z jagodami - 7023 przepisów (strona:30/469)

Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! 147

intensywnie, jagody puszczą sok i masa przybierze jagodowy kolor. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Stężały serniczek obkrawamy mokrym ostrzem noża od tortownicy jak najbliżej rantu, aby nie naruszyć struktury ciasta. Kruszymy herbatniki i obsypujemy wierzch. Podobnie robimy z ziarenkami suszonej lub świeżej lawendy oraz świeżymi jagodami. Smacznego! /inspiracja ugotujto.pl/ Artykuł Sernik jagodowo – lawendowy. Hit lata! pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto kokosowe z jagodami 121

bo wiem, że bardzo je lubicie i często po nie sięgacie. Wiem też, że lubicie prosto ale i bardzo smacznie tak więc polecam Wam puszyste ciasto z kokosem, jagodami i kruszonką oczywiście, a do wspólnej zabawy w kuchenne wypiekanie wkręciłam się przez  www.uczymysieslodzic.pl , do czego i Was namawiam. Przepis podaję na formę o wymiarach 25x25(...)szklanki cukru  Sweet Family - 1 szklanka oleju - 1/2 szklanka mleka - 5 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki esencji waniliowej - szczypta soli Dodatkowo: - 2 szklanki jagód, ok. 1/2 litra Kruszonka: - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - 2 łyżki kokosu 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy przesianą mąkę

Apetyczna babeczka
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 134

jagód Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej 700 50 g wiórków kokosowych 60 g zimnego masła 4 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki jagody umyć, przebrać i rozsypać(...)foremce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowa komosanka z czekoladą. Śniadanie w 15 minut! 125

płynu, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Na koniec gotowania dodaję jagody oraz czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i dodaję syrop klonowy. Na talerz nakładam połowę przygotowanej komosy ryżowej i jogurt naturalny. Całość posypuję płatkami migdałów, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni oraz jagodami goji. Podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 181

Już są! Malutkie, ciemne i przepyszne jagody! Od razu musiałam upiec drożdżowe z jagodami i kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!       Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Składniki na blaszkę 24x33cm(...)drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko 80g roztopionego masła szczypta soli kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii   Na nadzienie: 300g jagód   Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 70g cukru 70 g miękkiego masła   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta   Wykonanie:   Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy

Smak mojej kuchni
Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym 238

jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko(...)studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Sok z jagód doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia,  śmietankę ubijamy na sztywno, mieszając dolewamy zimną ale płynną galaretkę, gotowym musem ozdabiamy wierzch sernika wg uznania. Jagody o odrobiną soku gotujemy aby lekko zagęścić i odstawiamy do ostygnięcia, polewamy sosem przed podaniem . Smacznego

Wypieki Rene
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 113

mąki pszennej 1/2 kg zmielonego  twarożku  syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku(...)połowę.  Twarożek  wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go  twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami   mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze

Gotuj Sam!
PIEROGI Z JAGODAMI 105

Polane śmietaną i posypane cukrem to po prostu "niebo w gębie" :) Lubicie?  Mój przepis na ciasto już poznaliście  (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku(...)każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.  W garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną

Zrób to smacznie
Muffiny w jagodowym kapeluszu 138

Jagody ciągle na krzaczkach! Co prawda z każdym dniem będzie ich już coraz mniej ale jest jeszcze szansa je nazbierać lub nabyć od przydrożnych handlarzy. O tym, jakie są zdrowe pisałam trochę w poście o jagodowej owsiance [<- klik], ale oprócz właściwości zdrowotnych są też pełne smaku i głębokiego koloru ( o czym z pewnością przekonaliście się(...)połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping: 1. Śmietanę ubij. 2. Odłóż kilka jagód do dekoracji, a resztę rozgnieć widelcem. 3. Rozgniecione jagody wymieszaj z ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami 176

lato i jagody, to i knedle. Chociaż raz w roku trzeba je zrobić ;) Z braku zwykłego twarogu wykorzystałam tym razem ricottę i wyszły naprawdę dobre, delikatne i sycące dzięki mące orkiszowej. Trochę lepienia i obiad na słodko (chociaż bez cukru) gotowy :) Ja swoje podałam z naturalnym jogurtem i dodatkową, świeżą porcją jagód. Knedle orkiszowo-jaglane z jagodami(...)świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami

FitKot
Marmurkowe brownie z jagodami. 120

zwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się w ciasto, które jest z reguły słodkie. Ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoladocholików :). Przepis zasięgnęłam z książeczki "Ciasta z blachy". Polecam!   MARMURKOWE BROWNIE Z JAGODAMI.           Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao(...)Sposób przyrządzania:             Gorzką i białą czekoladę rozpuścić na parze w osobnych naczyniach, ostudzić. Cytryną i pomarańczę dobrze umyć i wyszorować, osuszyć. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jasną pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 178

doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami Składniki na 2 blaty: 8 jajek 8 łyżek ksylitolu 80 g mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki podzielić na pół. Do miski przełożyć oddzielone białka i ubić(...)smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić

FitKot
Owsianka na wodzie 118

kolejną wersję owsianki Na wodzie, podana ze świeżymi jagodami – wspaniała! Owsiankę możemy przygotować na wodzie zwykłej, lub smakowej, ale również na ulubionym soku, czy mleku. Możliwości jest też wiele, zarówno jeśli chodzi o dodatki Ja dodałam akurat jagody, ale Wy możecie użyć swoich ulubionych, bądź akurat dostępnych pod ręką owoców Smacznego. Składniki na owsiankę: szklanka płatków(...)owsianych 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki jagód Przygotowanie owsianki: Jagody zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Płatki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut do napęcznienia. Do miseczek, lub innych naczynek, nakładamy płatki owsiane na przemian z jagodami i gotowe Gęstość owsianki możecie dostosowywać według własnych upodobań. Jeśli jest

NiePieprz.pl
Jagodzianki w wersji mini 159

smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła 120 g cukru + łyżeczka do drożdży 15 g cukru wanilinowego ok. pół litra jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej (można ją pominąć; ja jej używam, by po upieczeniu jagody się nie rozpływały) 2,5 łyżki cukru Masło roztopić w rondelku (nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia. W kubku połączyć wodę z mlekiem. Wkruszyć(...)blacie wysypanym mąką, a następnie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać  krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagody zapiekane w cieście czyli jagodowe clafoutis 201

serka mascarpone 75 g mąki szczypta soli 50 -60 g ksylitolu (lub cukru) +łyżka do posypania jagód sok z 1/2 cytryny masło do posmarowania formy Do podania cukier puder mus z malin przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st C. jagody szybko opłukać, odcedzić. Posmarować masłem okrągłą, ceramiczną formę do tarty o średnicy ok 23 cm. Ułożyć jagody(...)serkiem. Dodać mąkę, mleko, ponownie mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wylać masę na jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut, aż ciasto urośnie i lekko się zezłoci. Przed wyjęciem sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto jest upieczone - na wykałaczce

Stare Gary