wołowina - 6514 przepisów (strona:131/435)

Cumberland Pie 103

jest kilka różnic w tych trzech zapiekankach: Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd’s Pie to jak nazwa wskazuje jagnięciną. Cumberland Pie to kawałki wołowiny – u mnie, karkówka – i plastry ziemniaków, zapieczone pod mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki ma w średniowieczu, kiedy

RafalCook
Curry z brokułami i dynią 87

Potrawy w formie curry charakteryzują się dużą różnorodnością składników. Do curry można dodać brokuły i dynię, szparagi i pieczarki . Można też ugotować warzywne curry , curry jagnięciną lub curry z wołowiną. Na „codojedzenia” znajdziecie wiele innych smacznych przepis na to danie, wystarczy, że w wyszukiwarce wpiszecie curry . Innym smacznym elementem curry są dodatki. Na ogół podaję to danie

codojedzenia
Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą 89

sosem do plastikowego pudełka ze szczelnym zamknięciem i przechowuj do 2 miesięcy. Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata: Quesadilla z kurczakiem i warzywami Tagine z wołowiny i ciecierzycy Lasagne bolognese Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Butter chicken – kurczak maślany Drukuj Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

Na-talerzu.pl
Zupa gulaszowa 86

kawałkami mięsa wołowego, papryki, pieczarek i ziemniaków. Czas przygotowania:  2 godziny Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 700g mięsa z szynki wieprzowej 400g wołowiny 600g ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 mały pęczek natki piertruszki 250g pieczarek 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 400g pomidorów krojonych

karolgotuje
Klopsy czy mielone? 107

często gości zamiast ryżu lub makaronu. Klopsy można ugotować w garnku lub piekarniku. Lubię zapiekać je w sosie pomidorowym z mozzarellą. Wybór m^ęsa jest dowolny. Można wybrać wieprzowinę, wołowinę, a nawet mielone z kurczaka . Klopsy w sosie pomidorowym 6 porcji Składniki: 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 100 ml śmietanki 1 łyżka soli

codojedzenia
Morszczuk w sosie Pizzaiola 82

Pizzaiola, był robiony i zjadany w wielu włoskich domach, nie wiedząc i nie znając jego nazwy. A dlaczego powstał ten sos ❓ Została wynaleziona do zmiękczania twardszych i tańszych kawałków wołowiny. Mięso jest podsmażane, a następnie duszone w sosie. Nie ma jednego przepisu na ten sos i jednego sposobu podania. Mięso można dusić w sosie lub je zgrilować i podać

RafalCook
Polpette di polo Jamiego Oliviera 76

mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często

Niedzielny kucharz
Chili BBQ Bearnaise! 97

menu, mogły także przeżywać nowe doświadczenia kulinarne, cieszyć się nimi i dzielić z bliskimi. – mówi Jonas Martensson, szef kuchni MAX.  W świeżo opiekanej bułce w wersji mięsnej znajdziemy wołowinę lub chrupiącego kurczaka, a w opcji wege – ser Halloumi lub Plant Beef. Obok klasycznych dodatków, takich jak ser cheddar, kiszone ogórki i świeża sałata lodowa, mamy także krążki cebulowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Winnice w Napa Valley! Mój pobyt w USA. 80

okoliczności np. temperatury otoczenia, bo przecież latem do  obiadu z chęcią sięgniemy po Chardonnay lub coś z bąbelkami, a podczas grilla, na którym będziemy serwować steki z wołowiny, lepszym wyborem, będzie głęboki smak wytrawnego czerwonego wina. To o czym piszę powyżej to nic innego, jak food pairing czyli sztuka dobierania wina do dania. Pamiętaj, że nie jest to coś

SMYKWKUCHNI
Figi duszone w winie 71

Figi duszone w winie idealne do dań z wołowiny oraz do serów. Wino wlać do garnuszka, dodać połamane laski cynamonu, wsypać cukier i gotować aż otrzymamy gęsty sos. Odciąć ogonki fig. Przekroić figi na połówki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać je sosem z wina. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie można

królestwo garów
Obróbka cieplna żywności - na czym polega i kiedy jest wymagana? 74

tłuszczu jest dużo zdrowsze, niż wykorzystanie np. frytkownicy; • pieczenie: zdrowsza niż smażenie metoda obróbki mięs i warzyw; • duszenie: jeden z powszechniejszych sposobów na przygotowywanie wymagających mięs, jak na przykład wołowina. Wszystkie powyższe metody możemy z powodzeniem zastosować zarówno w domu, jak i przy przetwórstwie żywności. Dodatkowo w tym drugim przypadku stosuje się również takie formy obróbki, jak pasteryzacja, wędzenie

kruche babeczki
Chili con carne 60

Ingredients 1-2 łyżki oliwy 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3-4 papryczki chili lub mniej innej ostrzejszej papryczki np. habanero 500 g mielonej wołowiny 2 puszki rozdrobnionych pomidorów 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki brązowego cukru 1 szklanka bulionu wołowego 1 puszka odsączonej i oplukanej czerwonej fasoli Instructions Cebulę, chili

PanGotuje
Zupa Pho z wołowiną 79

kolację. Zazwyczaj do jej jedzenia używa się zazwyczaj pałeczek, na końcu wypijając bulion prosto z miski. Pho tradycyjnie przyrządza się na dwa rodzaje: phở bò z wołowiną i phở gà z mięsem kurczaka, choć ostatnio pojawiają się nowe wariacje. Przepisów na tą zupę jest wiele, tak jak na nasz rodzimy rosół – nie ma jednej dobrej receptury, co kucharz to inny

PanGotuje
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym 82

oceniony) Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to pyszna propozycja na każdą porę dnia. Może by podawana jako oddzielne danie, ale również wspaniale smakuje w towarzystwie mięs, w szczególności wołowiny. Słodki smak gruszki pasuje do słonego smaku sera, wzajemnie się uzupełniając. Nie ma tutaj nudy! Tę sałatkę zrobicie bardzo szybko, bowiem wcześniej nie trzeba obrabiać składników. Smacznego! Zobacz też: Sałatka

Kuchnia Bazylii