z dyni - 5000 przepisów (strona:224/334)

Marmolada z pigwowców 103

innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę, która nie będzie wypływać z pieczonych lub smażonych słodkości. ---------- Podobne: Dżem z dyni i pigwowców Sok z pigwowców Rogaliki orkiszowe z marmoladą

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka dyniowe 176

tłuszczu – osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15). Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego  firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Halloween: kruche kosteczki 140

szatana). Dla mnie to okazja do świetnej zabawy w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Cukierek, albo psikus- moje dzieci czekają na te słowa cały rok. Uwielbiamy przebieranki, wycinanie lampionów z dyń i wspólne, kulinarne szaleństwa. Podzielasz moje zainteresowanie czy wręcz przeciwnie? Na blogu czeka na Ciebie kilka fajnych inspiracji związanych właśnie z Halloween. Tym razem przygotowałam maślane ciasteczka w wersji zupełnie

Wielki apetyt
Babka korzenna czekoladowa 162

domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec w tradycyjnej podłużnej blaszce. Babka korzenna czekoladowa Składniki: foremka z kominkiem

codojedzenia
Pani Walewska 455

łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kilka pomysłów na... 167

orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
SAŁATKA WARZYWNA Z FETĄ 178

łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam i idę ją zjeść;-) Smacznego

potrawyregionalne
KLUSKI LENIWE 155

Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
PURE Z KALAFIORA Z IMBIREM 177

Pure z kalafiora. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Fajny dodatek do mięs, albo do obiadu. Dodatek świeżego imbiru daje ostrość i cudowny smak. Polecam również  pure z marchewki dyni i imbiru (klik) Składniki: dowolna ilość różyczek kalafiora kawałek świeżego korzenia imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek mleka 100 ml śmietany łyżka masła Kalafiora umyłam

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 221

suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z  CZERWONEJ  PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I  CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM POWIDŁA ŚLIWKOWE SOK Z ARONII

potrawyregionalne
gotowanie na żywo - CH Karolinka w Opolu 169

sceny czas umilały kabarety, gwiazdy polskiej muzyki i regionalne zespoły .  Całość  zorganizowana była pod ogromnym namiotem, w scenerii iście wiejskiej. Wszędzie można było zobaczyć ozdoby ze słomy, dyni i słoneczników. Mieliśmy tam swoją część, gdzie gotowaliśmy dla przybyłych gości na żywo, czyli każdy mógł podejść i zobaczyć co robimy. Dodatkowo przez mikrofony na bieżąco prowadziliśmy to kulinarne widowisko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 182

winnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości takich jak Pere w której mieszkałam można napotkać hektary pól zasianych dynią i słonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi uliczkami, a każdy zakątek zachęca do smakowania miejscowego

Apetyczna babeczka
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 182

szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz z chipsem z kiełbasy kresowej (tylko czemu tak małym?) tworzył kompozycję doskonałą. Później aż żałowałem

Food Square
Szybkie ciasto korzenne 149

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao 2 łyżki przypraw korzennych łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 3 łyżki puree z dyni 0,5 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka   W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Masę przelewamy do formy o wymiarze 22cmx33cm

Mienta blog
Pesto z lebiody 144

garście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach

Gotowanie jest łatwe