mały i wspaniale smakuje.Przyznam się ,że czasem i ja wyjadam go bezpośrednio z torebki. Czas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego szczypta mielonego kardamonu(...)nierafinowany olej kokosowy do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy. Przyprawy wymieszałam ze sobą. Czosnek i imbir starłam na tarce o małych oczkach. Na gorący olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty
Z Kuchni Do Kuchnifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg dyni (po obraniu) 5 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 puszka mleka(...)kokosowego Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. W dużym garnku na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda
kulinarnyswiatdomipłaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy jaglanej garść fasolki płaskostrąkowej (lub zwykłej szparagowej) 2 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki gotowanej dyni (lub pieczonej, lub puree) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: curry, czubryca, garam masala, sól olej kokosowy do smażenia Mięso kroimy w kostkę, posypujemy curry i czubrycą. Na patelni rozgrzewamy olej(...)smażymy mięso. Dynię, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy blendujemy na krem, dodajemy do kurczaka. Doprawiamy garam masala i solą, dusimy przez 5-10 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i gotowaną fasolką. Ja fasolkę polałam olejem z pestek dyni i posypałam solą (do gotowania nie dodawałam soli). Smacznego
Kucharzycabędą zachwycone przede wszystkim dzieci, które nie cierpią kaszy gryczanej. Danie jest tak dobre, że kasza gryczana jaką znamy z dzieciństwa, jest niemal niewyczuwalna i odchodzi do lamusa. Dodatek dyni ożywi całość ,a tarty parmezan sprawi, że dzieci będą wołały o dokładkę. Składniki woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko mielona cielęcina uduszona w małej ilości wody i w sosie własnym(...)opcjonalnie mrożonki w słupkach , dowolne 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona ) por część biała olej kokosowy do smażenia olej lniany tłoczony na zimno do podania parmezan tarty świeża bazylia Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki. Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś. Międzyczasie udusiłam mielone
Z Kuchni Do Kuchniproblemy z nietolerancją glutenu zajrzyj tutaj ( http://revitum.pl/test/ ) aby dowiedzieć się więcej szczegółów. A na blogu, szaleństwa dyniowego ciąg dalszy. Idealne ciasto na świąteczną niedzielę! :) Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana 3/4 szklanki(...)być zwykły) 2 jajka 1/2 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno ale może być inny- nie oliwa z oliwek 200 g startej na tarce surowej dyni 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 50 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałów 1 brzoskwinia 1 płaska łyżeczka soli 1 cukier wanilinowy
Moja Mama GotujeKupując należy zwracać uwagę na to, aby bulwa była twarda z łodygami zakończonymi zielonym koperkiem. Dzisiaj na blogu surówka z kopru włoskiego z dodatkiem selera naciowego, jabłka i pestek dyni. Może być dodatkiem do ryby, kurczaka lub kromki chleba z humusem. Długo zachowuje jędrność i chrupkość. Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego Smaczna i zdrowa Składniki: 1 średni koper(...)włoski 1 czerwone jabłko 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki uprażonych pestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać
Moja Mama Gotujesyropu z agawy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta wędzonej lub zwykłej papryki Pozostałe: 2 marchewki 2 pietruszki 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 30 dag dyni 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie(...)przelać wrzątkiem), zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-12 minut. Jeżeli potrzeba, można w trakcie gotowania dolać odrobinę wody. Obraną dynię kroimy w dość dużą kostkę, marchew i pietruszkę kroimy na niewielkie plasterki lub paseczki, cebulę na ćwiartki, czosnek pozostawiamy w całości. Dynię skrapiamy 2 łyżkami oliwy wkładamy do otwartego żaroodpornego naczynia lub na blaszkę
Moja Mama Gotujeorzechów włoskich. Składniki: 6-7 sztuk okrągłych cukinii (mogą być podłużne , wtedy wystarczą 3-4 sztuki) 8-9 szt. suszonych pomidorów w oleju 1 szklanka orzechów włoskich ¼ szklanki pestek dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki płatków chili (ewentualnie ostrej papryki) 5 łyżek posiekanej(...)Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekamy przez 15 minut. Orzechy i pestki dyni mielimy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy płatki chili, mieloną kolendrę, posiekany czosnek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Podsmażamy około 2 minuty
Moja Mama Gotujepierwsze przymrozki, żałosne drzewa bez liści. Każdy miesiąc cieszy mnie z innych przyczyn, ale tylko grudzień - wzrusza." Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie). Witaj Grudniu! :) Zimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera(...)natki pietruszki Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut
Moja Mama Gotujeużyłam domowej mąki orkiszowej (zmielonych ziaren skiełkowanego orkiszu). Można oczywiście z powodzeniem wykorzystać mąkę bezglutenową - gryczaną, owsianą, ryżową, z tapioki, ciecierzycy, itp. Dla totalnie zdrowej, beztłuszczowej opcji pomińcie pestki dyni. Polecam! Składniki na 6 kotletów: 1/2 bulwy selera, 5 łyżek mąki orkiszowej lub bezglutenowej, 6 łyżek wody, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/4 łyżeczki pieprzu, pestki dyni (opcjonalnie(...)przypraw przyrządzamy panierkę. Plastry selera układamy na blaszce z wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy panierką (osobiście nie obtaczam całych plastrów w panierce, smaruje jedynie wierzch). Dekorujemy pestkami dyni i pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiudrugie duże doświadczenie w smażeniu karnawałowych słodkości. Z myślą o nich podaję przepis na bardzo łatwe i szybkie pączusie na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni. Myślę, że jeszcze macie jakieś zapasy dyniowego musu w spiżarni. Robi się je błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić(...)wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder do posypania smalec do smażenia Jajka, puree z dyni, cukier, skórkę i likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Wiem co jemsera typu feta 1 szklanka (nieugotowanego) makaronu pełnoziarnistego 1/2 czerwonej cebuli 4 jajka 12 kawałków pomidorów suszonych (w oliwie) oliwa z pomidorów 4 łyżeczki zielonego pesto 5 łyżek pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w średniej wielkości kostkę. Jarmuż myjemy i obrywamy listki z twardych łodyg(...)Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser kroimy na średniej wielkości cząstki. Pestki dyni prażymy na patelni. Pomidory kroimy w paski. Składniki sałatki mieszamy delikatnie ze sobą. Polewamy oliwą z pomidorów, dodajemy pesto. Sałatkę posypujemy pestkami dyni i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem
Qchnia po prostuwcale nie dziwi mnie, że przyciąga tylu turystów- KRAKOWSKI OBWARZANEK Jedyny i niepowtarzalny, a eksperymenty z nim to czysta przyjemność! Na dziś wersja z suszonymi pomidorami, ziarnami dyni i szynką parmeńską :) Składniki: 1 krakowski obwarzanek 2/3 suszone pomidory łyżka pestek dyni (dzień wcześniej zamarynowane w oleju i ziołach) garść rukoli 2/3 plastry szynki parmeńskiej 2/3 plastry sera żółtego topionego(...)nagrzanym piekarniku 5 min. 4. Między czasie górną część skrapiamy olejem z ziołami, w którym marynowały się nasze pestki. 5. Po wyciągnięciu z piekarnika części dolnej posypujemy ją pestkami dyni i rukolą. 6. Składamy obie części i podajemy z dipem jogurtowym. Smacznego! :) WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 porcja - 150 g w porcji 150 g Wartość energetyczna
FITBUuK