Filet z kurczaka faszerowany grzybami papryką i serem 165piersi z kurczaka 1 cebula 100 g grzybów leśnych (opieńki) 1 papryka sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 60 g żółtego sera mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam) oliwa brązowy cukier Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty. Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę
Gotowanie jest łatwe
Pesto z natki 181dwie duże garście natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka ziaren dyni 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 szkl oliwy 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić. Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki
Gotowanie jest łatwe
Chleb na zakwasie 221mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem
Gotowanie jest łatwe
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 207Wartość kaloryczna: 390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą
Bazując na smaku
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 262jabłkowa / Parsley and apple soup 13. Bulion wegetariański / Vegetarian broth lub/or bulion z nori / vegetarian broth with nori 14. Zupa grzybowa / Wild mushroom soup 15. Krupnik z dynią / Barley soup with pumpkin 16. Zupa-krem z porów / Cream of leek 17. Kremowa zupa brokułowa / Cream of broccoli 18. Zupa marchewkowa / Carrot soup 19. Włoska minestrone / Italian vegetable soup
Qlinarnie i Qlinarnie
Akademia CookUp - Dziczyzna 267miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się za comber z sarny. Zamarynowany trafił do próżniowego woreczka i w 60 stopniach gotował się metodą sous vide! Przygotowaliśmy puree z dyni i kiedy tylko mięso było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł
Plate of Joy
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 251Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni. Smacznego Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią klik
Basia w kuchni
KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ I JAGODAMI! 163PYTALIŚCIE O PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ, A ON NA BLOGU JUŻ DŁUŻSZY CZAS ;-) ZATEM PIECZEMY ;-))) PRZEPIS NA BABECZKI
SMYKWKUCHNI
Sałatka z sałatą rzymską 202jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego
kgwjanczewo
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 238już kiedyś wspominałam, uwielbiam samodzielnie robione, domowe pasty na kanapki. Dzisiaj przepis na kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej ciecierzycy
Be Fit Be Strong
Sałatka z brokułami i serem pleśniowym w sosie czosnkowym 209sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła. Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy
ChilliJemy
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 260Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami jogurtu oraz grzankami. SMACZNEGO
Mój Smak na Życie
Halloweenowe drinki 196postanowilismy przygotowac jakies "straszne" jedzenie. Wraz ze mna halloweenowe potrawy przygotowaly Gin , Ola i Maggie . Jak zapewne zauwazyliscie na blogach juz od pewnego czasu pojawiaja sie palce, pajeczyny, dynie... Ja nie przepadam za pieczeniem i slodyczami, a nic wytrawnego tez nie przychodzilo mi do glowy, co bylo by zwiazane z dniem duchow i jeszcze jakos odpowiednio wygladalo. Ostatecznie
Codzienne Gotowanie
Odtłuszczone frytki z batatów 217tłuszczem? Nie smażyć ich w gorącym oleju i upiec w piekarniku. A co zrobić, żeby nie były to "zwykłe" frytki? Posłużyć się batatami! Bardzo lubię frytki z selera, marchewki, dyni, można posłużyć się wieloma warzywami. Aczkolwiek te, z batatów, zasmakowały mi ogromnie. Z przepisu wychodzi ich tyle, że najedzą się nimi trzy osoby, jeżeli będą one dodatkiem do dania
Be Fit Be Strong
Dietetyczny wegański jabłecznik „bez” 333mąki (3 szklanki, u mnie była to 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 szklanka mąki kokosowej i 1 szklanka mąki pszennej) 2 duże banany 200 g puree z upieczonej dyni (można pokusić się o zastąpienie jej dodatkowymi bananami) 2 płaskie łyżeczki cukru jabłka w ilości odpowiedniej do wielkości jabłek, u mnie było to 8 malutkich jabłek farsz: cynamon *cukier (użyłam
greenscarf