wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:92/123)

Bułki do hamburgerów 254

mówi sama za siebie!  Gotowe bułki do hamburgerów i hot dogów, tortille czy pity niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi, domowymi wypiekami. To produkty bardzo mocno przetworzone, wytwarzane z oczyszczonej, wysokoglutenowej mąki pszennej.  Praktycznie wszystkie tego typu wyroby zawierają konserwanty, polepszacze smaku i zapachu oraz wiele dodatkowych substancji konserwujących i nadających produktowi miękkość, smak i zapach, które pozostają(...)Gotowe bułki do hamburgerów czy hot dogów „wzbogacane” są także glukozą, a nawet sztucznymi środkami przetwarzającymi mąkę. Efekt? Produkty nawet po kilku miesiącach wyglądają i smakują tak samo. – Tymczasem domowy wypiek już po dwóch, trzech dniach psuje się, wysycha, pleśnieje, zmienia strukturę, zapach i smak. Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić

Garniec Magalie
Żyj jak rolnik. 100 sposobów jak żyć w zgodzie z naturą. 148

idący na łąkę, doglądający zbóż, warzywnika czy zwierząt. Prowadził takie samowystarczalne gospodarstwo, gdzie było mleko i jaja od kur, własne mięso i wyroby. Z tej książki dowiesz się wszystkiego co trzeba wiedzieć o prowadzeniu gospodarstwa domowego, samowystarczalnego, które zaspokoi potrzeby domowników. Nawet osoby mieszkające w mieście na balkonie mogą urządzić swój własny warzywnik. Ci co planują zakupić kawałek ziemi

AZgotuj!
Mielonka z łopatki i boczku 160

Domowa mielonka z łopatki i boczku. Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych. Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi. Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację. mielonka z łopatki i boczku

Ewa w kuchni
Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 199

hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda wędlina posiadała swój niepowtarzalny, odmienny smak. Zdecydowanie

Sajkofanka smaku
Blok czekoladowy z mleka granulowanego z mnóstwem herbatników 420

również moja mama w domu i wtedy to była prawdziwa rozpusta. Rodowód tego smakołyku sięga zapewne jeszcze dalej. To był taki domowy odpowiednik czekolady, której w sklepach nie można było kupić. Były dostępne jedynie wyroby czekoladopodobne, które naprawdę nie smakowały dobrze. Za to taki blok czekoladowy... Mmmm! Pycha :) Teraz czekolada jest już powszechnie dostępna i także z niej można

Ratunku obiad
Domowa szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem / Bread with sunflower seeds at ham 306

Jeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Recepturyznajdziesz na tym blogu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 149

warto przygotowywać domowe wędliny? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi? Samodzielne przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak mogłoby(...)sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz,  że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy  i służyć

Życie zaczyna się w kuchni
Chlebowe smarowidło - dietetyczna pasta rybna 298

Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Maślaki w marynacie 178

Sezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów,  niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy pasztet 165

Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet

Na moim talerzu
Paola - Zamykarka do puszek 137

 To była moja pierwsza zamykarka na jakiej robiłem wyroby w puszkach. Zamykarka była elektryczna ale była możliwość zdemontowania silnika i założenia koła-korby i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI 136

Tęsknicie za smakiem babcinych, pachnących latem wypieków? A co powiecie na domowe BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI? Mięciutkie, soczyste i słodkie - idealne! Artykuł BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z

COOKMAGAZINE
Stempelki do ciastek – oryginalny pomysł na dekorację. Sprawdź, jak je wykorzystać 98

Szukasz prostego, ale ciekawego sposobu na ozdoby do Twoich wypieków? Niezależnie od tego, czy zajmujesz się cukiernictwem zawodowo, czy w domowym zaciszu, przydadzą Ci się oryginalne stemple. Pomogą Ci tworzyć słodkie dzieła sztuki, nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. W jaki sposób można je wykorzystać? Gdzie znajdziesz ciekawe propozycje? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek. Po co dekorować wypieki? Wszyscy(...)strona podlega pierwszej ocenie. Wybierając słodkości w kawiarniach czy cukierniach, najczęściej kierujemy się ich walorami estetycznymi. Zasada ta sprawdza się także na domowych przyjęciach, dlatego warto zadbać o atrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie

Moja smaczna kuchnia
Eksperymentalny kotlet mielony z wołomińską duszą 144

eksperymentu. Efekt? Smaczne, kształtne kotlety mielone nie będące jednak wiernym odzwierciedleniem oryginału. Wniosek? To jednak lata praktyki i doświadczenia dobrej gospodyni domowej tworzą niepowtarzalny smak mielonych mojej Mamy. Użycie takich samych składników i sprzętów przybliżyło moje wyroby do ideału, ale tylko o krok ;) Lata praktyki przede mną

Kuchnia po mojemu
Sałatka która nadaje się na każdą okazję i święta 198

A wystarczą bardzo proste składniki 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy odsączona 1 słoik majonezu lub domowy majonez , trochę ketchupu 1 brokuł taki najmniejszy, oczyścić

Moje Wyroby