garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia. Rzodkiewki nacinamy(...)wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego
Moniki SmakołykiDaily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piure z dyni 1/2 szklanki mleka = 2 łyżki mleczka kokosowego light + uzupełniamy zwykłym mlekiem 1 3/4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę(...)wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste). Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta
Słodkie okruszkichilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego oliwa 1/2 cebuli, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki kurkumy 1 papryczka chilli(...)łyżeczka papryki chilli w płatkach) 2 puszki krojonych pomidorów sól do smaku szczypta cukru lub 1/2 łyżeczki syropu daktylowego 4 jajka do posypania: posiekana natka pietruszki, pestki dyni lub płatki migdałowe Przygotowanie: Kalafiora podziel na małe różyczki. Wrzuć do wrzątku i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź i odstaw. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wrzuć
Chilli Czosnek i Oliwaproszku do pieczenia, - ½ łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - szklanka puree z dyni (ok. 200g) - ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 50g) Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy puree(...)dyni. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: (na 2 porcje) - ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g), - kawałek dyni (ok. 100g) - papryka czerwona (ok. 150 g), - cebula (ok. 70 g), - por (ok. 119 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - pomidory krojone (ok. 400g - puszka) - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir. Sposób przygotowania: 1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora. 2. Do cebuli dodajemy(...)pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min. 3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min. 5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min. 6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Gulasz jest bogaty w: - pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCiasto wilgotne, mięciutkie z korzenną nutą i pachnące pomarańczą. Szukałam ciasta czekoladowego i znalazłam na blogu zufikowo, a że mam zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki(...)kardamonu Roztapiamy masło, odłożyć 4 łyżki cukru do ubicia białek a resztę dodać do masła i mieszając podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po lekkim przestudzeniu dodać puree z dyni, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami. Partiami dodawać mąkę do masy dyniowej i miksować na najniższych obrotach. Białka ubijamy
talerz przyjemnościSkładniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 mała dynia hokkaido 2 łyżki majeranku 3 łyżki oregano 2 łyżki tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 3 łyżki sosu sojowego garść jarmużu 0,5 pęczka koperku 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą(...)ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 3 ząbkami czosnku. Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z ugotowaną ciecierzycą. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej ryżowy paprykę, pieprz, sól,zapieczony czosnek, mąkę, sos sojowy,koperek, jarmuż. Formujemy kotleciki i zapiekamy w 200 st przez
Łycha smakówZimno za oknem, dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Pożywną i delikatną za razem. I tak powstała rozgrzewająca zupa curry z dynia i marchewką, z wkładką z kurczaka w curry sporą ilością grzanek z bagietki, posiekanymi pistacjami i olejem sezamowym! Zupa jest gęsta, zawiesista, bardzo pożywana, pikantna w smaku. Uwielbiam takie zupy zimą. Gdy wracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny(...)sposób się rozgrzać. Polecam! SKŁADNIKI NA ZUPĘ CURRY Z KURCZAKIEM: - curry indyjskie - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy
SMYKWKUCHNIwersja z pieczarkami, indykiem i szpinakiem jest dość tradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki(...)mrożonego szpinaku 1 cebula 5 ząbków czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, imbir, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, eliksir - przepis znajdziecie tutaj ziarna słonecznika i dyni Indyka kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy 2 łyżki eliksiru i po jednej łyżeczce imbiru, natki, gałki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wrzucamy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zdjęcia, które wykonała moja "Guru foto" Sylwiusia :). Wszystkie rady w robieniu zdjęć otrzymuje od niej, ale jak widać do mistrzunia jeszcze mi daleko :). Potrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i kroimy w talarki polewamy oliwą(...)solimy, pieprzy, posypujemy świeżymi ziołami i zapiekamy przez ok 1 godz. Następnie dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min. Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami. Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko
Łycha smakówsosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko(...)ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki
My Chcemy Jeśćkrem mojej dobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* ) Krem Dyniowy z grzankami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (może być 1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany 18% sól , pieprz, vegeta, magi, koperek około 5 łyżek oliwy z oliwek 4 kromki starszego(...)warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę i wrzucamy dynię razem z cebulą na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą - podsmażamy przez około 10-15 minut, następnie wlewamy na patelnię
W Moim Magicznym Domucoś muszę dać Miśkom do jedzenia. W ferworze gotowania „na święta”, nie miałam zbytnio czasu na zrobienie obiadu (heh) więc wymyśliłam sobie na szybko jednogarnkowe risotto z dynią- wrzucasz wszystko po kolei do gara i po 30 minutach możesz spokojnie wraca do lepienia 174 pieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej(...)kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżą oleju. Podsmaż 3 minuty aż zacznie się szklić
greenscarfskorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynie przekładamy do kielicha blendera , dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę dodając na koniec masło i cukier. Skorzonerę tniemy(...)słupki o długości koł o 2 cm. Rybę wykładamy na dynie i podajemy z pieczoną skorzonerą . Banię (dynię) można zastąpić pieczonymi ziemniakami i podać karpia np. z puree z fioletowych ziemniaków
SzczyptaSmaQWitam serdecznie Propozycja na chleb z kaszą gryczaną, pestkami dyni i słonecznikiem, jest smaczny i pięknie pachnie. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 1200 g 600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 360 ml letniej wody 100 g kaszy gryczanej 45 g drożdży świeżych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 10 g soli 1 łyżeczka cukru(...)kaszę gryczaną, sól, wodę . Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat. Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam. Ciasto wyrabiam około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką
Uwaga Babcia Piecze Chleb