mówi sama za siebie! Gotowe bułki do hamburgerów i hot dogów, tortille czy pity niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi, domowymi wypiekami. To produkty bardzo mocno przetworzone, wytwarzane z oczyszczonej, wysokoglutenowej mąki pszennej. Praktycznie wszystkie tego typu wyroby zawierają konserwanty, polepszacze smaku i zapachu oraz wiele dodatkowych substancji konserwujących i nadających produktowi miękkość, smak i zapach, które pozostają(...)Gotowe bułki do hamburgerów czy hot dogów „wzbogacane” są także glukozą, a nawet sztucznymi środkami przetwarzającymi mąkę. Efekt? Produkty nawet po kilku miesiącach wyglądają i smakują tak samo. – Tymczasem domowy wypiek już po dwóch, trzech dniach psuje się, wysycha, pleśnieje, zmienia strukturę, zapach i smak. Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić
Garniec Magalieidący na łąkę, doglądający zbóż, warzywnika czy zwierząt. Prowadził takie samowystarczalne gospodarstwo, gdzie było mleko i jaja od kur, własne mięso i wyroby. Z tej książki dowiesz się wszystkiego co trzeba wiedzieć o prowadzeniu gospodarstwa domowego, samowystarczalnego, które zaspokoi potrzeby domowników. Nawet osoby mieszkające w mieście na balkonie mogą urządzić swój własny warzywnik. Ci co planują zakupić kawałek ziemi
AZgotuj!Domowa mielonka z łopatki i boczku. Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych. Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi. Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację. mielonka z łopatki i boczku
Ewa w kuchnihasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym smakiem i aromatem. A najpiękniejsze w tym wszystkim było to, iż każda wędlina posiadała swój niepowtarzalny, odmienny smak. Zdecydowanie
Sajkofanka smakurównież moja mama w domu i wtedy to była prawdziwa rozpusta. Rodowód tego smakołyku sięga zapewne jeszcze dalej. To był taki domowy odpowiednik czekolady, której w sklepach nie można było kupić. Były dostępne jedynie wyroby czekoladopodobne, które naprawdę nie smakowały dobrze. Za to taki blok czekoladowy... Mmmm! Pycha :) Teraz czekolada jest już powszechnie dostępna i także z niej można
Ratunku obiadJeśli jeszcze nie znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Recepturyznajdziesz na tym blogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławarto przygotowywać domowe wędliny? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Unikając żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej wiele dodatków chemicznych, zdarza się, że wybierają samodzielne przygotowywanie posiłków oraz takich produktów jak pieczywo, czy wędliny. Dlaczego warto zainteresować się tymi drugimi? Samodzielne przygotowywanie domowych wędlin jest możliwe i wcale nie takie trudne, jak mogłoby(...)sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz, że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy i służyć
Życie zaczyna się w kuchniJeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet
Na moim talerzuTo była moja pierwsza zamykarka na jakiej robiłem wyroby w puszkach. Zamykarka była elektryczna ale była możliwość zdemontowania silnika i założenia koła-korby i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tęsknicie za smakiem babcinych, pachnących latem wypieków? A co powiecie na domowe BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI? Mięciutkie, soczyste i słodkie - idealne! Artykuł BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI pochodzi z
COOKMAGAZINESzukasz prostego, ale ciekawego sposobu na ozdoby do Twoich wypieków? Niezależnie od tego, czy zajmujesz się cukiernictwem zawodowo, czy w domowym zaciszu, przydadzą Ci się oryginalne stemple. Pomogą Ci tworzyć słodkie dzieła sztuki, nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem. W jaki sposób można je wykorzystać? Gdzie znajdziesz ciekawe propozycje? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek. Po co dekorować wypieki? Wszyscy(...)strona podlega pierwszej ocenie. Wybierając słodkości w kawiarniach czy cukierniach, najczęściej kierujemy się ich walorami estetycznymi. Zasada ta sprawdza się także na domowych przyjęciach, dlatego warto zadbać o atrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie
Moja smaczna kuchniaeksperymentu. Efekt? Smaczne, kształtne kotlety mielone nie będące jednak wiernym odzwierciedleniem oryginału. Wniosek? To jednak lata praktyki i doświadczenia dobrej gospodyni domowej tworzą niepowtarzalny smak mielonych mojej Mamy. Użycie takich samych składników i sprzętów przybliżyło moje wyroby do ideału, ale tylko o krok ;) Lata praktyki przede mną
Kuchnia po mojemuA wystarczą bardzo proste składniki 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy odsączona 1 słoik majonezu lub domowy majonez , trochę ketchupu 1 brokuł taki najmniejszy, oczyścić
Moje Wyroby