ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:152/361)

Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 169

również ciekawy zielony kolor.  Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana. Składniki: 1 duży pęczek zielonych szparagów(...)chudego, wędzonego boczku 4 jajka ekologiczne 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%) 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku gotowe ciasto francuskie 1/3 łyżeczki soli sól, cukier do gotowania szparagów Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, obgotować krótko (3 minuty) w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Odcedzić, przelać na sicie zimną

Codziennik Kuchenny
PASZTET Z ŁOSOSIA 127

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę

OliveandThyme
Rożki z ciasta filo z nadzieniem serowo-łososiowym 449

opakowania powinniśmy zużyć je od razu a nawet podczas pracy z pozostałymi składnikami arkusze zabezpieczyć przykrywając wilgotną ściereczką. Po upieczeniu filo jest niezwykle kruche i chrupiące.W przeciwieństwie do ciasta francuskiego filo nie rośnie i nie rozwarstwia się więc żeby uzyskać kilka warstw trzeba po prostu użyć kilku płatów nałożonych na siebie, najpierw przesmarowanych tłuszczem. Zobacz przepis na przekąski(...)ciastem francuskim ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pomidorowa uczta 148

Koniecznie dla tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie(...)pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli.   Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku

Kucharzyca
Kostka warszawska (Napoleonka) 103

trochę ze świata żywych, ale koniec końców, nareszcie są wakacje. Na dobry początek 'sezonu kręcenia się w kuchni' trafiła prosta i tania napoleonka. Składniki -opakowanie (ok 40dag) mrożonego ciasta francuskiego -1 litr mleka -1 kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny(...)składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać połowę mleka, dodać masło. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z mąką

Zielona Kuchnia
,,Tarta z kurkami” 107

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie

Podróż w kulinaria
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 145

kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację jak i na eleganckie przyjęcie, gdyż prezentuje się niezwykle efektownie. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z kurczaka 2 garści świeżego szpinaku Ser Feta Sól, pieprz, oregano 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na złoty kolor(...)Rozkładamy ciasto francuskie i na środek kładziemy szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest, żeby paski po obu stronach były nacięte w takiej samej ilości i w równej odległości. Następnie składamy warkocz, nakładając naprzemiennie paski z obu stron jeden na drugi. Warkocz

Podróż w kulinaria
Tarte tatin z boczniakami 138

Idealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta francuskiego czy też kruchego. Miałam ochotę na boczniaki, które jakoś częściej goszczą u mnie w sezonie jesienno- zimowym, ta forma ich serwowania jest dla mnie idealna. Składniki na formę o średnicy(...)formy 12 cm: gotowe ciasto francuskie około 300 g boczniaków (standardowo pakowane są po 200 g więc równie dobrze możesz użyć jednego lub dwóch opakowań, ja nie cierpię zostawiać takich resztek- swoje 100 g pozostałe użyłam w tym samym dniu do innego dania) 2 cebule, z czego jedna może być czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam 1 łyżki oliwy

greenscarf
Schabowe inaczej 153

byłabym sobą gdybym gdybym coś z ciastem francuskim nie zrobiła. Mam troszkę więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni . W programie mam przetwory, obiad i deser . O przetworach na razie nie będę pisała o szarlotce również ,zwłaszcza że wypieki słodkości nie są moją mocną stroną . Dlatego skoncentrowałam się na coś w rodzaju przystawki przedobiedniej.   Składniki  na 4 sztuki(...)ciasto francuskie 4 kotlety schabowe 1/4 główki kapusty białej kilka pieczarek 1 cebula  sól.pieprz Wykonanie kapustę siekam w paski, cebulę we wiórka ,pieczarki w plastry i na rozgrzanej patelni podsmażam wszystko (ok 3 minut) , następnie posypuje farsz solą po to by warzywa puściły wodę ,przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok 10 minut

Eli Gotowanie
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 122

polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku papier ryżowy lekko zmoczony. Na nim rozsmarować połowę pestek z miodem, ułożyć na nich polędwiczkę, posmarować ją z wierzchu, resztą pestek z dynią

królestwo garów
Francuskie pikantne kokardki w siemieniu lnianym 191

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka

Zasmakuj Kuchni
Chrupiące paluchy francuskie z kozim serem i ziołami 146

Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę . To fajny pomysł na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można podawać(...)Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich paluchach sprawdził

Smaczna Pyza
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 295

Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy(...)ręką do połączenia składników. Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy

Słodkie okruszki
Paszteciki z kaszanką 141

Jeśli coś w świecie kulinarnym może zaskoczyć, z pewnością mogą być to paszteciki z kaszanką;). Poniżej przepis, ocenę zostawiam Wam:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 kaszanki 1 duża cebula 1 jajko olej 1. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszankę, na sam koniec wbijamy jajko, podsmażamy aż się zetnie. Studzimy.  2. Ciasto francuskie

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania