Dzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany nam przez Kasię pochodzi z książki Beverly Leblanc "Französische Küche" wyd. Parragon Books, ale przestudiowałam sobie także T EN bo książka jest niemiecka a danie francuskie i ja, niedowiarek, chciałam mieć lepszy pogląd
Smaczna PyzaMeksyku skąd potrawa pochodzi, ma na nie swój własny, oczywiście najlepszy, przepis. Nie jest to skomplikowane danie a sposób przyprawienia nada mu indywidualny charakter. Chili con carne czyli wołowinę z chili podaje się z tortillami, z nachos, z ryżem albo po prostu z pieczywem. Mięso z warzywami jest pożywne, sycące i rozgrzewające. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPost Gulasz z wołowiny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesię do owiec. Warstwa mięsa i warzyw jest przykryta purée ziemniaczanym, a danie zapiekane jest w piekarniku. 2. Cottage Pie : przepis TUTAJ W tej wersji zamiast jagnięciny używa się wołowiny. Cottage oznacza wiejską chatę, co nawiązuje do prostego charakteru tego dania. Reszta składników i sposób przygotowania są podobne do Shepherd’s Pie. 3. Cumberland Pie : przepis TUTAJ Różni się
RafalCookprzygotować na wiele sposobów, w zależności od tego, na co mamy ochotę. W mojej kuchni często eksperymentuję z tajskimi noodles stir-fry, używając różnych rodzajów mięs, takich jak kurczak, wołowina czy wieprzowina , a czasem sięgam po ryby lub owoce morza , które nadają daniu wyjątkowego charakteru. Do tego dobieram różnorodne warzywa – od chrupiącej papryki, przez zieloną fasolkę, aż po delikatne kiełki
codojedzeniatortilli – tak, w środku klopsików, serwowane z sosem pomidorowym i koniecznie z masą dodatków – guacamole, limonka, kwaśna śmietana. Olé! Składniki (na 4-5 dużych porcji): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100g chipsów kukurydzianych/tortilli solonych 1 mała czerwona cebula płaska łyżeczka kuminu płaska łyżeczka wędzonej czerwonej słodkie papryki sól i pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne
Smaczna Stronamamy gotową bazę do dowolnej zupy. My robimy akurat buliony warzywne, ale jeśli macie potrzebę, to do poniższego przepisu możecie dodać trochę mięsa. Dowolnego, może być drobiowe, może być wołowina czy co tam lubicie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufactureobiadek dla całej rodziny w chłodny dzień. Gulasz możemy podać z gotowanymi ziemniakami, kluskami, kaszą, albo po prostu ze świeżym pieczywem. Coś pysznego! Składniki: ok 1 kg wołowiny 2 cebule 20 dkg małych pieczarek ok 3 łyżki mąki 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 1,5 szklanki bulionu 1 czerwona papryka 2-3 ogórki kiszone liść laurowy
Blog z Apetytemszpinakiem, serwowany z ragù i beszamelowym. Lasagne bez mięsa – z warzywami, tofu lub grzybami dla wegetarian. Tradycyjny przepis na Lasagne alla Bolognese Składniki Sos Ragù – 500 g mielonej wołowiny – 1 cebula, 2 marchewki, 2 łodygi selera, 2 ząbki czosnku – 400 g przecieru pomidorowego, 200 ml czerwonego wina – Oliwa, sól, pieprz, liść laurowy Sos beszamelowy
RafalCookkrewetkami, często podawane z awokado i marynowanym imbirem. 2. Wegetariańskie : Z warzywami, takimi jak duszona tykwa, ogórek czy piklowane rzodkiewki. 3. Fusion z mięsem : Wersje z kurczakiem teriyaki, wołowiną lub wieprzowiną w stylu bulgogi. 4. Mini Rice Burgery : Idealne jako przekąska na przyjęcia. Mój przepis na Rice Burger Sushi z łososiem i sezamem Składniki na 2 burgery
RafalCookDziś zapraszam na drobiową wersję słynnego strogonowa, który w oryginale oczywiście przygotowyjemy z polędwicy wołowej. Mięso drobiowe (u mnie filet z indyka) to fajny zamiennik wołowiny. Potrawa wyszła równie smaczna, a jest zdecydowanie szybsza w wykonaniu, no i zdecydowanie tańsza. Taki drobiowy gulasz najlepiej smakuje mi z kaszą albo świeżym pieczywem. Składniki: 700 g - 800 g dowolnego mięsa
Walijskie PichcenieRoladki mielone – gorgonzola z boczkiem Składniki: ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1 cebula 20 dkg boczku wędzonego 10 dkg sera gorgonzola liść laurowy, ziele angielskie pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia zrazików
Blog z Apetytemsylwestrową z meksykańskimi pierożkami empanadas :) Składniki (20 porcji): Ciasto: 400 g mąki pszennej 1 jajko 60 g masła 170 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżeczki przyprawy chili con carne Casa del Sur 1 łyżeczka wędzonej papryki pół cebuli 2 łyżki oleju pół marchewki pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki
Delicious Place