Kolejna domowa kiełbasa ze słoika tym razem z mięsa indyczego. Dla mnie jest to taki przysmak,kruchy i delikatny,doskonały na kanapki. Zrobiłam w małych słoiczkach
Kolorowa kuchnia ElkiDomowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEZapasy w mojej domowej spiżarni powiększyły się o kolejne, kulinarne zdobycze - pyszną sałatkę paprykowo-cukiniową w octowej zalewie.Myślę, że dla amatorów zdecydowanych smaków przepis będzie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowe wędliny to te cieszące się największym powodzeniem. Dzisiaj wracam do wyrobów z użyciem szynkowara. Tym razem trafiło na indyka. Przygotowałam go jako prasowankę w galarecie. Do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, a warto sięgać po drobiowe wędliny jako alternatywę dla tych wszelakich wieprzowych wyrobów. Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara SKŁADNIKI : około 800 g filetu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś odbył się kolejny Kiermasz Produktów Regionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru. Takie wydarzenia
Sajkofanka smakutropem, warsztaty wędliniarskie to strzał w dziesiątkę! Podczas nich każdy z uczestników będzie pracował przy swoim stanowisku, wyposażonym w sprzęt do wędliniarstwa domowego. Oczywiście do dyspozycji kursantów będzie wiele rodzajów mięsa, a wykonane własnoręcznie wyroby będzie można zabrać do domu. Tego typu warsztaty to okazja, by poznać nowe smaki i zdobyć cenną wiedzę. Przygotowując się do tłustego czwartku, warto
Ugotowane pozamiatanedomu. Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama
Mieszam w GarnkuSer do wędzenia najlepszy byłby domowy. W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki. Jeden obkleiłam plasterkami czosnku
Gotowanie jest łatweWędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych. Składniki 1 kg szynki myszki Marynata : 4 łyżki piwa 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kolendry kilka ziaren ziela angielskiego całe goździki Przygotowanie Marynata : piwo, miód, cynamon, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego utartego grubo w moździerzu wymieszałem. Zapeklowaną szynkę posmarowałem
R'n'G KitchenDomowe wędzarnie i domowe kiełbasy cieszą się niezwykłą popularnością. Wszystko przez to, że w sklepach coraz ciężej dostać dobrej jakości wyroby a na dodatek przepisy utrudniają przemysłowe wędzenie. Coraz więcej firm nie wędzi swoich wyrobów w dymie a stosuje chemiczne preparaty nadające smak wędzenia. Po części wymuszone jest to europejskimi regulacjami a po części wymuszone jest to kosztami(...)dziwi więc fakt, że dużo ludzi sięga po własnoręcznie przygotowane kiełbasy. Zwłaszcza, że przygotowanie kiełbasy jest proste i tanie. Domowe wędzarnie można kupić już za 300 złotych a mięso do kiełbas nie przekroczy ceną samej kiełbasy. Ponadto w domowej kiełbasie znajdują się tylko najlepsze gatunki mięs. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na trzy r\u00f3\u017cne domowe
ProstePesto.pljuż moi domownicy rozglądają się za jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń(...)gotowy wyrób będzie miał o wiele wyraźniejszy smak niż doprawiane mięso) oraz wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi się mocno kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych sklepów), dzielimy
Miód i pieprzromantycznej kolacji we dwoje, cudowne uzupełnienie domowego spa, piękna ozdoba na stole lub komodzie. Jeśli Naturalne świece to również wspaniały pomysł na prezent dla bliskich, zwłaszcza jeśli wykonamy je własnoręcznie. Jak przygotować naturalne świece zapachowe w domu? Jakie produkty będą nam potrzebne? O tym dowiecie się w dzisiejszym wpisie. Dlaczego domowe świece sojowe? Własnoręcznie przygotowane świece to nie tylko(...)jemy. Tak tu wiemy, z czego przygotowane są nasze świece. Na rynku można znaleźć różne rodzaje wosków przeznaczonych do samodzielnego wyroby świec. Ja polecam wosk sojowy . To produkt w pełni biodegradowalny i bezpieczny dla nas i środowiska. Domowe świece zapachowe oparte na wosku sojowym oraz naturalnych olejkach eterycznych, to sama przyjemność. Takie świece mają wydłużony czas palenia oraz
Słodkie okruszki