wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:88/123)

Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8711

Zaczęłam przygodę z wyrobami mięsnymi na kanapki, oczywiście wytwarzanymi metodami domowymi. Bo się obraziłam na sklepy mięsne! Strasznie mnie irytuje jak kupuję wędlinę w cenie nawet 35 zł za kilogram i po dwóch dniach, a czasami wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem

Blondynka Gotuje
ŻUREK 88

moja ulubiona pozycja na wielkanocnym stole.  Żurek przygotowany  z domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis  Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz  TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego  500 g kiełbasy  300 g wędzonego boczku  2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy

Kukuleczki
Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą 430

Domowe pasztety i inne mięsne wyroby są o niebo lepsze od tych sklepowych. Przede wszystkim dlatego, że doskonale wiemy z czego one są zrobione.Pasztet doskonale smakuje z marmoladą z cebuli, przepis znajdziecie tutaj: konfitura z czerwonej cebuliSkładniki:1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)2 jajka1 marchewka1 pietruszka2 czerstwe bułki najlepiej graham500 ml mleka2 cebule4

Bon Appetit Małgorzaty
Jak wyczyścić srebrne sztućce 121

wytrzeć je do sucha miękką ściereczką. Wyrobów ze srebra i wyrobów posrebrzanych nie powinno się myć w zmywarkach. Jak konserwować srebrne wyroby. Odpowiednie, opisane powyżej, przechowywanie wyrobów ze srebra powinno uchronić je przed śniedzeniem. Jeśli pomimo to pojawiłyby się przebarwienia należy usunąć je jak najszybciej. Można to zrobic prostymi domowymi sposobami. Pasta do zębów: wycisnąć niewielką(...)litr wody. Wyroby ze srebra pozostawić w roztworze na kilka godzin. zsiadłe mleko: zanurzyć wyroby ze srebra na około 30 minut, po czym dokładnie opłukać i wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Uwaga: nie wolno myć w roztworze soli lub sody srebrnych lub posrebrzanych sztućców, jeśli są one dodatkowo oksydowane tlenkami metali. plamy na wyrobach ze srebra mogą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROGALIKI Z BUDYNIEM 87

Pachnące, domowe, przywołujące wspomnienia! Takie są nasze ROGALIKI Z BUDYNIEM! Proste w przygotowaniu, pełne głębokiego smaku wanilii. Deser idealny! Artykuł ROGALIKI Z BUDYNIEM pochodzi z serwisu

COOKMAGAZINE
Polędwica łososiowa , wędlina wędzona na zimno 166

której Grecy na oczy nigdy nie widzieli Tak czy inaczej warto się pomęczyć , bo jest to jedna z najlepszych o ile nie najsmaczniejsza ze wszystkich możliwych wyrobów . Delikatna , aromatyczna i zdrowa , bo domowa Składniki : 1,5 kg schabu bez tłuszczu 2 l wody 2 łyżki soli peklującej sznurek lub siatka wędliniarska do wiązania drewno i zrębki olchy

Ogrodnik w podróży
Bułeczki pełnoziarniste 138

obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec.   Składniki: -  4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)piekarnika nagrzanego do  180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też domowy. Czy  trzeba czegoś  więcej, by choć na chwilę, pozwolić kubkom smakowym  przywołać wspomnienia… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Bułeczki pełnoziarniste appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Wędzone pstrągi 90

Wędzone domowe ryby - na ciepło wprost z wędzarni, lub też na zimno, do past, sałatek czy chleba. Czy może być coś lepszego? Już żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi(...)skóra na całej powierzchni oraz wnętrze ryby będzie zupełnie suche, w dotyku jak pergamin. Prawidłowe osuszanie jest sukcesem udanego wędzenia - na dobrze osuszonym towarze nie osadzają się substancje smoliste, wyroby są pięknie uwędzone, a nie czarne jak smoła. Czas osuszania zależy od warunków pogodowych, temperatury zewnętrznej - raz może trwać 50 min, a czasem dłużej. Przy tych pstrągach zajęło

Kocham..lubię..gotuję..
Domowa pieczeń„ na kanapki  342

Domowa pieczeń na kanapki       Kupując w sklepie gotowe wyroby mięsne, często napotykamy się na szereg zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaków, czy barwników, jednak jest sposób, aby tego uniknąć. Polecam Wam przygotowanie własnej, domowej pieczeni z piersi z kurczaka.  Skład:  -  pierś z kurczaka - 1 sztuka,  - 3 łyżki oliwy,  - 1 łyżka miodu

Fit-amina
Smalec z mięsem i warzywami -jak pasztet 192

Po prostu pyszny,uwielbiamy go i często gości w mojej lodówce.Jest bardzo prosty do zrobienia,kremowy i super smaruje się na pieczywie i tak naprawdę

Swojskie jedzonko
Szyneczka domowa z udźca kurczaka pieczona w puszcze 158

Domowej szyneczki nie zastąpią te ze sklepu. Raz zrobiona zagości na stałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować dużej puszki i rękawa do pieczenia

Bułka z Chlebem
Pączki i donaty 132

obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) obwarzanki i donaty. Gotowe wyroby przykrywamy ściereczką na kolejne 20 min. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy.  Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem

Gotowanie jest łatwe
Domowy makaron 111

W ostatnim czasie chodził mi po głowie domowy makaron, taki do rosołu, przejrzałam przepisy w internecie, jednak było ich tak wiele nie wiedziałam, który wybrać i

Na moim talerzu
Wafle domowe 106

Przy okazji weekendowych zakupów kupiłam wafle, miałam też mleko w proszku, które czekało na wykorzystanie. Szperając w przepisach znalazłam taki , który bardzo mnie zaciekawił. Dla przełamania

Na moim talerzu
Domowy zakwas na żurek 119

Myślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory

Na moim talerzu