z jagodami - 7023 przepisów (strona:30/469)

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 123

mąki pszennej 1/2 kg zmielonego  twarożku  syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku(...)połowę.  Twarożek  wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go  twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami   mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze

Gotuj Sam!
PIEROGI Z JAGODAMI 111

Polane śmietaną i posypane cukrem to po prostu "niebo w gębie" :) Lubicie?  Mój przepis na ciasto już poznaliście  (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku(...)każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.  W garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną

Zrób to smacznie
Muffiny w jagodowym kapeluszu 145

Jagody ciągle na krzaczkach! Co prawda z każdym dniem będzie ich już coraz mniej ale jest jeszcze szansa je nazbierać lub nabyć od przydrożnych handlarzy. O tym, jakie są zdrowe pisałam trochę w poście o jagodowej owsiance [<- klik], ale oprócz właściwości zdrowotnych są też pełne smaku i głębokiego koloru ( o czym z pewnością przekonaliście się(...)połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem. 3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 186

lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić ;) Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami(...)świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami

FitKot
Marmurkowe brownie z jagodami. 142

zwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się w ciasto, które jest z reguły słodkie. Ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoladocholików :). Przepis zasięgnęłam z książeczki "Ciasta z blachy". Polecam!   MARMURKOWE BROWNIE Z JAGODAMI.           Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao(...)Sposób przyrządzania:             Gorzką i białą czekoladę rozpuścić na parze w osobnych naczyniach, ostudzić. Cytryną i pomarańczę dobrze umyć i wyszorować, osuszyć. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jasną pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 187

doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić(...)smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić

FitKot
Owsianka na wodzie 127

kolejną wersję owsianki Na wodzie, podana ze świeżymi jagodami – wspaniała! Owsiankę możemy przygotować na wodzie zwykłej, lub smakowej, ale również na ulubionym soku, czy mleku. Możliwości jest też wiele, zarówno jeśli chodzi o dodatki Ja dodałam akurat jagody, ale Wy możecie użyć swoich ulubionych, bądź akurat dostępnych pod ręką owoców Smacznego. Składniki na owsiankę: szklanka płatków(...)owsianych 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki jagód Przygotowanie owsianki: Jagody zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Płatki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Do miseczek, lub innych naczynek, nakładamy płatki owsiane na przemian z jagodami i gotowe Gęstość owsianki możecie dostosowywać według własnych upodobań. Jeśli jest

NiePieprz.pl
Jagodzianki w wersji mini 167

smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła 120 g cukru + łyżeczka do drożdży 15 g cukru wanilinowego ok. pół litra jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej (można ją pominąć; ja jej używam, by po upieczeniu jagody się nie rozpływały) 2,5 łyżki cukru Masło roztopić w rondelku (nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia. W kubku połączyć wodę z mlekiem. Wkruszyć(...)blacie wysypanym mąką, a następnie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać  krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 211

serka mascarpone 75 g mąki szczypta soli 50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód sok z 1/2 cytryny masło do posmarowania formy Do podania cukier puder mus z malin przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody(...)serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wylać masę na jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce

Stare Gary
Tarta z jagodami, budyniem i bezą 290

drożdżowe jagodzianki i koktajl jagodowy na maślance. Jagody są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Dobroczynne właściwości jagód wykorzystywane są w aptecznych lekach. Świeże jagody oraz wyciąg z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulująca poziom cukru we krwi. Dlatego jagody są jednym ze składników leków dla cukrzyków(...)Stosuje się je także przy zatruciach pokarmowych, łagodzą bóle brzucha i nudności, a także skutecznie hamują biegunki. Pamiętajcie jednak aby przed wykorzystaniem jagód dokładnie je umyć, bo to owoce dziko rosnące i mogą stać się źródłem zakażenia groźnymi pasożytami. Inspiracją powstania tego ciasta była tarta porzeczkowa, na którą przepis znajdziecie  tu . Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Ombre tort jagodowo- malinowy! 168

dłuższego czasu myślałam o przygotowaniu tortu ombre, czyli z bardzo subtelną ozdobą, zazwyczaj świeże kwiaty, i dekoracją w postaci cieniowania od dołu, w kolorystyce nadzienia. Postawiłam na fioletowe jagody i różowe maliny. Tort smakuje hmmmm jak niebo. Jest lekki, bardzo aromatyczny, dzięki użyciu świeżych dojrzewających w słońcu, sezonowych owoców.  Tort ombre przygotowałam z kilu okazji ;-))), jest ich dość(...)tortownica) -  3 białka - nie pełna 1/3 szklanki cukru - 3/4 szklanki maki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki octu - szczypta soli 2. MASA JAGODOWA: - 250 ml zmiksowanych jagód leśnych - 1 opakowanie serka Arla Apetina naturalny - 2 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 8 g żelatyny w proszku - 50 ml gorącej wody 3. MASA MALINOWA: - 200 ml zmiksowanych

SMYKWKUCHNI
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 304

dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach, jak borówkę amerykańską. Tak samo jak my, korzystają z nich leśne zwierzęta. Jagody, jeżyny czy poziomki zawsze kuszą, pachnące i świeżo zerwane z krzaczka. Ale bezwarunkowo przed jedzeniem musicie je umyć. Zwierzęta leśne przenoszą bowiem chorobę zwaną bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec(...)bąblowcowy. Umycie jagód i obróbka cieplną (lub jak w tym wypadku – dezynfekujące właściwości mocnego alkoholu) wystarczą, żeby pozbyć się tego niechcianego pasożyta.   Przebieramy umyte na sicie owoce, odrzucamy listki, twarde łodyżki, owoce niedojrzałe, zgniecione i popsute. Resztę dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Owoce do zamrożenia wsypałam na małą metalową blaszkę do pieczenia, można wsypać je też do płaskiego plastikowego

Karo in the Kitchen
Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127 168

cieście pszenno-owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki owsianej po 120 g cukru i masła 2 jajka, rozbełtane 220 ml mleka, ciepłego(...)drożdży łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 200 g jagód kruszonka: po 50 g maki owsianej, cukru i masła + czubata łyżka wiórków kokosowych Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i rozpuszczamy w połowie mleka. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, jajka, masło i resztę mleka. Mieszamy ręką lub mikserem. Ciasto będzie dość luźne. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 277

deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż jagody puszczą sok. Smażyć, aż nieco zgęstnieją, ale starając się(...)mieszać, jedynie potrząsając garnuszkiem. Wtedy mniej jagód się rozpadnie. Zdjąć z ognia i wystudzić. Żółtka i cukier utrzeć do białości w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ucierać, aż masa będzie puszysta i bardzo ciepła, najlepiej sprawdzając na dotyk. Masę odstawić do wystudzenia

https:KKuchniaMniam
Ciasto cytrynowo-jagodowe 216

stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym soku. Budyń rozrobić w około 100ml mleka i wlać do jagód. Zagotować ciągle mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić. 100g masła zmiksować, aż będzie(...)puszyste. Dodawać po łyżce masy jagodowej i ubijać na jednolitą masę. Gotowym kremem przełożyć wystudzone, przecięte na pół ciasto cytrynowe. Udekorować lukrem (można zabarwić go odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów. Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek

Jacob Tastes

Proponowane wyszukiwania