odejdą w zapomnienie na długie, letnie miesiące... Bananowa granola z czekoladą Składniki: (na słój o pojemności 2 l) 350 g płatków owsianych 100 g płatków ryżowych 70 g pestek dyni 30 g sezamu 75 g orzechów włoskich 60 ml oleju 50 ml syropu klonowego 2 banany 75 g suszonej żurawiny 80 g ciemnej czekolady (70%) Płatki, pestki, sezam i grubo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapiekać bruschetty z pleśniowym, a dzisiaj - ze zwykłym, białym serem. Obie wersje smakują dobrze, choć każda - zupełnie inaczej). składniki: 8 kromek jednodniowego chleba pszennego około 250 ml puree z dyni 100 g sera białego 2 łyżki oliwy rozmaryn, najlepiej świeży ( u mnie - suszony) sól i świeżo zmielony pieprz wykonanie: Kromki chleba rozkładam na blaszce, smaruję puree dyniowym i przykrywam cienkimi
babka w formiemiodu (użyłam wielokwiatowego) 2 łyżki oliwy 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku łyżka sezamu białego łyżka sezamu czarnego Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę dynię dusimy w garnku, na maśle klarowanym. Po około 10 minutach zalewamy bulionem i gotujemy aż […] Artykuł Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSmakuje jak najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a kaszy nikt nie rozpoznał. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne, pyszne i zdrowe jakby tego nie zrozumieć. Slogan to ostatnio nadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba
Moje Małe Czarowanieprzepełniony zdrowymi nasionkami. 1 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. płatków jaglanych 1/2 szkl. płatków orkiszowych pełnoziarnistych 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 2 porcje pół opakowania miksu sałat z rukolą 10 pomidorków koktajlowych ser żółty (koniecznie dobrej jakości) 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni mała bagietka masło sos: 4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka miodu łyżka soku z cytryny sól pieprz tymianek bazylia oregano Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do odmierzonej oliwy
Gotuj z Agnesprzekąskę – koktajl malinowo-bananowy. Polecam, zachęcam, zapraszam! SKŁADNIKI: 300ml jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek malin 1 mały banan 1 płaska łyżka otrębów owsianych 1 mała łyżeczka pestek z dyni 0,5 małej łyżeczki cynamonu PRZYGOTOWANIE: Blendujemy i gotowe! Smacznego
Kuchnia w bieguDziś zupa która łączy moje ulubione grzyby i dynię w której kocham się ostatnio na zabój. Zupa jest bardzo aromatyczna i przepyszna, polecam nie tylko na Walentynki. No to co namówiłam? Grzybowa zupa dyniowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 szklanka orzechów ziemnych (250 g w łupince) 1 ½ szklanki płatków owsianych (200 g) 2/3 szklanki kokosu (60 g) 2/3 szklanki żurawiny (100 g) 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki słonecznika łuskanego 6 łyżek sezamu 3 łyżki oliwy lub oleju (u mnie olej lniany) 3 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 niewielkie banany (300 g) Przygotowanie: Fistaszki
KuchniaWeDwoje.plBardzo fajne racuchy na śniadanie czy jako deser. Potrzebne tu będzie pure z dyni, które nada racuchom puszystości. Polecam gorąco do wypróbowania przepisu, są mega pyszne. Jabłka nadają deserowi wilgotności. Dyniowe racuchy z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałatka gotowa. Szybko,smacznie i zdrowo. 1 op. mieszanki sałat 2 pomidory 1 świeży ogórek 2 łyżki mieszanki ziaren (sezam biały i czarny,słonecznik,pestki dyni) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki ziół do sałatek Do miski wsypać mieszankę sałat. Ogórka i pomidory obrać ze skórki,pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia ElkiIlość porcji: 1 bochenek (1,2 kg) Składniki: 215 g mąki żytniej 270 g mąki gryczanej 115 g razowej żytniej 50 g siemię lniane 50 g pestek dyni 50 g słonecznika 50 g płatków owsianych 50 g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki wody zakwas: 10 g drożdży 125 ml letniej wody Przygotowanie: Zakwas: Drożdże wymieszać
KuchniaWeDwoje.plDziś na śniadanie proponuje pyszny pudding ryżowy z cynamonem i pyszną gruszką chińską. Pudding z dodatkiem dyni i jagód goji a także żurawiny to bomba energetyczna na całe przedpołudnie, polecam gorąco. Pudding ryżowy z chińska gruszka nashi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniestaram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek konfitury
Mienta blogtakże syropu imbirowego , który a pewno rozgrzeje Was w chłodne dni lub piernikowego syropu nie tylko do kawy. * Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji " Błyskawiczne piątki ". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej , gdzie
Codzienna kuchnia niecodzienna