Kopytka z dynią 177Dawno nie robiłam kopytek,a że miałam akurat jeszcze mus dyniowy, zrobiłam kopytka z dodatkiem dyni i szałwii. Ciasto na kopytka wyszło bardzo klejące ale nie dawałam więcej mąki, żeby nie były twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie
Mama Gotuje
938. Jak wykorzystać (prawie) pusty słoiczek? 228Idealne wykorzystanie słoiczka. Swoją drogą ciesze się, ze porobiłam takie zapasy dyni w zamrażalniku ^^ Ask Facebook
More food, love and dreams
Wegańskie muffiny z granolą 211mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik
Roślinna - blog wegański
Ciastka owsiane z żurawiną 283bardzo sycące!:) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta
Pause Gotowanie!
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 235cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Proste jest smaczne 213też jest smaczne? A jeśli kogoś przekonałam do prościzny to polecam też prostą, błyskawiczną zupę, którą przedstawiałam w wersji patisonowej w tym poście . Tym razem jednak głównym składnikiem była dynia piżmowa, a poza gałką muszkatołową dodałam też imbir. Szybkie, proste, smaczne i rozgrzewające danie. Dla takich zabieganych bid jak ja. Tak wyglądała zanim została zupą A mnie dodatkowo urzekła
les mirabelles
Jesienne warzywa z syropem klonowym 149jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek, miałam ciemne 2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido 2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w w paseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
Gosia gotuje
Tarta z dynią 233przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki: Ciasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko
Taste Of My Day
850. "Owsianka" na wynos. 231Kakaowe batony owsiane na czekoladowym spodzie*; jogurt naturalny i mandarynki *z kakao, daktylami, rodzynkami, pestkami dyni, kawałkami czekolady, bananem, Wstawiając tu zdjęcia robione o 11 w nocy mam ochotę sobie coś urwać, ale liczy się smak, a smakują dobrze! Zakupy jak zwykle, pojechałam po buty, a wróciłam z milionem innych rzeczy - bez butów
More food, love and dreams
Ciasto dyniowo-marchewkowe 165mój pierwszy romans z dynią, jakoś nigdy wcześniej nie miałam okazji :)Ale na pewno nie ostatni. Ciasto pyszne! Wilgotne, bardzo aromatyczne, z chrupiącymi bakaliami.I słodkim lukrem z kolorową posypką na wierzchu. Czyli doskonała odpowiedź na to, co w tej chwili za oknem:fuzja dwóch pór roku :)Czytaj więcej
bistro mama
Placuszki ziemniaczane z dynią 166mogę patrzeć.I nie przeszkadza mu, że w plackach jest cebula, czosnek, sól i pieprz ;)Tym razem byłam w stanie go zrozumieć.W plackach była słodkawa dynia, która przełamała ich wytrawność.Jedliśmy każdy po swojemu i zachwycaliśmy się ich smakiem.Czytaj więcej
bistro mama
Risotto z dynią...smak jesieni 224oknem pogoda nie dopisuje, czuć początki jesieni. Temperatura spadła, dynie pojawiają się w sklepach/na rynku...czas powoli żegnać lato. Dziś na blogu zaproponuję pyszne dyniowe risotto.Czytaj więcej
Ana Mari's world
Spaghetti Bucatini z dynią i kurkami 258października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's world
828. Dyniowe ciasto z fasoli, jak browni. 223czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g gęstego pure z dyni hokkoido25g mąki żytniejszczypta sody oczyszczonej1/3 łyzeczki proszku do pieczeniacynamoncoś do posłodzenia1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników
More food, love and dreams