracja: garstka świeżych jagód-na porcję kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem i mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta. 2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto 3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej 4. Stopniowo dodać wodę(...)łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły. Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, posypane świeżymi jagodami. Smacznego
KreatywnePiny