Jak wyczyścić srebrne sztućce 181wytrzeć je do sucha miękką ściereczką. Wyrobów ze srebra i wyrobów posrebrzanych nie powinno się myć w zmywarkach. Jak konserwować srebrne wyroby. Odpowiednie, opisane powyżej, przechowywanie wyrobów ze srebra powinno uchronić je przed śniedzeniem. Jeśli pomimo to pojawiłyby się przebarwienia należy usunąć je jak najszybciej. Można to zrobic prostymi domowymi sposobami. Pasta do zębów: wycisnąć niewielką(...)litr wody. Wyroby ze srebra pozostawić w roztworze na kilka godzin. zsiadłe mleko: zanurzyć wyroby ze srebra na około 30 minut, po czym dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Uwaga: nie wolno myć w roztworze soli lub sody srebrnych lub posrebrzanych sztućców, jeśli są one dodatkowo oksydowane tlenkami metali. plamy na wyrobach ze srebra mogą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROGALIKI Z BUDYNIEM 161Pachnące, domowe, przywołujące wspomnienia! Takie są nasze ROGALIKI Z BUDYNIEM! Proste w przygotowaniu, pełne głębokiego smaku wanilii. Deser idealny! Artykuł ROGALIKI Z BUDYNIEM pochodzi z serwisu
COOKMAGAZINE
Polędwica łososiowa , wędlina wędzona na zimno 218której Grecy na oczy nigdy nie widzieli Tak czy inaczej warto się pomęczyć , bo jest to jedna z najlepszych o ile nie najsmaczniejsza ze wszystkich możliwych wyrobów . Delikatna , aromatyczna i zdrowa , bo domowa Składniki : 1,5 kg schabu bez tłuszczu 2 l wody 2 łyżki soli peklującej sznurek lub siatka wędliniarska do wiązania drewno i zrębki olchy
Ogrodnik w podróży
Bułeczki pełnoziarniste 209obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec. Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też domowy. Czy trzeba czegoś więcej, by choć na chwilę, pozwolić kubkom smakowym przywołać wspomnienia… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bułeczki pełnoziarniste appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko
Wędzone pstrągi 148Wędzone domowe ryby - na ciepło wprost z wędzarni, lub też na zimno, do past, sałatek czy chleba. Czy może być coś lepszego? Już żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi(...)skóra na całej powierzchni oraz wnętrze ryby będzie zupełnie suche, w dotyku jak pergamin. Prawidłowe osuszanie jest sukcesem udanego wędzenia - na dobrze osuszonym towarze nie osadzają się substancje smoliste, wyroby są pięknie uwędzone, a nie czarne jak smoła. Czas osuszania zależy od warunków pogodowych, temperatury zewnętrznej - raz może trwać 50 min, a czasem dłużej. Przy tych pstrągach zajęło
Kocham..lubię..gotuję..
Domowa pieczeń na kanapki 398Domowa pieczeń na kanapki Kupując w sklepie gotowe wyroby mięsne, często napotykamy się na szereg zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaków, czy barwników, jednak jest sposób, aby tego uniknąć. Polecam Wam przygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka. Skład: - pierś z kurczaka - 1 sztuka, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka miodu
Fit-amina
Smalec z mięsem i warzywami -jak pasztet 267Po prostu pyszny,uwielbiamy go i często gości w mojej lodówce.Jest bardzo prosty do zrobienia,kremowy i super smaruje się na pieczywie i tak naprawdę
Swojskie jedzonko
Szyneczka domowa z udźca kurczaka pieczona w puszcze 211Domowej szyneczki nie zastąpią te ze sklepu. Raz zrobiona zagości na stałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować dużej puszki i rękawa do pieczenia
Bułka z Chlebem
Pączki i donaty 188obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) obwarzanki i donaty. Gotowe wyroby przykrywamy ściereczką na kolejne 20 min. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem
Gotowanie jest łatwe
Domowy makaron 170W ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i
Na moim talerzu
Wafle domowe 159Przy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania
Na moim talerzu
Domowy zakwas na żurek 166Myślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory
Na moim talerzu
Masło daktylowe 169Coś genialnego, szybkiego, pysznego ! Głównie dodaję posiekane daktyle do owsianki mojej jak i synka, tym razem szukałam czegoś co zastąpi krem na kanapki, który ma w
Na moim talerzu
Domowy miód 197A dokładnie miód z mniszka lekarskiego. Uwielbiam takie eksperymenty, zdrowe, naturalne, łatwe, tanie. Inspiracją była grupa kulinarna na facebooku, dziewczyny co chwile wstawiały zdjęcia miodu z
Na moim talerzu
Domowe muesli 152Wspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho) za to
Na moim talerzu