opakowanie ciasta francuskiego*, 1 kg rabarbaru, 4 żółtka, 2 jajka, 220 g cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, Ciasto rozmrozić i upiec według przepisu na opakowaniu. Rabarbar umyć, obrać, odłożyć pół jednej łodygi, resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy(...)krem oparłam drugi kawałek ciasta, kawałkami rabarbaru, ciasto posypałam cukrem pudrem. Napoleonkę można podać z mrożonymi kulami rabarbaru . * zwracajmy uwagę, aby ciasto było z masłem. Oczywiście można zrobić ciasto francuskie w domu, ale to zajmuje trochę czasu.... zastawa
królestwo garówPrzepis zapewne zamieszczę niebawem, gdyż warto samemu się pokusić w jej produkcję w domu. Jest ona o niebo lepsza od tej, którą polecają nam supermarkety. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego dżem pomarańczowy 1 żółtko skórka pomarańczowa 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki cukru pudru A jak to zrobić: Ciasto francuskie podzielić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć dżem
Kuchnia w opałachciasta francuskiego można wyczarować różne różności. Pyszności na słono, słodko, z mięskiem czy z warzywami - za to plus dla niego. Minusem jest cena - za 450 g bezglutenowego ciasta francuskiego zapłaciłam prawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki. FARSZ - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek(...)gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli chce mieć jednolitą masę albo farsz - używam blendera. Pieczemy do zarumienienia się ciasta. Proste, smaczne i szybkie. Smaczna przekąska gotowa
BezglutenowaIzabelaSezon na szparagi powoli się zaczyna. My lubimy bardzo. Tym razem zrobiłam z pstrągiem łososiowym, mozzarellą, doprawiłam suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystko zapiekłam w cieście francuskim. Wyszło pysznie, na pewno powtórzymy nie raz :-) Miłego dnia :-) Składniki: około 500 g filetu z pstrąga łososiowego 1 opakowanie szparag 1 łyżeczka cukru 1 kulka mozzarelli 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz 1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ja gotuję do momentu, aż będą al'dente. Wyjmujemy, studzimy. 2. Pstrąga myjemy, obieramy ze skóry, oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na 3 mniejsze porcje. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Z jednej strony
kruche babeczkiobecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder(...)plasterki. Pokrojone jabłka dodać do wina i gotować około 2-3 minuty. Wyłączyć gaz i pozostawić na około 10 minut. Po upływie czasu jabłka wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciasto francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku. Układać na nich plastry jabłek tak, aby część ze skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem
Kuchnia w opałachdeser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g borówek 70 dkg moreli 1 szklanka śmietany 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mięta świeża Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem(...)Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję
wesoła kuchniaPaszteciki z ciasta francuskiego mogą być podawane jako szybka przekąska na przyjęciach. Robi się je w kilka chwil, oczywiście jeśli korzystamy z gotowego ciasta francuskiego:) Z pewnością zdobędą uznanie Twoich gości i staną się hitem każdej imprezy. Tym razem robiłam je z małych dziecięcych paróweczek, które znalazłam na sklepowej półce, ale można je zrobić ze zwykłych długich parówek (tylko
Krokusowy DomMusiały być serduszka... Czas przygotowania 20 minut :D SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie mrożone maliny łyżka cukru Rozmrożone maliny (połowa opakowania),miażdżymy z cukrem. Podgrzewamy piekarnik na 200-220 stopni Na rozłożonym cieście francuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut
MarciochaKucharzyTrójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam. POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców(...)roztrzepane jajko do posmarowania ciastek , przed wstawieniem do piekarnika Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny+kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie Ser, masło,żółtko skrobię i cukier mieszamy. Ciasto kroimy na trójkąty, które układamy na papierze do pieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu
WYSPA SZCZĘSLIWAszybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat(...)Zimną polędwicę rozciąć formując płaski płat mięsa. Na jednym brzegu rozsmarować konfiturą (pasek 2 cm), na konfiturę wyłożyć owoce i posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym
SzczyptaSmaQCiasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładała i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet fajnie z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem dobrze smakowała. Składniki: 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu(...)pomidorami PROFi, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 120 g sera camembert z ziołami, pieprz zielony świeżo mielony, 1 łyżka kapary, ¼ świeżej papryki czerwonej, ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili. Przygotowanie: Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na samym początku ciasta, po długości układamy
Moniki Smakołykigotowanego bez kości, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka, 50 ml bulionu, sól, pieprz, cukier, 500 g szpinaku mrożonego, liście, tłuszcz do smażenia (masło, smalec), 1 opakowanie ciasta francuskiego*, Szpinak ułożyć na sicie, zostawić do rozmrożenia. Mięso zemleć. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek i papryczkę posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać(...)czosnek i papryczkę, chwilę razem dusić, wlać bulion i zagotować. Wymieszać z mięsem mielonym. Szpinak lekko odcisnąć, tak aby pozbyć się jak największej ilości wody. Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Na nim rozłożyć 1/2 szpinaku, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając (wzdłuż drugiego dłuższego boku) wolny pas, szerokości około 3 cm. Na szpinaku ułożyć masę mięsną, na nim resztę szpinaku. Wolny pas ciasta
królestwo garówSylwestra Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie
codojedzeniapadano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone
Moja smaczna kuchniainspiracje, ciekawe pomysły i mnóstwo nowych przepisów. W końcu jest tyle do zrobienia, tyle do spróbowania. Moje postanowienia w tym roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne:* Mus czekoladowy* Tarta Tatin* Baclava* oczywiście Ciasto francuskie* Ravioli* Risotto* Domowe pieczywo* Domowy makaron
W poszukiwaniu inspiracji