już wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli
Gotuj z Misiemilością owoców, a małą ilością galaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce miał zatopione w sporej ilości galaretki) "uciekał" górą i bokami pestki dyni i ziarna słonecznika zamiast kruszonki Muffinki przygotowuje się bardzo prosto. Tak prosto, że prościej chyba się nie da. Mąkę, otręby, płatki, wiórki, cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy(...)dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Pieczemy 25 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumienią. Wszystko :) Prawda, że smakowite
Ratunku obiadszklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi(...)około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto odpoczęło
Blondynka Gotujefety2 łyżki pestek słonecznika1 łyżka pestek dyni2 łyżki oliwyłyżka pesto z jarmużu - przepis tuFasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w piórka.Ser feta pokroić w kostkę.Słonecznik i dynię uprażyć na suchej patelni.Wszystkie składniki połączyć.Do pesto dolać oliwy - polać sałatkę. Smacznego
kolorowotorcikowotamtym roku i mam zamiar zrobić ponownie. źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 35. Składniki: 8 średnich ziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem(...)jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych olejem kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną masę w rozchylone nacięcia. Posypać serem i zapiekać jeszcze przez
Pasja SmakuDziś przedstawiam Wam przepis z książki "Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy" (recenzja) na "Cukinia, bakłażan, dyni Ryż z patelni z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski - musiałam go jednak mocniej doprawić, ponieważ był dla mnie trochę za mdły. Jednak połączenie jest całkiem niezłe, więc polecam. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie
Pasja Smakuziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej(...)odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.)Piec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste i znikają
Smaczne Zdrowezakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
Smaczne Zdrowezapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj, jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika(...)pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość
Smaczne Zdroweświeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestek dyni. Smacznego
Smaczne Zdrowezupełnie inaczej niż surowe, są po prostu rewelacyjne. Moja najmłodsza Córcia zajada takie ziarenka również same. Ziarna prażę zawsze na suchej patelni. To skarbnica witamin. Polecam :-)Składniki:- wyłuskane ziarna dyni- wyłuskane ziarna słonecznika- siemię lniane- sezam+ teflonowa patelnia Patelnię rozgrzewamy , wrzucamy na nią pierwsze ziarna i prażymy kilka minut na niezbyt dużym palniku ( u mnie 6), często mieszając(...)się nie przypaliły. Szczególnie trzeba uważać przy sezamie. Ja zaczynam od pestek dyni, które są największe i jakoś tak najłatwiej się prażą, tak fajnie puchną. Następnie uprażone ziarna przesypuję do miseczki a na patelnię wsypuję słonecznik. Prażę go kilka minut mieszając aż nabierze złotego koloru. Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna
Smaczne Zdroweząbki czosnku- kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g)- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka)- płatki migdałów lub pestki dyni do posypania- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowegoW garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć(...)Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki. Najlepiej przygotować zupę trochę wcześniej, wówczas naciągnie lepiej smak wędzonki, troszkę wyciągnie też z niej sól.Podajemy z prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni (na suchej patelni). Smacznego
Smaczne Zdrowewiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki:300g chudego twarogu,100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka,garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),łyżka pestek dyni,szczypta soli,2 łyżki miodu,1/2kg mąki pszennej,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,mleko do posmarowania,cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony
Z miłości do słodkościszybko się je robi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych,1/2 szklanki słonecznika,1/2 szklanki sezamu,1/4 szklanki pestek dyni,1/2 szklanki żurawiny,1/2 szklanki rodzynek,łyżka masła,4 łyżki miodu,1/2 szklanki cukru.PrzygotowaniePłatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię i sezam
Z miłości do słodkości